Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogy kell pizza tésztát...

Hogy kell pizza tésztát készíteni?

Figyelt kérdés

Már a negyedik probálkozáson vagyok túl.

Első Jamie Oliver receptje, de nem jött fel az élesztő.

A másik egy sima internetes recept.

Mindenhol azt írják, hogy jól sikerült, bevált.

Nekem egyik sem.

Kiprobáltam langyos víz opcióval, langyos tejjel, barna cukor recepttel, kristálycukor recepttel, még a sütőbe is betettem, mert volt még benne hő.

Nem akar megkelni az élesztő,tanácstalan vagyok.



2018. nov. 13. 11:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Én kelesztés nélküli receptet tudok, használom is, és sikerülni szokott:

400 g liszt

50 g élesztő

1-1 kk. só+ cukor

1 bögre víz.


Csak összegyúrod, nyújtod, mehet rá a feltét, és mehet a sütőbe. Magába is sütöttem már, úgy is jól sikerült.

2018. nov. 13. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Uh, bocs, kihagytam, csak fejből írtam, de kell bele 2 ek. olaj is.
2018. nov. 13. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 Mansour ***** válasza:
100%

"Nem akar megkelni az élesztő,tanácstalan vagyok"

Valószínűleg rossz élesztőt használsz, vegyél frisset!

A megfelelő feltételek mellett működnie KELL!

2018. nov. 13. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

600g liszttel csinálom

125g vaj vagy 4 ek. olaj

1 ek. só


Van egy kisebb bögre, abba teszek egy kis tejet 2 kaveskanal cukorral

Langyosra(!!) melegitsd meg a mikroba!

Ha hideg nemjo, ha forró a tej az se jó. Mindenképp langyos legyen!!

Utána belemorzsolod a langyos tejbe a kocka élesztőt

(Budafok élesztő 50g)


Vársz vele par percet és kizart, hogy nem fut fel.


Utána pedig ha felfutott, osszedolgozol mindent kéz meleg vízzel. Hogy sima legyen a tészta és jól össze álljon.

Ezt egy edénybe szoktam, leszorom kis liszttel, letakarom egy szalvétával vagy tiszta konyha ruha

Hagyom kelni, utána atgyurom, ketté választom.

Az egyiket kinyujtom, Sütő papírra rá teszem a tepsibe ráteszek mindent és mehet a sütőbe. Nincs valami jó sutom én 300fokon sutom de szerintem az kb 250nek felel meg. És az alját szoktam nézni, ha kezd rózsaszín lenni, halvány barna lenni, alul is felül is akkor ki veszem.


Tehát ebből kettő jön ki


Nekem ez bevált recept lett anyukám receptje és eddig mindig finom lett és jóra sikerült

Volt hogy zabliszttel csináltam meg tk liszttel de akkor is szuper lett!

2018. nov. 13. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez a kedvenc pizzatészta receptem



50dkg liszt


1 csapott evőkanál só


1 tasak szárított élesztő


1 teáskanál cukor


3 dl langyos víz


0,5 dl olívaolaj+ egy evőkanálnyi a tál kikenéséhez és a tetejére


A lisztet meglangyosítom a mikróban ( 1perc) majd beleszitálom egy kelesztőtálba. Belekeverem a sót.


Egy másik tálban összekeverem a szárított élesztőt, a cukrot, a langyos vízzel és az olívaolajjal.


A liszt közepébe mélyedést készítek, beleöntöm az élesztős keveréket és összedolgozom, addig dagasztom, amíg elválik a táltól és a kezemtől. Ekkor kiolajozom a tálat amiben dagasztottam, és a tészta tetejét is megkenem.


A kidolgozott tésztát folpackkal letakarom és meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztem. Ekkor újra átgyúrom 2 egyenlő részre osztom és kinyújtom. Ebből az adagból 2 db 30 cm átmérőjű 1 cm vastag pizza lesz.


A kinyújtott lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és még negyed órát pihenni hagyom, majd megkenem a szósszal, megpakolom minden jóval, 200 fokra előmelegített sütőben kb.25 perc alatt készre sütöm.

2018. nov. 13. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget.

Végül az utolsó probálkozásom sikerült, mielőtt elolvastam volna a receptjeiteket.


325 ml langyos tej

csapott ek kristálycukor

csipet só

2 ek olaj ( én kokuszolajat használtam,mert csak az van itthon)

7gramm élesztő

400gramm tk liszt.


Végre felfutott az élesztő.

Talán a cukor lehetett probléma.

Ezidáig mindenhol barnacukorral írta az internetes recept, amiket találtam.


Ketté vágtam, az egyiket betettem a fagyasztóba.

Másik készül ebédre.

Köszönöm a hozzászólásokat :)

2018. nov. 13. 12:13
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

nem a receptekkel van a gond, hanem csak azzal, hogy az élesztőt valamiért, valahogyan nem jól csinálod. friss és por-élesztővel is működnie kell az alábbi dolognak. (por-élesztőt csak kelesztés nélküli tésztához használok, ez esetben csak beleöntöm a tálba a tasakból, és úgy dagasztok)


szóval:

fogsz egy csésze vizet/tejet, vagy amit, amennyit a recept ír. megmelegíted, hogy langyos legyen. ha túl meleg, nem jó, nem fog felfutni az élesztő. ha nem elég langyos, akkor meg több idő lesz a felfutás. szóval van egy csésze langyos vized, ebbe egy kicsi cukrot teszel, elkevered.aztán belemorzsolod az élesztőt (friss), és adsz neki egy kis időt, hogy felfusson. ha felfutott, meg kell kelnie miután bedagasztottad. a kelesztést lehetőleg meleg helyen, de nem sütőben, tűzhelyen, mert ha közvetlenül pl. a meleg tűzhelyre rakod, akár el is kezdhet megsülni a tészta, az pedig nem jó neki. én ilyenkor be szoktam kapcsolni a sütőt, és a sütő melletti pultra rakom a tálat, konyharuhával letakarva. kb. 30 perc alatt szépen meg is szokott kelni :)

2018. nov. 13. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Mi vastagtésztás pizzát szeretjük. Ez lett a kedvenc pizzánk.

[link]

2018. nov. 13. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Én az egyik kenyértésztámat használom, de az én pizzám nem igazi pizza, ahhoz kivételesen jó pizzériába kell mennem, de nem baj.


Viszont a jó élesztő megkeleszti a tésztát, amennyiben nem túl forró a víz. Felfuttatás és cukor nélkül is, én azt mindig kihagyom a kenyérnél is, mert felesleges macera számomra. Én csak azt akarom, hogy megkeljen a tészta s meg is teszi. A friss élesztő mindig jól kelesztett, általában a szárított is, ezt a pontot elég nehéz elrontani, nekem egyszer sikerült túl melegre a víz, azóta tisztában vagyok vele, hogy hol a határ.

2018. nov. 13. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!