Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Szódával eltett meggy és...

Szódával eltett meggy és cseresznye befőtt miért romlott meg?

Figyelt kérdés
Csak nemrég hallottunk a szódával eltett "befőttről", de régi öregek is csinálták már ezer éve. Egy ismerős nénikének volt 4-5 éves meggybefőttje is, amit szódával rakott el. Én is eltettem egy csomót, de a java felforrt 1-2 hét alatt. Mit csináltam rosszul? Tettem bele szalicilt, cukrot és rendes szódát használtam, nem ásványvizet. Az internetes recept írt citrompótlót is 2 db-ot, de azt nem tettem bele, mert a nénike sem mondta,az ő módszere szerint csak szalicil kellett bele. Próbáltam színig telenyomni szódával, tehát nem értem, mi lett a baja...
2013. júl. 13. 17:54
 1/4 anonim ***** válasza:
Ez agyrém a szóda!Lett forrón dunsztolva?72 éves férfi vagyok és vegyész de minek kelene szódavíz vegyileg se indokolt gázbuborékok vannak csak benne a melegre a nyomás nő csak
2013. júl. 13. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Pedig vannak régi szódás receptek, persze nem felforralva. csak rá kellett nyomatni a tiszta gyümölcsre a szódát, bele csipetnyi szalicilt és lecsavarni az üvegeket.(vagy lekötni celofánnal ) semmilyen dunszt nem kellett.

nem tudom, hogy hibázhattál, talán valami szennyeződés maradhatott a gyümölcsön.elég egy porszemnyi is, hogy megforrjon a lé.

2013. júl. 13. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Tavaly én is csináltam :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ott még azzal is meg volt spékelve, h a fele legyen forró víz (legyen ami összeégeti a kezem), lehet édesítővel is, és akkor lesz ám ócsó csoda!

Volt is :d

Mostani meggyeltevésre készülődéskor találtam meg Apukámék befőttes-savanyúságos eltevős könyvét, ahol áthúzva, rá volt írva, h ROSSZ!!!!!

A szomszéd néni, aki bármit eltud tenni és legalább 100 éves ő is azt mondta, h ez módszer neki se jött be.Nem te rontottad el. Sztem a mostani szóda nem olyan, mint a régi.De ez csak egy tipp.

2013. júl. 13. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Itt van pl. ez a recept:

[link]

Elvileg pont a szén-dioxid tartósít. Az idős néni, aki javasolta, neki mindig sikerült, szóval nem tudom, mi lehetett a gond, de most már az összes így eltett üveg felforrt. Esetleg az lehetett a gond, hogy nem házi "patronos" szódát csináltunk, hanem boltból vett visszaválthatós "szikvizet"....de legalább most már tudom, hogy maradok a hagyományom dunsztolásnál...

2013. júl. 14. 11:14

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!