Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Abszolút kezdőként tudok...

Abszolút kezdőként tudok magamnak marhagulyást készíteni házilag?

Figyelt kérdés
Még sosem kényszerültem főzésre,agglegény vagyok,de ezt a levest nagyon szeretem.
2017. márc. 20. 21:46
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
34%
@4 Nyugodtan lehet bele gyömbért rakni, a gulyás receptjére ráfér már egy kis modernizálás, én citrommal szoktam frissíteni rajta, sokkal izgalmasabb ízt lehet elérni.
2017. márc. 21. 07:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
43%

Igen .. Sosem csinálok, na, most akkor gulyásleves lesz a menü főzést. Nálunk akkor van gulyásleves, ha marad pörkölt… ( csirke ,marha , borjú pörkölt maradékából készül ) . Szerintem ha egyedül vagy rá az lenne a legjobb megoldás ha először egy nagyobb adag marha pörköltet főznél magadnak 3-4 kg húsból. Kis mennyiségben nem éri meg elkészíteni a gulyást és pörköltöt sem. Amit nem eszel meg pörköltként tedd nyugodtan a fagyasztóba adagonként . Bármikor elő veheted és készíthetsz belőle gulyást, tarhonyás ,rizses, vagy valamilyen rakott ételt.

Igazából marhalábszár vagy marhanyak a legjobb a gulyáslevesnek Csinálhatjuk többféle húsból is. ”A legenda szerint” a legjobb gulyás háromféle húsból (marha, sertés, birka) készül. Sertésből is készítheted. Ez zöldség mennyi 3kg húshoz van.

2 evőkanál sertészsír (házi zsír a legjobb)

2 nagyobb vöröshagyma

2 evőkanál pirospaprika

Őrölt fekete bors

Őrölt köménymag

2 gerezd fokhagyma

1 db kisebb tv paprika

1 db paradicsom

Kevés erős paprika vagy Erős Pista

Fél zeller (a leveléből is kell egy kevés)

3 db sárgarépa

3 db petrezselyemgyökér

4 db burgonya


Elkészítés:

. A vöröshagymát apró kockákra vágom.

Az előkészített húst 1 cm-es kockákra vágom. A paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra vágom. (télen lecsó alapot teszek bele)

Egy lábosban zsírt olvasztunk, erre teszem a finomra vágott vöröshagymát. Párolom, majd hozzáadom a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórom a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverem, majd kevés vízzel felöntöm. Fűszerezzem: só, bors, őrölt (köménymag. ha nem szeretitek, kimaradhat) Hozzáadom a paradicsomot, és visszateszem a tűzre. Ezt a levet felforralom, majd beleteszem húst.

Hozzá adom a zúzott fokhagymát és a legnagyobb hőfokon pirítom. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.

. Ameddig puhul a hús, addig elkészítjük a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Ha a hús megpuhult, akkor még egyszer zsírjára piritíjuk és beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, burgonyát. Kevés só mehet még rá. Az egészet gyakori kevergetéssel a burgonya ”üvegesedéséig” pirítom

. Végül vízzel felöntjük, és készre forraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát vagy erős Pistát a végén.

A gulyásleves csipetkével az igazi. A csipetkét csak akkor főzöm bele a levesbe, ha rögtön l elfogyasztjuk az összes levest. Ellenkező esetben mindig külön sós vízben főzőm meg, és csak a tálaláskor adagoljuk a levesbe.

2017. márc. 21. 08:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
91%
Minden bizonnyal tudsz főzni gulyást. Egy főre 25 deka marhalábszárral számolj, és ha eldöntöd mennyit akarsz készíteni, megírom Neked részletesen a menetét.
2017. márc. 21. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
36%
25 dkg hús egy főre gulyásba pokoli sok.
2017. márc. 21. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
Javaslom a marhapofát a lábszár helyett. Ég és föld a különbség.
2017. márc. 21. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
69%

Eddig azt hittem, hogy kizárólag az én főzési ismereteimet kritizálják mások, és csak az én személyemet érnek támadások.

Most, hogy eddig nem szólaltam meg, csak olvasgatok, látom, hogy itt valami förtelmes mocskos szájú emberek a hangadók, és rajtuk kívül más tök hülye a főzéshez...

Nem érdemes már ebben a kategóriában válaszolgatni a kérdésekre, ezek mindenkit kicsinálnak, aki egy kicsit másként süt-főz valamit, mint ők.

2017. márc. 21. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim ***** válasza:
A tegnapi 22:11-es válaszhoz megjegyezném, hogy 60 dkg húshoz indításképpen soknak lenne 2 evőkanál só:) A többi szerintem stimmel, a paprika is jó, csak valahogy az a só kilóg a sorból.Én mindig óvatos vagyok a sózással, és inkább menet közben, vagy a végén állítom be az én ízlésemnek való só mennyiségét, persze, van, hogy a családtagok valamelyike utánsózza.A só nagyon egyéni ízlés kérdése.
2017. márc. 21. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
52%

Én csak azt nem értem, hogy mikor jöttök rá végre: paprika nem keseredik meg, hanem kiadja a saját ízét (kivéve, ha leég). Ha rossz ízt ad hozzá, akkor rossz paprika volt.


Számtalan konyhában a világban pár percig magas hőfokon pirítják a fűszereket -igen, a paprikát is!-, mert úgy adja ki a saját, teljes, valódi ízét.

2017. márc. 21. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
18: Igen, de a pirospaprikát nagyon könnyű odaégetni, szóval ha segítség nélkül életében először főz, és sokmindenre kell neki odafigyelni, akkor ez egy rizikótényező, elsőre iktassuk már ki szegénynek.:)
2017. márc. 21. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!