Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem szabad újrafagyaszta...

Miért nem szabad újrafagyasztani azt ami fagyott állapotából olvadt ki?

Figyelt kérdés
fagyasztás, konyha

2014. okt. 17. 11:46
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ennek két vetülete van. Egyrészt, ami már kiolvadt, azon ill. abban tovább szaporodhatnak a benne levő baktériumok, amelyek közül az életben maradtak sokkal életképesebbek, ezért egy újabb lefagyasztási eltelt idő alatt több méreganyagot képesek termelni, ami aztán a második felolvadást követően elfogyasztásra kerül, annak minden nemkívánatos következményével. Másrészt, a fagyasztás során az élelmiszer állaga megváltozik, mert a keletkező jégkristályok (krioprotektív anyagok hiányában) szétrombolják az eredeti szerkezetet ill. megindult már bizonyos szerkezeti átalakulás, ezért van az, hogy pl. a fagyasztás után a gyümölcsök elfolynak, szétesnek. Ennek meggátlására a nagyon gyors fagyasztást szokás alkalmazni, amikor lényegében pár perc alatt -20°C alá hűtik az anyagot, amikor csak pici jégkristályok képesek kialakulni. A felolvadt vagy felolvasztott (pontosabban felengedtetett) anyagot aztán otthon háztartási fagyasztó szekrényben nem lehet kellően gyorsan újrafagyasztani, és így nagy méretű jégkristályok alakulnak ki, amelyek aztán az ismételt felolvadás után teljesen roncsolódott szerkezetű anyagot "eredményeznek", ami konyhatechnikai célra alig-alig alkalmas. Elveszti eredeti állagát, szerkezetét, pépszerű étel készíthető csak belőle.
2014. okt. 17. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
2014. okt. 17. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
A fagyasztott termékek esetében alapszabály: a felengedett terméket újrafagyasztani szigorúan tilos, mert a felengedést követően az esetlegesen a felületre kerülő baktériumok a kiengedő húslében kiválóan és nagyon gyorsan tudnak szaporodni, és a nem megfelelő elkészítést követően az elfogyasztáskor komoly megbetegedéseket okozhatnak!
2014. okt. 17. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.


Tehát, azon túl, hogy az állaga nem lesz jó, a problémát a fagyást túlélő "extra veszélyes" bacik jelentik, amik gyakorlatilag a fagyasztástól lesznek veszélyesek (ugye?), és közben még találkoznak az új bacikkal is a levegőből egyéb helyről.

Jól értem?


És még annyit, hogy ha nem egy nyers, hanem eleve hőkezelt dolgot fagyasztunk le, teszem azt kihúlés után közvetlenül, akkor (a rossz állagon túl) szintén veszélyes lehet kiolvasztani és újra lefagyasztani?


Azt tudom, hogy a fagyasztott majd kiolvasztott cuccot ha főzzük-sütjük, akkor újra fagyasztható, de itt arra gondolok, hogy sütni-főzni, majd fagyasztani, majd olvasztani, majd fagyasztani.


(Elméleti a kérdés, csak szeretném jobban megérteni a dolgot.)

2014. okt. 17. 15:30
 5/5 anonim ***** válasza:

Akkor egyszerűbben, a nyers élelmiszert csak egyszer lehet kiolvasztani, és nyers állapotban nem lehet visszafagyasztani és újra felhasználni.

A főtt-sült ételt többször is ki lehet olvasztani, forrásig újra sütni/főzni, majd a maradékot kihűtve újra lefagyasztani.

Csakhogy ennek a játéknak nem sok értelme van, mert minden élelmiszer rostszerkezete annyira károsodik, hogy maga az étel már élvezhetetlenné válik.

2014. okt. 20. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!