Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Anyukámtól kaptam ma egy...

Anyukámtól kaptam ma egy cserépedényt. Olvastam, hogy mindig vízbe kell áztatni használat előtt. Van még valami különleges dolog, amit tudnom kell első használat előtt?

Figyelt kérdés
Van valami tuti recepted? Ebben tényleg finomabb lesz az étel? Tovább sül benne, mint sima jénaiban?
2011. jún. 3. 21:13
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Sokkal tovább sül benne,viszont sokkal finomabb is.Sóletet,töltött káposztát,füstölt csülköt(ezt előtte be kell áztatni)ilyenben érdemes sütni.Persze,a sülési időt be kell kalkulálni.Én olyankor szoktam ezt az edényt használni,mikor kint nagyon hideg van,és nem árt egy kis rásegítő fűtés. Mert én este lefekvés előtt szoktam betenni a sütőbe közepes-vagy annál kissé alacsonyabb sütőhőmérsékletre,és reggelre,mire felébredek,általában el is készül.Ha még nem,akkor egy kicsit feljebb veszem a hőt,és hamarosan kész lesz.Én csak húsos ételt készítek benne-kivétel a szárazbab,de azt is füstölt hússal-mert ezeket amúgy is sokáig kell főzni,ebben pedig kiválóan megpárolódik.Arra kell figyelni.hogy mindig hideg sütőbe kell az edényt berakni,és max hőmérsékleten csak úgy lehet használni,ha fokozatosan szoktattuk hozzá a tálat.Remélem,megszereted.Én nagyon ritkán használom,mert annak ellenére,hogy nagyon finom ételeket lehet készíteni benne,és nem sok a macera vele-csak berakod a cuccot és aztán kiveszed az elkészült ételt-azért nem a legolcsóbb órákon át sütni.
2011. jún. 3. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

A cserépedény sütőtálban az ételeket külön zsiradék hozzáadása nélkül párolhatjuk, főzhetjük-süthetjük meg. A vízben megáztatott cserép pórusaiból a hő hatására kiáramló gőz puhítja meg a belerakott nyersanyagot. A cserépedényben készült ételek íze a lehető legjobb, hiszen a hosszú párolási-sütési folyamat alatt bőven van idő arra, hogy jól összeérjenek a különféle ízű nyersanyagok. A tál tetejét ezért nem szabad nyitogatni, nehogy a gőz idő előtt (tehát az étel puhulása előtt) elillanjon.

Kizárólag sütőben használjuk. Nyílt lángra vagy főzőlapra tenni nem szabad.

Használat előtt mindig áztassuk be, majd a recept szerint rakjuk bele az alapanyagokat.

Csak hideg sütőbe szabad betenni, különben elpattanhat. Fokozatosan kapcsoljunk feljebb, a kellő hőmérsékletig, hogy az edény ne egyszerre melegedjen fel.

Az általános sütési hőmérséklet 200-220 °C fok, ami a gázsütő 4-5-ös fokozatának felel meg.

Lefedéshez ne használjunk alufóliát, a tál teteje tökéletesen megfelel, nem záródik szorosan, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni.

Ha azt szeretnénk, hogy az étel teteje szépen megpiruljon, a sütés befejezése előtt 15-20 perccel vegyük le a fedelét.

Főzés vagy párolás közben soha ne hideg vagy forró vizet öntsünk a tálba, mindig csak langyosat.

A sütőből kivett forró edényt ne tegyük hideg kőre vagy alátétre, mert szétpattanhat.

Használat után forró vízzel mossuk ki, ha szükséges, használhatunk egy kis mosogatószert, de utána alaposan öblítsük ki. Súrolószert ne használjunk a tisztításához, mert eltömíti a pórusait, inkább dörzsiszivaccsal vagy kefével mossuk tisztára.

2011. jún. 3. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Kiegészíteném az előzőeket egy tuti recepttel:Sertéskaraj szeleteket váltakozva kötözött sonkaszeletekkel(olyan,min amit húsvét körül lehet kapni)rakok a sütőbe,úgy,hogy sajtos besamellel ragasztom őket egymáshoz.Köré rakhatsz egy-két paradicsomkarikát és pár csemegeuborkát.Ezeket a végén nem kell megenni,de nagyon jó ízt ad,ha vele sütjük meg.Ez az étel 3,5-4 óra alatt elkészül.
2011. jún. 3. 22:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Minden igaz, amit a használatáról leírtak.De és sosem sütöttem tovább benne, mint egy rendes tepsiben fólia alatt sütöttem volna.

minden hús, amit eddig beletettem, oldalas, tarja, csirke, 1-1,5 óra alatt vajpuha volt. a pecsenyekacsa is megsült benne 2 óra alatt.

én is mindig különböző zöldségekkel pakolom körbe,nagyon finomak a húsok így.

nekem régi Római tálam van.

2011. jún. 4. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Nekem van egy receptkönyvem hozzá, ami a bibliám, mert minden , amit belőle csináltam cserépedényes recept, isteni!!

F. Horváth Ilona:Római tál

Abból sütögessél, soha többet nem fogsz sima tepsiben sütni. Leírhatatlanul más az íze mindennek.Mióta én is egyszer kipróbáltam, azóta húst, oldalast is csak abban csinálok. 5 gramm margarin kell általában az ételek alá és slussz.

2011. jún. 4. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 doboszoli ***** válasza:
100%
MINDEN használat előtt beáztatni 20 percig, majd hideg sütőbe tenni.
2011. jún. 5. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 A kérdező kommentje:

Először a rakott krumplit gondoltam kipróbálni.

Tényleg 3-4 óra alatt fog megsülni benne?

2011. jún. 7. 10:38
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

szerintem rakottkrumplihoz éppen nem való. szét fog menni benne. de mást sem kell órákig sütni, a 3-4 óra

esetleg egy csülöknek kellene, de még abban sem vagyok biztos.

hússal próbáld ki, ne rakottkrumplival.

2011. jún. 7. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:

Sertést húst nem eszünk, így a csülök kizárva.

Akkor mondjuk csirkecombot fogok benne sütni. Tényleg nem kell semmi olaj, vaj alá?

2011. jún. 7. 11:41
 10/12 anonim ***** válasza:
elvileg nem kell, de, ha teszel bele egy icipicit, nem fogja elrontani. a combok mellé viszont tehetsz, zöldségeket pl répa,brokkoli, cukkini, krumpli. együtt finomak lesznek.
2011. jún. 7. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!