Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Ételek, italok » Konyhai praktikák

A kérdés

Milyen ételeket (főtt, sült) lehet fagyasztással tartósítani?

A gyermekem a lakhelyünktől távol tanul, egyetemista, kollégista. Olyan készételek érdekelnének, amelyeket itthon elkészíthetünk és a kollégiumba érve, kisadagokban le tudja fagyasztani.

Levesek, köretek, főzelékek, hús ételek, tésztafélék, desszertek, reform ételek, cukormentes ételek, egyebek érdekelnének.


Kérlek olyanokat írjatok, amiket Ti már biztosan elkészítettek és fagyasztással tartósítottatok, és azok kiolvasztás után valóban jó és gusztusos állapotban fogyaszthatók.

Előre is köszönet a válaszokért, javaslatokért.




  szept. 14. 08:35  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Pörköltek, levesek minden további nélkül. Habarással készült ételek, tejfölös főzelékek, gyümölcslevesek nem jók kiolvasztás után, legalább is ha mikróban tudja csak kiolvasztani és melegíteni. Bár én ezeket is lefagyasztom, de lábosban melegítem, és újra átfőzöm, forralás közben keverem, mert a tejtermék kiválik a vízből, amolyan szemcsés, csomós lesz, ami nem gusztusos. Krémlevesek viszont jók szoktak lenni, ha alaposan össze van turmixolva.

A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/12Időpont szept. 14. 08:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Gyakorlatilag MINDENT lehet megfelelö módon fagyasztani és ha nem eröltetve, hanem lassan olvasztják fel, akkor nem lesz minöségveszteség.


Én évek óta mindent fagyasztok, mert két személyes háztartásban élünk, így nagy adagokat fözök egyszerre és egy személyes adagokban lefagyasztom a fölösleget.



A válasz 63%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/12Időpont szept. 14. 09:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat mindkettőtöknek. Így már bátrabban vágunk neki. :)

# 3/12Időpont szept. 14. 09:24 Privát üzenet
Süteményből a reszelt túróst szoktam.

A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont szept. 14. 09:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Andizsuzsi nevű felhasználó válasza:

Mi még kocsonyát is fagyasztunk évek óta, mert csak a férjem eszi meg, ő viszont imádja. Kiolvasztás után felforraljuk, és kihűlve ugyan olyan, mint frissen. Ahogy előttem írták, ugyan ez érvényes a tejfölös ételekre is, lassan kiolvasztva, lassan újraforralva tökéletes.

A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/12Időpont szept. 14. 10:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szerintem is szinte mindent le lehet fagyasztani.

Három dolgot tapasztaltam csak, aminek nem tesz jót.

A krumplis ételeknél (pl.rakott krumpli) megváltozik a krumpli állaga, a sárgarépa (húslevesben) kásás, lottyadt lesz és a lecsó, ami bevizesedik és válik le a paprika héja.

Ja és még a rizs! Nagyon száraz lesz, de ezen lehet segíteni.

Mással nem volt gondom, még a tortákkal sem.

Nagyon jól írta itt valaki, hogy a lefagyasztott cuccoknál a rendes melegítés - nem a mikrós - varázsolja újjá az ételt.



A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/12Időpont szept. 14. 10:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Bocs, nem belekötni akarok, csak a tapasztalataimat megosztani:


"A krumplis ételeknél (pl.rakott krumpli) megváltozik a krumpli állaga, a sárgarépa (húslevesben) kásás, lottyadt lesz és a lecsó, ami bevizesedik és válik le a paprika héja.


Ja és még a rizs! Nagyon száraz lesz, de ezen lehet segíteni."


A krumpli állaga akkor lesz jó, ha nem mikróban olvad ki, hanem a hütöben lassan és utána átforralod - vagy sütöben (rakott krumpli vagy hasonló) vagy a tüzhelyen (levesek, fözelékfélék)

A sárgarépa meg a lecsó akkor lesz löttyedt, ha eredetileg is majdnem túlfött volt, és utána erösazkosan (gyorsan) olvasztják fel.


A rizst felolvadás után kevés (adagonként max. 1 evökanál) vízzel teljesen fel kell forrósítani, akkor nem száraz, hanem egészen friss hatása lesz.


Remélem, neked is beválnak ezek a tippek.



A válasz 66%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/12Időpont szept. 14. 13:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek a sok hasznos tanácsot, véleményt.

# 8/12Időpont szept. 14. 19:38 Privát üzenet

Elsősorban a káposztás ételeket, töltött-, kolozsvári-, vagy húsos káposztát, töltött paprikát, tokányt, pörköltet szoktam lefagyasztani. Ezek kiolvasztás után is ugyanolyan jók, mint frissen.


Rakott tésztát, rakott kelkáposztát - jénaiban, tepsiben összeállítva, sütés elötti állapotban fagyasztom le. Sütés elött fél nappal kiveszem, hogy kicsit felengedjen, majd a hideg sütőbe teszem, és csak ezután kapcsolom be a sütőt, hogy együtt melegedjenek fel.


A Sütemények meglepő, de nagyon jól fagyaszthatóak.

A Zserbó, bejgli, muffin, a vajkrémmel készült sütemények és torták kíméletesen kiolvasztva tökéletesek.

A piskóta is jó. Amikor teljesen kihűlt, először folpackba, aztán alufóliába csomagolva teszem el, szobahőmérsékleten olvasztom ki, és csak ezután töltöm.

A túrógombócot nyersen, egyesével tálcára rakva fagyasztom, másnap megfelelő adagokban zacskózom, (én 6 db-ot rakok egy zacskóba). Fagyottan, lobogó forró vízben főzöm . Ugyanígy járok el a krumplis gombóccal, megtölve, egyesével, tálcán fagyasztom, majd zacskózom.

Palacsinta mindig van a fagyasztómban, először folpackba feltekered, 10-12 db-ot egy csomagban, majd alufóliába csomagolva fagyasztom. Kiolvasztva megtöltöm és sütőben vagy mikróban megmelegítem.



A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/12Időpont szept. 14. 20:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Milyen lehetőségei vannak melegítésre? Fagyasztott állapotban, hűtőtáskában el tudja vinni az ételt? Vagy csak a kollégiumban teszi fagyasztóba?

Köretet tud magának készíteni, párolt zöldséget, rizst mikróban is készíthet gyorsan, így azt nem kellene cipelni.



A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/12Időpont szept. 14. 21:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
A krumpli héja mérgező. A héjában sült krumpli is mérgező? És a főtt, héjas?
Tudnátok kifejezetten jó illatú főtt/sült ételeket ajánlani?
Az édesburgonyát mennyi ideig kell főzni/sütni? És a sült vagy a főtt változatban van kevesebb kalória?
Ti ebédre vagy vacsorára szoktatok főtt/sült ételt enni/készíteni?
Hogyan spórolhatok a zsiradékkal?
Ha a "krumplis tésztába" (pl lángos) főtt krumpli helyett sült krumplit rakok tényleg finomabb?

Kérdések az Ételek, italok rovatbólKérdések a Konyhai praktikák rovatból








Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!