Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A rozskenyér egészségesebb,...

A rozskenyér egészségesebb, vagy a teljes kiőrlésű?

Figyelt kérdés
A rozskenyér mitől (miért) jobb, mint a (hagyományos) búzakenyér?
2019. júl. 20. 21:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
51%
Lassú felszívódású, hosszabb ideig tart tőle a jóllakott érzés. A rozskenyér is teljes kiőrlésű.
2019. júl. 20. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!! (Jé, a rozskenyér is telj. kiő...tudni konkrétan nem tudtam, de nem a fehér kenyérre hasonlított, az látszott rajta.
2019. júl. 20. 22:33
 3/13 anonim ***** válasza:
50%
nem minden rozskenyér teljes kiőrlésű, vagyis vannak nem 100% rozskenyerek ami pl 70% ban fehérliszt és dísznek raknak bele egy kis teljeskiőrlésű rozslisztet + színezék
2019. júl. 20. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszi!! - gondolom, a megkülönböztetés nem könnyű...ám, ha vannak észrevehető különbségek, szívesen tanulnék Tőled/Tőletek.
2019. júl. 21. 01:56
 5/13 anonim ***** válasza:
Olvasd el az összetételt, de nem minfig írják rá részletesen. Néha rajta van, hány % rost, vagy ki lehet számolni. Ha kevesebb a szénhidrát arány, az utalhat arra, hogy több a rost, persze ha nincs benne szója. Szóval az a biztos, ha magadnak sütöd. Kis gyakorlás és menni fog.
2019. júl. 21. 05:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
33%
Általában ha az összetevőknél az első helyen áll a rozs, akkor az benne nagyobb százalékban, úgyhogy az teljes kiőrlésű.
2019. júl. 21. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
53%

Általában 30% rozslisztet tartalmaz, mivel ez a törvényi meghatározása.

Legalább 30% rozstartalomtól nevezhető rozskenyérnek, a gyártók meg nem is tesznek bele ennél többet az esetek 99%-ában.


Könnyű megkülönböztetni attól, amiben lényegesen több a rozs.

A rozsnak rossz a gáz visszatartó képessége, úgyhogy amelyikben lényegesen több rozs van 30%-nál, az jóval kisebb, sűrűbb, tömörebb.

2019. júl. 21. 10:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
75%

A rozs feldolgozása során készül sima rozsliszt és teljeskiőrlésű rozsliszt, ahogy a búzánál is, de ez egyértelműen rá is van írva.


A teljeskiőrlésű minden gabona esetén egészségesebb, mert tartalmazza a növényi rostokat is, ami a belek egészségében játszik nagy szerepet.


A sima rozsliszt is egészségesebb, mert a GI indexe nagyobb mint a búzaliszté, tehát pl. cukrosoknak jobban ajánlott.

2019. júl. 21. 10:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
62%

Ahogy látmom egyesenél van kavarodás a fogalmakban.

A teljes kiörlésü csak annyit jelent, hogy az egész gabonamagot beleörlik/bennehagyják a lisztben, és ez teljesen független a gabona fajtájától.

Emmelett van búza, rozs, tönköly, stb liszt, ezek bármelyike lehet finomított és teljes kiörlésü is.

Tehát az, hoyg egy kenyér roszlisztböl készült, még véletlen sem jelenti azt, hoyg teljesn kiörlésü, ez két különbözö dolog.

Ugyanígy az, hogy hány % a rozs, meg a búza, az is független a teljes kiörlésü témától.

A 5-os megoszlás csak annyit jelent, hogy a kenyér csak búzából (100% búlakenyér), csak rozsból (100% rozskenyér) vagy a kettö keverékéböl (X% búza, Y% rozs) készült. A vegyes kenyerek esetében ha nincs a % megadva, akkor amelyik elöbb van az összetevök közt, az a nagyobb része.

2019. júl. 21. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!
2019. júl. 21. 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!