Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem sikerül a grízgombóc...

Miért nem sikerül a grízgombóc leves?

Figyelt kérdés
Eddig kétszer próbáltam, de mind a kétszer szétesett és a leves tetején úszkált a gríz. Így csinálom: egy liter leveshez: egy tojás, két evőkanál gríz, egy kis bors, egy csepp olaj, összekeverem, a kész levesbe evőkanállal belekanalazom, két merítés között hideg vízzel leöblítem a kanalat, aztán még 10 percig főzöm. Egyszer már végignéztem nagymamám hogy csinálja, akkor olyan egyszerűnek tűnt, én ugyanúgy csinálom mégis szétmegy. :(
2010. dec. 20. 11:38
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem ennyire egyszerü, a te receptedben túl kevés a griz.

Nekem a jól bevált recept: 1 tojást jól elkeverni, egy csapott evökanál puha vajat beledolgozni, izlés szerint sózni, borsozni, és annyi grizt adni hozzá, hogy villával alig lehessen összedolgozni, éppen csak ne morzsálódjon. Ekkot 1 evökanál hideg vizet még hozzákeverni és legalább fél órát pihentetni.

Kanállal a levesbe szaggatni és csak nagyon lassú forralással (éppen csak enyhén bugyborékoljon) fözni, amit puha lesz - közben NEM kevergetni.


Nekem igy még mindig sikerült, próbáld ki te is.

2010. dec. 20. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi! Legközelebb így próbálom.
2010. dec. 20. 12:01
 3/4 anonim ***** válasza:
Nos!A griz és túrógombóc az amire azt hittem mindig is h tök nehéz de nem csak rá kellett jönni a titkára.Példáult a grizes masszát ha összekevered nyomkodd le,vagy egyengezsd el a tálba és hagyd álni vagy akár tedd hütőbe.Nem szabad jó rögtön nekiállni.A másik pedig hogy keverni nem szabad és amint felforr a viz lezárod kicsire épp h menjen alatta,mert a griznem elég lesz a forro viz is h megadgadjon.Ja és ha lehet külön főzd meg ne a levesbe mert így ha szét is esik egy még nem roditja össze a levesedet(vegetás vizbe).Én a túrógomboccal voltam így hogy mindig szétesett,hát persze mert nem pihentettem és mert forrásban lévő vizbe tettem,akkor jöttem rá h elég a forró viz is neki mikor elvégeztem egy sazkács sulit,meg amikor a tesom csinált tupperware edénybe és oda csak elég volt beleönteni a forro vizet bletenni a gombocokat és rátenni a fedöt.Azóta mndig sikerül mióta rájöttem h ennyi a titka.Ja és érdemes lenne kiprobálni egy másik grizgalus receptet mert szerintem kevés a grizadagod.PL:3l vizet 1 ek sóval felforralunk majd 2 tojást szétválasztunk a fehérjét habbá verjük hozzáadjuk a sárgáját +fél mk.vegeta.Laza keverés közben annyi buzadarát adunk hozzá h formázhato legyen,de még "habeszerü maradjon".Vizes kanállal forró vizbe kanalazzuk.Takarékon kb 5 perc.Ezt a vizsgatételböl irtam ki,ezt húztam pont(Húsleves grízgalussal).Amúgy ha nincs kedved felverni a tojást akkor is melglehet csinálni.
2010. dec. 20. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi!
2010. dec. 21. 22:40

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!