Mi az az újkrumpli?

Még egy infó a kérdezőnek.
Feltételezem nem fütyis vagy, hanem nunis. :)
Szóval később konyhatündér leszel, nem a konyha ördöge. :)
Bizonyos ételeket nem jó újkrumpliból csinálni.
Sütéskor és főzéskor is másképp viselkedik.
Például rakott krumplihoz sokkal jobb egy öregebb krumpli.
Ha főtt, áttört burgonyát csinálsz, ahhoz is jobb az öregebb krumpli, mert , ha kanállal eszed, akkor nem fullaszt.
Héjában sütve is jobb az öreg. Ez utóbbit talán a kicsit fonnyattabból találom a legjobbnak.
Persze ez csak szubjektív vélemény, amivel nem mindenki ért egyet.

Kérdező, neked gyerekkorodban anyád elédszórta a kaját, hogy "zabálj"...?
Soha nem mondta szóban, hogy mi van ebédre? Soha nem beszéltetek ilyesmiről?
Kizártnak tartom!
Tavasszal mindig alig vártuk, hogy legyen újkrumpli, és abból petrezselymeskrumpli (rántotthúshoz).
Na jó, itt a történet: a karantén kezdetekor még elszaladtam gyorsan a piacra egy üres nagy hátizsákkal, hogy krumplit bele tele, hogy túléljem a ki tudja, meddig tartó bezártságot, csak mert a szülői házamnál is mindig volt krumpli végtelenül, szóval az tűnt a legtartósabb dolognak. Most már jó pár hete-hónapja tart ez a karanténosdi, és feltűnt, hogy rügyezni kezdett a krumpli, meg kicsit puhult is, úgyhogy gyors pusztítási-mentési akcióba lendültem, mit csináljak vele, receptek és ott találkoztam az újkrumpli fogalmával, amiről nem tudtam, micsoda, és honnan tudjam, hogy ez enyém új vagy régi.
Amúgy sárga héjú az enyém és egyszer már főztem vmikor pár hete belőle, akkor épp anyukámmal beszéltem, aki azt mondta, hogy ezt meg sem kell hámozni. Miért? Mert sárga a héja?
Nem vagyok konyhatündér, nem is készülök azzá válni, számomra a sütés-főzés csak szükség, ám kidobni kár lenne a krumplikat.
Szóval akkor ránézésre nem lehet megmondani, hogy új vagy nem új-e a krumplim? Meg különben is: mit számít?

Az értelmező olvasás nem erősséged... :-D
1) de igen, ránézésre is meg lehet mondani
2) De igen, számít! Lsd. a felsorolt kaják, hogy mi jó újból, és mi meg kifejezetten ókrumpliból.

16: dehogy nincs! Tele van vele a piac!
Fólia alatt termelik, mindenhol van már!

én semmilyen krumplit nem hámozok meg aminek nem szottyos, sáros, vastag a héja. mondjuk a fajta amit általában veszek az kifejezetten vékony héjú és tiszta.
kérdező: amit a karantén kezdetekor vettél, az nagy valószínűséggel nem új krumpli. meglepő amúgy hogy ezidáig nem hallottál még róla

Mostmár igen van.
De amikor kezdődött a karantén, a piacon nem hiszem, hogy lett volna. Inkább áprilisban-májusban kezdik el tömegesen árulni.
Boltban lehet hamarabb is van már, de piacon nem.

Kedves kérdező!
Az újkrumpli igazából túl korán betakarított krumpli. Ugyanaz, mint amit ősszel szednek fel, csak ez még igen fiatal hozzá.
Normális esetben egy-két hét múlva szednék fel az első fuvarokat (június második hete), de mint írták fólia alatt hamarabb szedhető a krumpli, illetve a magyar piac el van öntve a külföldi áruval.
Hogy ismered fel? Pergő, hámló héj (mint mikor le vagy égve) vagy szimplán vékonyabb, mint a megszokott, apróbb szemű, nincs tele hatalmas szemekkel, sokkal gömbölydedebb. Az hogy sárga vagy piros a fajta jellemzője.
Mi a különbség? Magasabb víztartalmú, ízetlenebbmint a beért krumpli. Általában főzni szokás egészben, héjában, sütni nem a legjobb.
Júniustól kb július, de leginkább augusztus közepéig van szezonja, utána szépen beérik a krumpli, és már nem számít újnak. Sokkal keményebb a héja, csökken a víztartalma, ízesebb stb.
Az öregkrumpli az, amit a betároltból visznek a boltok polcaira. Kicsit fonnyadt, ráncos, ki is csírázhat. Vannak benne rosszabb ízű darabok is.
Remélem sikerült tisztázni magadban a fogalmakat
Üdv
Egy termelő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!