Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ha nincs hagyományos élesztőm...

Ha nincs hagyományos élesztőm csak porélesztőm akkor hogyan készítsem el a pizzatésztát? Kezdő szakács vagyok

Figyelt kérdés

30 dkg liszt,1 tojás,2 dl tej,2 evőkanál olaj,1,5 dkg élesztő,1 teáskanál cukor,1 mokkáskanál só


Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A tepsit előtte kikenjük olajjal és megszórjuk liszttel! Félig megsütjük (előmelegített sütőbe 5 perc), rátesszük a tölteléket és a sajtot, és visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük, és már tálalhatjuk is.


2010. okt. 20. 12:54
 1/3 anonim ***** válasza:

A lisztbe kell beleszórni az élesztőt, megkel úgyis.

De egyébként a porélesztőt is fel tudod futtatni langyos tejben, én próbáltam már, nem fut fel annyira, mint a sima, de elég neki.

2010. okt. 20. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Én kicsit más recept szerint készítem:

40 dkg liszt, 2,5 dl langyos víz (esetleg a fele tej), 1/2 kocka élesztő, 1 tojás, 2 evőkanál étolaj, csipet cukor, 1 kk só. Ebben a receptben, ha éppen nincs itthon friss élesztőm, akkor a 2,5 dkg élesztőt lehet 1 teljes zacskó porélesztővel helyettesíteni, úgy is finom lesz. Csak simán bele kell keverni a lisztbe és utána hozzáadni a többi hozzávalót, jól összegyúrni és meleg helyen kb.40-45 percet keleszteni. Ugyanolyan szépen meg fog kelni.

Még valami: én olajjal kikent sütőlapra tapiskálom kézzel a megkelt tésztát (nyújtani is lehet, de az unalmas :=) ), és még nyersen, azonnal pakolom rá a szószt és az egyéb rakományokat, így megy a sütőbe, 230-250 fok közé (nem kell előmelegíteni!), középső rácson, kb.20-25 percre. Légkeveréssel rövidebb a sütési idő! Mindig tökéletes lesz.

2010. okt. 20. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim válasza:

Én mindig por élesztőt használok, a pizzát, kenyeret, kalácsot is ezzel sütöm. Sosem futtatom fel, csak belekeverem a lisztbe.

A tasak hátoldalán rajta van, mennyi friss élesztőnk felel meg, vagy , hogy mennyi liszthez elegendő. De ez receptfüggő is.

2010. okt. 20. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!