Hányszor használod fel ugyanazt az olajat?
Amit bő olajas sütésre használok, azt egyszer, aztán kuka. Jó, akkor egyszer kisütök benne több adagot is, nem melegítek külön minden szelet rántott húsnak új olajat, de egy ebéd után mindig megy a szemétbe.
Olyat viszont el tudok képzelni, hogy valamit sütök olajban, pl. fokhagymát, csilit stb., és az olaját utána felhasználom egy tésztaszószba. Az az olaj viszont nincs megégve egy csöppet sem.
Nagyon kevés olyat készítek, amit bő olajban kell készíteni. És ugye azt lehet még többször felhasználni, mert ha valami alá kell egy kicsit, az nyilván nem marad meg.
Max. 2-3 alkalom. De attól is függ, hogy utána milyen. Ha már első használat után jobban igénybevett, akkor nem használom többször.
Kérdező! Te most konkrétan lángos sütése esetén érted a kérdésed???
Mert akkor a kérdésre a válaszom, hogy egyszer....
Ha ilyen tésztákat sütök, mint a lángos, vagy szalagos fánk, csörögefánk, vagy éppen krumplis flekni, stb.... Na akkor abban az olajban már nem sütök újra ilyesmit.
Ezekhez nagyon forrónak kell lennie az olajnak és gyorsan kell egymás után ki-be tenni a tésztákat, ráadásul óhatatlan, hogy ne szóródjon némi liszt az olajba...
Szóval ez azzal jár, hogy hamarabb elhasználódik az olaj és ha lassú vagy béna az ember, akkor akár meg is éghet.
Már vagyok olyan gyakorlott, hogy ne égessem meg, de mivel ezekből a tésztás cuccokból nagyobb mennyiséget szoktam egyszerre sütni, így abban az olajban már nem kezdek másnap hasonlókat kisütni. Hagyom leülepedni, leöntöm és felhasználom pl rántáshoz vagy más (sós) ételek alá, amibe csak kevés olaj kell. Az alját nem használom fel.
Viszont olyan, hogy rántott hús, hasáb burgonya, krokett, húspogácsák vagy hasonló kaják kisütése esetén egyáltalán nem használódik olyan nagyon az olaj, mint a lángosszerű kajáknál.... Ilyenekre 2-3 sütés simán belefér, de akár 4-5 is, ha nem sok emberre sütök. (Én ált. 3 főre szoktam...)
Persze ha egyes sütések után némi morzsa marad benne, akkor leülepítem, átöntöm másik lábosba, és legközelebb abban sütök, nem szoktam a morzsákat újra és újra sütögetni, mert az akkor már megégne és az tenné rossz ízűvé az egészet.
Na és amikor már nem találom a legfrissebbnek az olajat, akkor azt szintén elfőzöm másra.
Szóval Kérdező nem kell sem igénytelennek lenni, és nem is kell pazarlónak lenni. Csak némi ész, ügyesség és gyakorlat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!