Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan lehet hatékonyan...

Gungasam kérdése:

Hogyan lehet hatékonyan eltávolítani a magokat a bodzabogyóból, a homoktövis bogyóból és a zelnice meggyből?

Figyelt kérdés
Szeretem a bogyós gyümölcsöket mert hálásak termesztéskor és egészséges a fogyasztásuk. Sokkal többet és szívesebben dolgoznék fel belőlük ha volna valamilyen kézi készülék, konyhai trükk , esetleg gép amellyel a magok könnyebben eltávolíthatóak lennének. A zelnice meggynél például most hagyományos (kézi) paradicsom paszírozóval masszírozzuk ki a magokat vagy inkább a gyümölcshúst. A magok visszamaradnak a félhenger formájú szitában. Ez a munka végletesen igénybe veszi a csuklómat. Kell , hogy legyen könnyebb módszer.

#kimagozás #homoktövismag #bodzabogyómag #zelnicemeggymag #magozógép
2023. júl. 22. 13:28
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ki lehet próbálni a quodlibet-et, a hagyományos régi paradicsom paszírozót (amiben a nyél végén 2 félhenger volt fából), vagy megfelelő lyukméretű szitát, tésztaszűrőt használni.
2023. júl. 22. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
A lassú prést ajánlom.
2023. júl. 22. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

#1.esnek , az amitől szabadulnék. A szita gyenge. Valószínűleg egy automata mosógép dobját fogom használni.De azt, hogy mi fogja benne szétnyomni a gyümölcsöt még nem ötlöttem ki.Lehet, hogy nem a dobnak kell forognia hanem a belső palástján két fahengernek....A dob meg rögzítve állvánnyal, edény felett.

A lassú prés nem hozza ki a gyümölcs húst. Szőlő présem van , egy kis 20 literes fa kas acél tányéron , függőleges csigaorsóval. Nem csak a magot kell a gyümölcsből eltávolítani, nem csak a lé hanem a gyümölcs többi része is kell. Adott esetben lekvárt vagy dzsemet készíteni. Most épp befejeztük a 5-6 kiló zelnice meggy feldolgozását éss szörpöt kellett belőle készíteni mert a tisztítási folyamat miatt többször is belehigítottunk, hogy megszabadukjunk a magoktól. Kb 10 liter különleges arómájú fanyar-édes szörp lett, ami most száraz dunsztban lassan hűl.

2023. júl. 22. 20:26
 4/4 A kérdező kommentje:

Megcsináltuk a zselnice szörpöt, finom lett. Hagyományos "gurigás" paradicsompaszírozóval dögönyöztük át vagy kétszer. Alaposan felforraltuk a cukorral és citromsavval. Bár minden helyen azt írják, hogy ehető és csak a magja és levele tartalmaz ciánt én mégis azt mondom óvatosan, csak kis mennyiségben szabad fogyasztani.

Gyönyörű, sűrű, finom , rostos szörp lett de ha alaposan beleiszom megémelyedem tőle. Az íze roppant furcsa, nem igazán savanyú szinte egyáltalán, mégis annyira fanyar, hogy ivásakor összefut a nyálam tőle! Az émelyedés nem a kedvenc érzésem.

2023. aug. 6. 11:15

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!