Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Le tudnád nekem fordítani ezt...

Le tudnád nekem fordítani ezt a receptet Magyarra? (Angol)

Figyelt kérdés

Nagyon megköszönném.


"In Hungary fish soup (halászlé) is one of the most popular Christmas dishes. Hungarian fish soup halászlé is a hot soup prepared with mixed river fish - characteristic for cuisines of the Pannonian Plain and the Balkans, especially the wider region around the River Danube. The meal originates from Slavic cuisine. Traditionally, fish soup is prepared in a small kettle on an open fire by real fishermen.



It is made in many different ways, but all recipes contain onions, green peppers, and ground red paprika (őrölt pirospaprika) among their ingredients. The latter is added in copious amounts since it not only gives a distinct colour and flavour to the soup but also plays an important role in creating its true consistency.


The soup is always served with fresh, white bread. Traditionally pasta mixed with sour cream and cottage cheese (túrós csusza) is served as a main course following the soup.

To be honest I've never cooked fish soup by myself, because my father and my mother-in-law prepare fish soup for Christmas every year. But I have another reason too: I never could cut a live fish, in spite of the fact that I like fish soup very much.

Every region in Hungary has its own fish soup recipe, hence when we go to restaurants in different parts of Hungary, I would order it as often as possible. If you travel to Hungary, try Szegedi, Bajai and Tiszai halászlé :)

Actually I like my father's fish soup the most, so now let me share with you his special recipe. He said that he has cooked the fish soup in this way for forty years. So if you would like to cook Hungarian halászlé one day and if you are brave enough to also clean the fish, then do not hesitate to try out my father's recipe!

Ingredients:

for about 6 person

a big carp (1, 5 kilo), some different types of small fishes (500 gram freshwater fish), 2 liter water, 1 big peeled tomato, 2 large chopped onion, 2 tbs Hungarian paprika powder, salt to taste, 1 green pepper, 1 dl red wine

Prepare:

1. Preparation: Clean the fish and remove its teeth, tail, fins and scales with a sharp knife. Cut out the eyes from the head. Wash the cleaned fish with cold water. Open up the carp at its belly and remove the chitterlings. Slice it up for 2 cm thick slices and salt the fish fillets.

2. Make a fish stock. Cook the head of carp an the small fishes in water until tender, strain and pour it through a sieve.

3. Cook the chopped onion in water and until soft, sieve and put it into the fish stock.

4. Place the salted carp slices into the fish stock. Add slices of green pepper and the peeled sliced tomato, some salt if necessary and bring it to the boil. If you find it necessary, add some water.

5. Add the Hungarian red paprika powder, the wine and cook until the carp is tender.

6. Serve by carefully removing the fish fillets with a skimmer and placing them in the plates, then use a ladle to scoop some soup until its covered."



2016. jan. 14. 16:04
 1/5 anonim ***** válasza:

Magyarországon a halászlé az egyik leghíresebb karácsonyi étel. A magyar halászlé egy forró előkészített leves vegyes folyami halakkal. Jellemző a Pannon-síksági és a balkáni konyhára, különösebben a Duna szélső régióira. Az étel a szláv konyháról származik. Hagyományosan a halászlevet egy kannában készítették nyílt lángon a halászok. Sok féle módon elkészíthető, de minden recept tartalmas hagymát, zöld paprikát és őrölt vöröspaprikát. Az utóbbit bőségesen adagoljuk, mert nem csak egy meghatározott színt, és ízt, hanem fontos szerepet játszik az igazi konzisztenciában. A leves mindig friss, fehér kenyérrel van szolgálva. Hagyományosan a levest a túrós csusza követi, mint főétel. Az igazat megvallva én még sosem főztem halászlevet egyedül, mert minden évben az apám és az anyósom készítette elő karácsonyra. De van egy másik okom is: Sosem tudtam levágni egy élő halat, annak ellenére, hogy nagyon szeretem a halászlevet. Magyarországon minden régiónak van egy saját halászlé receptje, ezért ha megyünk más régió éttermébe, akkor gyakran szoktam ezt a levest rendelni. Ha Magyarországra utazol, akkor próbáld ki a szegedi, bajai és a tiszai halászlevet. :) Tulajdonképpen az apám halászlevét szeretem a legjobban, szóval megosztok néhány speciális receptet veled. Apa azt mondta, hogy ezen a módon főzi már 40 éve. Szóval, ha egy nap Magyar halászlevet szeretnél főzni, és van elég bátorságod megtisztítani egy halat, akkor ne habozz, próbáld ki az apám receptjét!

Hozzávalók:

6 főre

Egy nagy ponty (1,5 kiló) néhány különböző kis hal (500 gramm frissvizi hal), 2 liter víz, 1 nagy hámozott paradicsom, 2 apróra vágott nagy hagyma, 2 evőkanál magyar paprika por, só ízlés szerint, 1 zöld paprika, 1 dl vörös bor

Elkészítés:

1: Tisztísd meg a halad és távolítsd el a fogait, farkát, uszonyait és a pikkelyt egy éles késsel. Vágd ki a fejéből a szemeit. Mosd meg a megtiszított halat hideg vízzel. Vágd fel a ponty hasát és távolítsd el a belsőségeket. Vágd 2 cm vékony csíkokra és sózd meg a filét.

