Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Meg lehet enni nyersen a...

Meg lehet enni nyersen a krumplit?

Figyelt kérdés

Egy világháborús dokumentumfilmben az volt, hogy sokan a nyers krumplitól haltak meg... Mert mást nem tudtak enni.


Igaz ez? Mérgező lehet?


2010. jan. 27. 21:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Igazából nem a megzöldült részek mérgezőek, hanem olyankor az egész krumplit ki kellene dobni, ugyanis ciánt tartalmaznak. Gondolom régen sok ciános krumplit ettek az emberek azért haltak meg.
2010. jan. 27. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, igen valami ilyesmire gondoltam. Köszönöm a válaszokat!
2010. jan. 27. 21:57
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Csokoládébarna sziámi cicánk nagyon szerette a nyers krumplit. Rendszeresen fogyasztotta is! 18 éves korában végelgyengülésben ment el szegény...:(
2010. jan. 27. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

A burgonya nem tartalmaz ciánt (sem egyéb cianidot), azonban tartalmaz szolanint, amely veszélyes az emberi szervezetre.

Az érett burgonya szolanintartalma elhanyagolható, így élettani szempontból nem káros. A mértéke kb. 5 százezrelés és 1 tízezrelék között mozog, tehát 1 kg burgonyában 100 mg-ot (0,1 g) jelent maximum.

Az éretlen burgonya, vagy a már csírázásba kezdett krumpli azonban ennek a öt-hétszeresét is tartalmazhatja, amely már jelentősen növeli a kockázati tényezőket.

Az viszont téves következtetés, hogy a zöld burgonyát ki kell dobni. Elegendő csak jó mélyen hámozni, hosszan főzni, ugyanis a szolanin kifőzhető a burgonyából.

Hasonlóképpen tartalmaz szolanint a zöld paradicsom, méghozzá az jellemző mértékben, így annak a fogyasztása kifejezetten nem ajánlott. [A paradicsom is burgonyaféle, a Solanaceae családjába tartozik, hasonlóan a burgonyához.]

A szolanin túlzott szervezetbe juttatása végső soron akár kómát is eredményezhet, de jellemző tünetei a görcsszerű rángások, valamint a szövetek folyadékcseréjében okozhat elváltozást.


Csak érdekességképpen a burgonya latinul egyértelműsíti szolanin-tartalmát: Solanum tuberosum.

2010. jan. 27. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

nem mérgező.

én nem is tudnám megállni, hogy ne egyek meg párat, miközben pucolom, mert finom.

2010. jan. 28. 00:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/21 A kérdező kommentje:
ha a latinban már régóta szerepel a burgonya, tehát kb a 16.sz-tól, akkor nem hinném, hogy a szolaninról nevezték el, inkább később a kutatók nevezték el a szolanint, a burgonya neve alapján... nem?:)
2010. jan. 28. 09:07
 17/21 anonim ***** válasza:
Persze, hogy a szolanin lett a burgonya nevéből, én csak azt akartam mondani, hogy összefüggenek. :)
2010. febr. 1. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 anonim válasza:
A nyers krumpli nem mérgező. Tuti nem amiatt haltak meg. Amikor krumplit pucolok, a gyerekeim és a férjem is előszeretettel szedik ki a vízből és eszik nyersen. Nincs azzal baj. De zölden, fagyosan nem enném meg.
2010. febr. 4. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/21 anonim ***** válasza:
közvetlenül nem
2015. máj. 30. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 anonim válasza:
A krumpli termése, amely úgy néz ki, mint a paradicsom, az mérgező. A gumója, amit a boltban is kapsz, az nem.
2015. dec. 15. 00:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!