Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért van az, hogy a kertben...

Miért van az, hogy a kertben szedett vagy a "sarki" zöldségesnél vett paradicsom 1-2 hét alatt megrohad, míg a multiknál vásárolt akár egy hónapig is bírja?

Figyelt kérdés
dec. 20. 12:02
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem szoktam hűtőbe rakni de a multis sem áll el egy hónapig.

Nagyjából két hét bárhol veszem.

dec. 20. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Én még nem találkoztam olyannal, ami egy hónapig bírja, de azt biztos nem enném meg. :'D
dec. 20. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
91%

No, kérem szépen az én tapasztalatom más. A kertben termett a legfinomabb. Érzelmileg biztosan. De fajtafüggő szerintem a dolog.

Volt többször is, hogy szombaton reggel vettem csoda szép paradicsomot, kétfélét is. Egy „alapértelmezett 3-5 centi körüli, a másik meg apró fürtös. Mindkettőt hűvös sötét helyen tároltam. A nagyobbat vasárnap már ki lehetett dobni, mert tönkrement. Az apró két hét után összetöppedt volt, de egyéb baja nem. Ebből a fajtából vettem piacon is már kilós kiszerelésben. Két hónap után a fele még megvolt, és semmi, de semmi baja nem volt. Ugyanezt tapasztaltam a saját ültetésűvel is. Az apróbb, tojás alakúból annyi termet, hogy képtelen voltam lépést tartani fogyasztásban. Hetek alatt fogyott el, semmi baja nem történt. A nagyobb fajták 4-5 nap után már fehér foltos lett belül (penészes?)

dec. 20. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
80%

A multiknak elég speciális fajtákat termelnek, olyanokat, amiket normális ember magának nem termelne.

Ezek a fajták:

- Vastag héjúak, a sejtek fala is vastag, a víztartalmuk alacsony. Tehát sokat bírnak. Lehet őket nyomkodni, ütni-verni, melegen tárolni, stb.

- Már totál éretlenül is beszíneződnek. Ezért még keményebb állapotban lehet őket leszedni, mikor még olyan kemények, hogy a szöget be lehet verni velük a falba. Ez mondjuk az ízükön is meglátszik, hogy éretlenek.

Azt te is meg tudod csinálni otthon, hogy leszeded a színeződés legelején a normális kerti fajta paradicsomot, mikor még csak enyhén narancssárga. Az hűtőben el fog állni egy hónapig is, közben kissé sötétebbre vált. A bolti csak annyival másabb ennél, hogy az már hamarabb pirosasra színeződött, abban az állapotban, mikor a sajátod még csaképp megszűnt zöld lenni.

Ami neked termett, és sokáig elállt, az is egész biztosan húsos, kemény, egyáltalán nem leves fajta volt, jó eséllyel valami konzervnek vagy szósznak való fajta. Ha féléretten szedted le, akkor még tovább elállt.

dec. 20. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!