Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ha a klasszikus táplálékpirami...

Ha a klasszikus táplálékpiramison a legpreferáltabb ételek közé tartoznak a gabonákból készült termékek, akkor miért van annyira lehúzva manapság a fehér kenyér?

Figyelt kérdés
2019. okt. 24. 15:10
 1/7 anonim ***** válasza:
78%
Mert a gabonafélék nem egyenlő a finomított fehérliszttel.
2019. okt. 24. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
90%
Mert a Gabonaipar a korpát is el akarja adni!
2019. okt. 24. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
54%

Amikor azt a piramist kitalálták, még sokkal kevesebbet tudtak a rosthiányos táplálkozás ártalmasságáról. Ha még egyszer megnézed azt a piramist, a zsiradékok a tetején vannak - mert akkoriban azt gondolták, hogy a zsiradékok fogyasztását érdemes csökkenteni. Azt nem tudták, hogy a cukorfogyasztás növelése milyen hatalmas károkat fog okozni.


De most már tudjuk, és ennek megfelelően frissült is az a bizonyos piramis, továbbá az egyes ételfajták arányára is van ajánlás. Itt látható:

[link]


Ami ebből még mindig bizonytalan, az a telített zsírok helye - ezeket a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán keverték gyanúba, de még mindig elég bizonytalan a helyzet. Telített zsírból is többféle van, és úgy tűnik, mégsem lehet őket egyszerűen egy kalap alá venni. Elképzelhető, hogy hamarosan például a vaj lejön majd a piramis tetejéről egy alacsonyabb szintre, ha nem is legalulra.

2019. okt. 24. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
A táplálkozástudomány ún. puhatudomány, nincsenek egzakt dolgok, évente változó ajánlások vannak és erősen biased studyk, amelyeket szintén ilyen gyakorisággal cáfolnak meg. Ami biztos, hogy mértékkel kell enni és minél változatosabban, plusz mozogni.
2019. okt. 24. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
48%
Mert ma a szélsőség a divat, zárj ki valamit teljesen, ez egyenes út a bukáshoz, de legalább nagyobb terepe lesz a csodaszerek, csodadiéták vevőinek. Jó üzlet. Nem kell bedőlni neki.
2019. okt. 24. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
84%

"A táplálkozástudomány ún. puhatudomány, nincsenek egzakt dolgok"


De, vannak egzakt dolgok. A transzzsírokról határozottan tudjuk, hogy károsak (de emiatt Magyarországon ne fájjon senkinek a feje, mert csak nagyon kis mennyiségben tartalmazhatják az élelmiszerek, más országokban viszont nem feltétlen van érvényben hasonló tiltás). A túlzott cukorfogyasztásról is tudjuk, hogy káros. A gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint a fehér kenyér, a 2-es típusú cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek problémát okoznak, aki egészséges, annak csak gyorsan megugró vércukor/inzulinszintet.


De valóban vannak olyan élelmiszercsoportok, ahol még egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy mi a hatásuk. A tejről például tudjuk, hogy sok embernél aránytalanul nagy inzulinválaszt okoz, és a tartósan magas inzulinszint problémás - de ebből még nem lehet azt a biztos következtetést levonni, hogy a tej inzulinrezisztenciát okoz (persze egy bulvárlap így fogja közölni a hírt).

2019. okt. 24. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
75%

A fehér kenyér van lehúzva.

A teljes kiőrlésű dolgok, rozs, barnarizs, nagyon is jók. Nagy a rosttartalmuk, jobb a glikémiás indexük. Persze nem kell ezek fogyasztását se túlzásba vinni.

De ha mindenképpen fehér dolgokat ennél, pl egy jó minőségű durum tészta vagy basmati rizs simán mehet, csak mondjuk nem két púpos tányér vacsorára.

2019. okt. 24. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!