Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » El lehet rakni úgy csalamádét,...

El lehet rakni úgy csalamádét, mint a savanyú káposztát?

Figyelt kérdés

A recepteket olvasgatva figyelmes lettem rá, hogy a csalamádé alapléhez raknak ecetet is, míg a savanyú káposztáéhoz nem. Elállna a csalamádé is ecet nélkül?

/ Tartósítószerek kizárva ! /



2017. dec. 11. 15:03
 1/7 anonim ***** válasza:
80%
Az nem igazán maradna csalamádé, mert éppen úgy megerjedne, mint a káposzta. Erjedés közben elszaporodnak az egyébként is ottlevő tejsav baktériumok, amelyek a káposzta cukor tartalmát tejsavvá erjesztik (oxigénmentes körülmények között !!) és ez a tejsav óvja meg a rothadást előidézőmás baktériumok elszaporodásától. Csakhogy a tejsav baktériumokból az erjesztés során olyan enzimek szabadulnak ki, amelyek lebontják a pektint is. Ennek az az eredménye, hogy kissé megpuhul a káposzta, de a sok rost mégis egyben tartja. A csalamádé esetében az uborka, zöldparadicsom és egyebek sokkal kevesebb rostot (cellulóz és lignin) tartalmaznak, így a magas pektin tartalom lebomlik és nincs, ami összetartsa a növényi szövetet: meglöttyed, elfolyik, szétesik, vizuálisan gusztustalanná, szerkezet nélkülivé válik. Emiatt csalamádénál többnyire a kémiai tartósítást választják, amikor a hozzáadott ecet miatt eleve nem indul meg a savas közegben a tejsav baktériumok elszaporodása, azaz az erjedés.
2017. dec. 11. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszííí!
2017. dec. 11. 18:52
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Én rednszeresen így teszem el, igen finom és sokkal egészségesebb, mint az ecetes variáció. Ugyanúgy eláll, mint a káposzta.


Eleve a káposztát is meg a csalamádét is literes üvegekbe teszem savanyodni, így egy adagnyi az, amit megkezdek egyszerre. A csavaros tetejü üvegekben meg akár egy évnél tovább is jó marad mindkettö.

2017. dec. 11. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Szóval akkor az a lényeg, hogy a csalamádét is el lehet rakni ecet nélkül, de akkor számítani lehet rá, hogy a puhább, rostokban szegényebb összetevői egy idő után szinte szétmállanak a baktériumok miatt. Ha jól értem...
2017. dec. 12. 08:00
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha az én modszeremmel teszed el, akkor nem puhul el - ahogy a savanyú káposzta sem - még egy év alatt sem, viszont sokkal ízesebb. Ha érdekel, szivesen megírom pontosan az eljárást.
2017. dec. 12. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Az idén raktam először így, sokkal finomabb és egészségesebb, mint ecettel. Régen is így csinálták csak átszoktak az ecetre.

[link]

nov. 10. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
4-es. 6-os vagyok. Az augusztusban ecet nélkül, fermentálással /így hívják a módszert/ elrakott csalamádémnál még nem tapasztalom, hogy megpuhult volna, az uborka, vagy paprika. Tél végéig változhat a helyzet... Kovászos uborkát tavaly már raktam el ezzel a módszerrel, az idén márciusban még ropogós volt, ezért bízom benne, hogy itt is fog működni. (Ha nem, akkor jövőre kevesebb uborkát rakok bele.) Másfél literes üvegekbe raktam, és felbontás után hűtően tartom.
nov. 10. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!