Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mi történt az uborka befőtt-te...

Mi történt az uborka befőtt-temmel?

Figyelt kérdés

Kovászos uborka. Felbontás után azt vettem észre, hogy olyan szinten elpuhult, hogy egy darabot sem tudtam kivenni belőle, szétmállott. Az íze enyhén savas. Penész, vagy hasonló nincs rajta.


Ami érdekelne, hogy tulajdonképpen mi történt vele? Túlszaporodtak benne az erjesztő bacik? Miért esett össze? Miért lett savas az íze? Alkohol képződött benne?



2018. dec. 19. 16:21
 1/7 A kérdező kommentje:
A helyesírásért bocsi, utólag agyaltam rajta, hogy a -t nem kellett volna.
2018. dec. 19. 16:26
 2/7 anonim ***** válasza:
73%

Enyhén savas, azaz megerjedt, megromlott.

Nem volt csírátlan.

2018. dec. 19. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Elöször azt mondd el, hogy hogyan készitetted? Az uborkával valo találkozásodtol a felbontásig.
2018. dec. 19. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Egy tipp:

Amikor megérett az uborka, nem forraltad fel a levét, ezért a tejsav baktériumok tovább dolgoztak

2018. dec. 19. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
nem is kell felforralni
2018. dec. 19. 23:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

A kovászos uborka készítéséhez az ideális hőmérséklet körülbelül 35-42 °C. Ennél nem sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is elkészíthetjük, de így az érlelési idő néhány nappal nőni fog. Az ideális hőmérsékletnél sokkal magasabb hőfokon viszont az érlelést elősegítő élő mikroorganizmusok elpusztulhatnak. Így a végeredmény jó eséllyel nem egy finom ropogós kovászos uborka lesz, hanem egy löttyedt, puha, rosszízű valami. Ezért nagy hőségben az uborkákat tartalmazó üveget vagy edényt ne tegyük ki közvetlenül a tűző napra, mert ott hamar túlmelegedhet, hanem állítsuk inkább valami árnyékos helyre.


Kovászos uborka tartósítása hőkezeléssel (dunsztolással)


Az egyik legjobb és tartósítószer mentes módszer, amikor az elkészült kovászos uborkát a már előzőleg alaposan elmosott és leöblített 720 ml-es vagy nagyobb befőttesüvegekbe átszedjük. Az üvegekbe annyi leszűrt levet öntünk, amennyi az uborkákat teljesen ellepi, majd az üvegeket jó alaposan, légmentesen lezárjuk. Ha nem lenne elegendő a leszűrt lé, akkor azt hideg vízzel kipótolhatjuk.


Egy nagyobb fazék aljába többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, majd arra állítjuk a megtöltött üvegeket. (Erre azért van szükség, hogy majd az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül az edény forró aljával, így elkerülhetjük az üvegek elrepedését.)


A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük és a benne lévő vizet felforraljuk és a forrástól számított 30 percig gyenge gyöngyöző forrásban tartjuk.


Ezt a hőkezelést (dunsztolást) nagyobb fazék hiányában a sütőben is elvégezhetjük. Az üvegeket egy magas oldalfalú, kibélelt aljú tepsibe tesszük, majd 2-3 ujjnyi forró vizet öntünk bele. Ezután az üvegekkel telepakolt tepsit a hideg sütőbe rakjuk. A sütőt 180 °C-ra melegítjük és miután az üvegek tartalma gyöngyözni, vagyis forrni kezd, akkor a sütőt lekapcsoljuk. Az üvegeket a lekapcsolt, de még forró sütőben hagyjuk nagyjából 30 percig. Ezután az üvegeket kivesszük és miután teljesen kihűltek egy hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk. A megbontott üvegeket hűtőben tároljuk.

Kovászos uborka tartósítása befőzőautomatával


Ezzel a konyhai segédeszközzel a hőkezelést (dunsztolást) egyszerűsíthetjük le. A megtöltött és légmentesen lezárt üvegeket a befőzőautomatába helyezzük, amit az üvegek kétharmadáig feltöltünk hideg vízzel. A befőzőautomata tetejének ráhelyezése után a hőfokot 90 °C-ra és a hőkezelési időt 30 percre állítjuk, majd a készülék tápkábelét csatlakoztatjuk az elektromos hálózathoz. A készülék a beállított hőfokra felmelegíti az edény tartalmát és a beállított ideig azon a hőfokon tartja, majd automatikusan kikapcsol. A forró üvegeket hagyjuk kicsit hűlni a készülékben, majd egyesével kiszedjük és megtörölgetjük azokat. Miután teljesen kihűltek egy hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk a kidunsztolt kovászos uborkával teli üvegeket.

Kovászos uborka tartósítása tartósítószerrel


Szalicilsavval:


Az elkészült kovászos uborkát kisebb tiszta üvegekbe átszedjük, majd annyi átszűrt levet öntünk rá, amennyi teljesen ellepi az uborkákat. A lé tetejére kevés, késhegynyi mennyiségű szalicilsavat szórunk. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, majd hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk.


Nátrium-benzoáttal:


Az elkészült kovászos uborkát kisebb tiszta üvegekbe átszedjük. A leszűrt, nagyjából 2 liternyi levet felforraljuk. A forró léhez 3 gramm (körülbelül 3 kávéskanál) nátrium-benzoátot adunk és az egészet addig kevergetjük, amíg a tartósítószer teljesen feloldódik. Ezt a forró levet a kovászos uborkákkal teli üvegekbe töltjük, majd az üvegeket légmentesen lezárjuk. Ezután az üvegeket az uborka fogyasztásáig hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük.

2018. dec. 20. 07:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Üdv.Forrás: receptes könyv
2018. dec. 22. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!