2: Csinálj halállományt: Főzd meg ponty fejét és a kishalakat, majd szűrd át.

3: Főzd meg az apróra vágott hagymát vízben, addig amíg puha nem lesz, majd szűrd át és add hozzá a halalapléhez.

4: Helyezd a ponty szeleteket a halalaplébe. Add hozzá a szeletelt zöld paprikát és a meghámozott paradicsomot, szükség szerint sózd és forrald fel. Ha akarod adhatsz hozzá vizet.

5: Add hozzá a magyar paprika port, a bort és főzd a pontyot puhulásig.

6: Tálaláskor óvatosan távolítsd el a halszeleteket egy fölöző kanállal és helyezd őket egy tányérra gombóc formába, majd egy merőkanál levest adj hozzá, hogy épp elfedje azt.



Saját fordítás, szóval lehet, hogy van benne hiba, de megpróbáltam!:)

2016. jan. 14. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nagyon hálás vagyok! :)
2016. jan. 14. 16:57
 3/5 anonim ***** válasza:

Magyarországon a halászlé az egyik legnépszerűbb karácsonyi fogás. A magyar halászlé egy meleg levesfajta, vegyes édesvízi halból készül - jellemzően az alföldi és balkáni konyhákban, legfőképpen a Duna mentén elterülő vidékeken. Az étel a szláv konyhaművészetből eredeztethető. Hagyományosan a halászlevet az igazi halászember kis üstben készítette, szabad tűz felett.

Sokféleképpen elkészíthető, de minden receptben szerepel hagyma, zöldpaprika, és őrölt pirospaprika az összetevőt között. Utóbbi összetevőből bőségesen adhatunk a leveshez, mivel nemcsak egy meghatározott szint és izt ad a levesnek, de befolyásolja annak állagát, összhangját is.


A halászlé mellé mindig adnak friss fehér kenyeret is. Tradicionálisan a levest túrós csusza követi főfogásként.

Hogy őszinte legyek (be kell valljam), hogy még soha életemben nem főztem halászlevet egyedül, mert minden évben az édesapám és az anyósom készítik el Karácsonyra. De van más indokom is: soha nem lennék képes megölni egy élő halat, annak ellenére sem, hogy mennyire szeretem a halászlevet.

Magyarországon minden tájegységnek meg van a maga receptje a levesre, ezért mikor étterembe megyünk igyekszem minél gyakrabban azt rendelni, bármely részén is járjunk épp hazánknak.

Ha Magyarországra látogatsz mindenképp próbáld ki a Szegedi, Bajai és Tiszai halászlevet.

Igazándiból legjobban édesapám halászlevét szeretem, ezért engedd meg, hogy megosszam veled a titkos receptet. Apa azt mondja, hogy már 40 éve e recept alapján készíti a levest. Tehát ha egy nap szeretnétek megfőzni a magyar halászlevet, és elég bátrak vagytok a halpucoláshoz, akkor ne hezitáljatok, próbáljátok ki édesapám receptjét!

Hozzávalók: 6 személyre

1 nagyobb ponty (1.5 kg)

különféle apróbb édesvízi hal (500 g)

2 l víz

1 nagy hámozott paradicsom

2 db nagy hagyma aprítva

2 ek őrölt pirospaprika

só ízlés szerint

1 db zöldpaprika

1dl vörösbor


1. előkészületek: pucold meg a halat, távolítsd el a fogát, farkát, uszonyait és a pikkelyeket egy késsel. Távolítsd el a szemeit a fejből. Mosd meg a felpucolt halat hideg folyó víz alatt. Nyisd fel a ponty hasát és távolítsd el a belsőszerveket. Végül vágd 2 cm-es darabokra és sózd be a szeleteket.

2. Készítsd el az alaplevet. Főzd puhára a pontyfejet és az apróbb halakat, majd szűrjük le az egészet egy szita segítségével.

3. az apróra vágott hagymát addig párold, míg puha nem lesz.

4.Add hozzá a sózott halszeleteket, feldarabolt zöldpaprikát és hámozott paradicsomot, sózd meg ha szükséges. Ha úgy látod adatsz hozzá némi vizet is.

4. Szórd meg magyar pirospaprikávAL, add hozzá a bort, majd főzd addig, míg a hal meg nem puhul.

6. Tálaláshoz szedjük ki a halszeleteket és helyezzük azokat a tányérokra, utána egy merőkanállal addig szedjük rá a levet, míg be nem lepi a szeleteket.

2016. jan. 14. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem láttam, hogy valaki már irt fordítást, így én is küldtem egy változatot. :)
2016. jan. 14. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2016. jan. 22. 21:05

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!