Lehet bajom a paradicsomtól, ha az egyik felén van 1-2 miliméternyi penész, de a másik felének látszólag semmi baja?
Nem tudok/akarok most elutazni boltba paradicsomért. Van itthon 1 db, de megsérülhetett egy ponton, van rajta egy "körömpiszoknyi" penész.
A másik fele használható vajon? Ha jó nagy ráhagyással levágom a sérült részt, lehet bajom tőle? Nincs fura állaga, fura szaga, fura íze, teljesen normálisnak tűnik. Olyan ételbe használnám, ahol fő legalább 1 órát. Lekvárról már hallottam sokaktól hogy a penészes részt kiszedik, a maradékot gond nélkül megeszik.
Lehet bajom tőle? Fogyasztható így?
Na látom a fotelphdk a házipatikás cikkeikkel betalálták a kérdést. Gondolom ugyanők szokták azokat írogatni, hogy 2 napos hűtött ételt már kidobnának, mert undorítónak találják :D
Lehet hülyét csinálni magadból valami dilettáns álsznobéria és hipochondria keveréke miatt, de ettől még éles különbség van aközött, amit élelmiszeripari szakemberek, mikrobiológusok tartanak tiltandónak (hiszen számukra ez szakmai következményekkel jár), és mi az, ami a köznapi viszonylatban valóban veszélyes.
"A penész elfogyasztása ráadásul igen kellemetlen következményekkel járhat, ugyanis a penész olyan káros, mycotoxinnak nevezett anyagot termelhet, mely a szervezetünkbe kerülve allergiás reakciókat, émelygést, hányást, vagy légzési nehézségeket is okozhat. A penész fokozza az asztmás tüneteket, de bőrpanaszokat is okozhat."
17 éve vagyok önálló, 0 ilyen eset történt velem azóta. Persze azért nem két pofára falatozom a konténerből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!