Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Legetséges, hogy a különböző...

Legetséges, hogy a különböző alakú, - de egyébként egyforma - tésztáknak más az ízük?

Figyelt kérdés
Mármint... Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki szerint a spagettitészta íze más, mint a cérnametélté. Ennyire más alapanyagokból készülne a kettő? Esetleg vehetjük a spagettit-makarónit is. Na, ezek tényleg közel állnak egymáshoz (felhasználásban), mégsem egyformák. Lehet, hogy valami nagyon egyszerű dolog a válasz, de már teljesen összezavarodtam. Nekem nem lenne logikus, hogy a tészták mind másból készüljenek, én eddig mindig azt gondoltam, van egy-két féle tészta (pl levestészták, kifőzni való tészták) - és ezeket adják el különböző formájúra alakítva. De akkor miért nem ugyanolyan az ízük??? :D

2014. dec. 29. 14:21
 1/7 anonim ***** válasza:
Szerintem egyforma az ízük ha ugyanúgy vannak elkészítve. Egyetlen kivétel a tarhonya, mert azt másképp kell főzni, de igazából mindegyik tök ízetlen magában.
2014. dec. 29. 14:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

A cérnametélt és a spagetti tényleg más. A spagetti, mint az olasz tészták általában, durumbúzából készül, tojás nélkül (én még nem láttam olyat, amelyik nem). A cérnametélt viszont "hagyományos magyar", az búzaliszt, tojás, víz felhasználásával készül.


Viszont durumtészta és durumtészta között ízét tekintve nincs különbség, mindegy milyen a formája.

2014. dec. 29. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Magának a tésztának az íze egyforma, de nem egyforma mennyiségű szósz tapad meg a felületén, illetve nem egyformán járja át a tésztát. (Mondom én, oszt vagy így van, vagy nem! :-D)
2014. dec. 29. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

# 2/3 Időpont ma 15:43


Monnyuk a négytojásos gyermelyi spagetti, makaróni, olasz csavart, szarvacska, csavart kocka stb. ugyanabból a tésztából van.

2014. dec. 29. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:

A helyzet az, hogy tényleg más az ízük. Máshogy főnek meg, más az anyag belső sűrűsége, pl a hajlított tészta (könyök) a belső íven sokkal sűrűbb, mint a külsőn, és bizonyos ízeket ettől jobban érzel benne, nem ugyanúgy járja át a forró víz/gőz. A kagylók és egyebek is változnak a formázás során. A rövidcső és a makaróni például nagyon hasonlít - ott csak annyi a különbség, hogy a felület recés vagy sima, mert ettől is más réteg marad a tetején, amikor megfőzted.


Tehát igen, nem tévedsz - más az ízük. És nem, nem csak azért, mert "az ízérzethez hozzájárul, hogy milyen alakú", mert valamennyire persze ez is igaz, de ettől még a megrágott falatot ugyanolyannak érzed. Pedig nem.


A különbség egyébként abból is nyilvánvaló, hogy mindegyik formát más és más ideig kell főzni. Sima gyermelyiből pl 13-15 perc alatt lesz olyan a makaróni, amilyen a kiskagyló már 6-7 perc után. A spagettit általában "al dente"-re főzik, ez mindenkinek a kedvence, mert tud egy szót, és örül neki - de akármennyire főzöd meg, akkor sem lesz makaróniíze.


Hát ennyi. Nem mindenki érzi egyébként - azok érzik, akik imádják a tésztát, és nagyon sokat esznek belőle. A "keményítős" ízre, amit mostanában kezdenek az umami után hatodikként besorolni, kevesen olyan érzékenyek, hogy igazán szeressék a tészta anyagát, a többiek hordozóként eszik, és inkább a feltétet szeretik rajta. Én pl üresen is megeszem, és bizony, én is kiskorom óta tisztán érzem a különbséget a fajták között.

2017. jan. 3. 20:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes választ! :D
2017. jan. 24. 19:42
 7/7 AtomKecske12 válasza:

A tészta ízét az is megváltoztathatja ,hogy milyen vízben főzöd. Speciál nekem van 3 lak helyem és mindenhol más íze van a víznek és nagyon megváltoztathatja a tészta ízét is.

(Legalábbis én így tapasztaltam,az erősen érezhető külömbségét.)

2018. jan. 11. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!