Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Tényleg nem szabad a mézbe...

Tényleg nem szabad a mézbe fém eszközökkel nyúlni? Ha nem, akkor miért nem?

Figyelt kérdés
Nagymamám mondja nekem mindig és kiváncsi vagyok, van-e alapja, vagy ez csak egy a "rigolyái" közül?
2008. nov. 11. 17:36
 1/7 anonim ***** válasza:
72%
tényleg nem lehet,mert "kimegy "belőle a vitamin.ugy ahogy a (igazi)citromos teát se lehet azzal keverni.állítólag.
2008. nov. 11. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
71%
ez csak babona, ha a fém nem áll a mézben, akkor nincs gond. Tehát ha fém kanállal kanalazol párat, majd nem hagyod benne, nem történik semmi baj.
2008. nov. 11. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Bele lehet nyúlni nyugodtan! :)
2009. okt. 18. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
91%

Nem érdemes belenyúlni, ha túl gyakran érintkezik fém evőeszközzel, akkor a méz megcukrosodik: a kémiai reakció kristályosodást vált ki, azaz darabos lesz.

A megcukrosodott mézet lassú melegítés közben sűrűn kevergetve elvileg vissza lehet "olvasztani" eredeti állapotába, de azt mondják, nem lesz ugyanolyan az íze.


Ha nem vagy híve a szakszerű mézcsurgatónak, akkor javaslom, hogy nevezz ki egy műanyagból vagy fából készült kanalat mézeskanálnak. Nekem is műanyag, eredetileg mcdonald's-os kanalam van erre a célra. :)


Remélem, tudtam segíteni!

2009. dec. 26. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!! Végre egy tudományos válasz ennyi idő után! :)
2009. dec. 26. 21:48
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Apiterápiás ismereteim szerint a kristályosodást nem a fém tárgy idézi elő. Ez a valódi mézeknél egy természetes folyamat, hogy idővel kiristályosodnak. Attól az még nem rossz, és melegvízbe állítva az üveget feloldódnak a kristályok. Melegíteni nem érdemes, mert "megölöd" a mézet vele (elszáll belőle az összes hasznos anyag).

Amúgy azért nem ajánlatos a mézhez fém eszközöket használni, mert egyrészt a fém reakcióba lép a mézben található értékes enzimnek, minek következtében azok elvesznek. Ha pedig huzamos ideig tárolsz a mézben fém eszközt, akkor a méz sava megtámadja fémet.

A legjobb valóban a fa, és műanyag eszközök használata. ;)


Nem érdemes belenyúlni, ha túl gyakran érintkezik fém evőeszközzel, akkor a méz megcukrosodik: a kémiai reakció kristályosodást vált ki, azaz darabos lesz.

A megcukrosodott mézet lassú melegítés közben sűrűn kevergetve elvileg vissza lehet "olvasztani" eredeti állapotába, de azt mondják, nem lesz ugyanolyan az íze.


Ha nem vagy híve a szakszerű mézcsurgatónak, akkor javaslom, hogy nevezz ki egy műanyagból vagy fából készült kanalat mézeskanálnak. Nekem is műanyag, eredetileg mcdonald's-os kanalam van erre a célra. :)

2010. ápr. 29. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Oh, bocsánat, véletlenül bemásoltam a válaszomba az előző hozzászóló kommentjét is... Ezer bocsi!!!!
2010. ápr. 29. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!