Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Amikor kelesztésnél azt írja...

Amikor kelesztésnél azt írja a recept hogy konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a tésztát, a letakarás tulajdonképp milyen célt szolgál?

Figyelt kérdés
Gyakorlatilag évek óta így csinálom automatikusan, de sosem gondoltam bele, miért is. A recepteknél pedig sosem mennek bele, csak írják hogy letakarva hagyjuk kelni X ideig.
2020. júl. 6. 15:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Meleg, sötét, nyugodt.

Szebben kel mint konyharuha nélkül, nagyobbra.

2020. júl. 6. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

ne száradjon ki a felülete.

Amúgy egy folpack ugyanúgy megteszi....


De amúgy a hit is sokat számít. Én pl. MINDIG piros kockás ruhával takarom le - akkor kel meg a legszebben. :-D

2020. júl. 6. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:

A fenébe, szóval ezt rontottam el a múltkori kalácsomnál? Kellett nekem pont a kék rongyért nyúlnom... :D


Egyébként köszönöm a válaszokat!

2020. júl. 6. 15:38
 4/12 batta80 ***** válasza:
100%

Sőt, az is segít, ha benedvesíted a konyharuhát.

A 70 éves szomszédasszonyom még a huzattól is óvta a kelt tésztát, nemhogy csak egy konyharuhával fedte be, hanem egy nagy abrosz szerű anyaggal bebugyolálta az egészet.

Mindig mindent kétszer kelesztett, fantasztikus kalácsokat, kifliket egyéb kelt tésztákat sütött.

Tőle tanultam én is. :)

2020. júl. 6. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:
Kétszer kelesztés alatt arra gondolsz, hogy pl egy óra kelés helyett 30 perc után átgyúrod, utána újabb 30 percig kel?
2020. júl. 6. 15:48
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A szabad levegőtől a külseje elkezd kérgesedni, és hiába is fogod ismét átgyúrni, az a kérges rész már kérges marad.

Mindegy, hogy fehér vagy kék konyharuhával.

De ne a tésztát tekerd körbe, hanem az edény tetejére terítsd, hogy alatta legyen neki hely megkelni.

2020. júl. 6. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 batta80 ***** válasza:
100%

Nem.

Dagasztás (min. 10 perc), majd kelesztés. Duplájára. Ez nekem éppen tegnap másfél óra alatt sikerült.

Aztán nyújtás/formázás, és a tepsiben még legalább fél óra. Pl. én tegnap túrós batyut csináltam, és ahogy az utolsó is bekerült a tepsibe, letakartam konyharuhával, és félóra múlva kentem meg a tojással, és úgy be az előmelegített sütőbe. De ugyanígy csinálom a pogácsát is.

2020. júl. 6. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:

Gondoltam hogy a konyharuhás vicc volt, csak arra is reagáltam :P


Köszönöm mindenkinek a válaszát!


Amúgy ezt is érdemesnek hangzik kipróbálni, Batta, köszi!

2020. júl. 6. 15:54
 9/12 batta80 ***** válasza:
100%

Igazán nincs mit, különben én innen veszem a recepteket:

[link]


Igaz, feltételeznek némi alaptudást a receptek, de könnyen bele lehet jönni.

2020. júl. 6. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem lesz koszos

Nem megy rá a légy

Nem szárad ki

Nem éri fény

Állandó(bb) hőmérsékletet

2020. júl. 6. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!