Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Anyósomék a hétvégén jönnek...

Anyósomék a hétvégén jönnek látogatóba. Mondtam nekik főtt sonka lesz! Mire ő, -valami ételt is főzzek a levéből és ne bablevest. Szerintetek mit és hogyan készítsem el? Kezdő háziasszony vagyok nem akarok felsülni! Mit főzzek a sonkából ami 4kg?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 3. 11:14
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
67%

Én ezt szoktam. Mondjuk nem pont húsvétra, de utána egy-két nappal:


Húsvéti sonkaleves


Előkészület: Amikor főzzük a húsvéti sonkát, a főzőléből tegyünk félre 1,5 litert. (Hűtőbe vagy akár fagyasztóba)

Hozzávalók:

• 1 fej vöröshagyma

• 2 gerezd fokhagyma

• 2 sárgarépa

• 2 petrezselyemgyökér

• 1 csomag petrezselyemzöld

• zeller levél

• lestyán

• 2 db babérlevél

• 30 dkg húsvéti sonka (főtt, maradék)

• 2 közepes krumpli

• só, bors ízlés szerint

• 1 púpos teáskanál tárkony

• 2 teáskanál pirospaprika

• 3 evőkanál tejföl

• 1 evőkanál liszt

• ízlés szerint tárkonyecet (vagy 10 %-os ételecet)

A vöröshagymát finom kis kockákra vágjuk, a fokhagymát is, és kevés étolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a fél karikákra vágott sárgarépát és petrezselymet, megfuttatjuk a hagymán, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük a sonka főzővizével. Beletesszük a borsot, babérlevelet, lestyánt, zellerzöldet, tárkonyt, és főzni kezdjük. Amikor félig puha a zöldség, akkor hozzáadjuk a felkockázott krumplit is. Amikor már az is puha, hozzáadjuk a felkockázott főtt sonkát (ennek már nem kell főnie, csak átforraljuk a levesben.)

Közben elkészítjük a tejfölös lisztes habarást, és behabarjuk a levest, 2 percig főzzük még. A végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.

2023. ápr. 3. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
65%
Csókolom anyuka,hát miért nem főz otthon valamit aztán hozza el.
2023. ápr. 3. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
78%
Mondjuk nekem se lenne kiadnom az ukázt, hanem főznék valamit, és elvinném, odaadnám a menyemnek. Aztán vagy feltálalja akkor, vagy megeszik majd kettesben.
2023. ápr. 3. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
76%
13. vagyok, mármint nem lenne képem kiadni az ukázt, így értettem.
2023. ápr. 3. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 NTBS ***** válasza:
52%
Szerintem ne akarj neki megfelelni. Azt főzz, amit ti szerettek.
2023. ápr. 3. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
86%
Semmi pluszt nem főznék. Akinek nem tetszik az általam kitalált menü, az ne jöjjön, vagy ne egyen. Főleg húsvétkor, amikor mimdenki meglátogatja az összes.rokonát, és mindenhol össze-vissza zabál... hát nem igaz, hogy még akar variálni. Legyen elég a sonka.
2023. ápr. 3. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim ***** válasza:
83%
Fagyaszd le a fenébe, jó lesz az máskor is valamire, amikor az öreglány nem szól bele.
2023. ápr. 3. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha nekem ilyet mondana anyósom, SEMMIT nem tennék elé.


Akkor lehet enni főtt sonkát, meg pogácsát, ha ilyen rhadtul okos meg válogatós.

2023. ápr. 4. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Úgy értette, hogy a LEVÉBŐL készíts valamit, de ne bablevest (mert általában azt szoktak). Ne készíts semmit, ha nem akarsz (nem derül ki, hogy csak amolyan jótanácsként mondta, hogy nem kell kiönteni a levét, fel lehet használni vagy konkrét felszólításként, de egyik esetben sem kell főznöd belőle semmit ha nem akarsz).


Amúgy tipikusan olyan ételekhez használják a sonka főzőlevét, amihez füstölt húst szoktak, aminek jól áll a füstölt íz (bableves, töltött kápozszta, de jó lehet rakott káposztához is pl., de ezek tipikusan nem kezdő szakácsnőknek ajánlott kaják, ne most állj neki).

2023. ápr. 8. 02:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!