Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Miért kell egy füstölt kolbász...

Miért kell egy füstölt kolbászba szacharóz, ízfokozó, antioxidáns, és tartósítószer?

Figyelt kérdés

Nemrég vettem egy pár füstölt kolbászt. Nem is figyeltem az árát, gondoltam mégse lazackaviár, kolbászra még csak van pénzem.

A pénztárnál néztem, 919 ft volt ráírva egy 25 dkg-os kolbászra.

A leghíresebb magyar gyártó terméke.

Ha már így alakult, megvettem, már csak kíváncsiságból is, hogy milyen lehet.

Semmi extra, majdnem az egyik legjellegtelenebb ízű termék, amivel valaha találkoztam. Néztem az összetevőket, és ilyenek voltak benne.


Kíváncsi lennék a véleményetekre. Nem arra, hogy mekkora rutintalan hülye vagyok, arra már rájöttem, és tanultam is belőle.

Miért kell egy elvileg hagyományos eljárással készült kolbászba tartósítószer?

Miért kellenek egy 3700 kilós egységárú kolbászba a fent említett "E" cuccok?

Ha csak így tudnak kolbászt készíteni, hogy van képük egy ilyen "zs" kategóriás kb 1200-1500 ft-ot érő terméket ennyiért adni???


És a lényeg! Hogy mer bárki a magyar termékek vásárlására buzdítani valakit? Állandóan ezt lehet hallani, hogy így a magyar termékek, meg úgy az őstermelők, meg a kiváló magyar áru...

Talán ha minőségben, és árban valamennyire megközelítenék a külföldieket, de ettől jelenleg fényévekre vannak.

Ezt értem a zöldségekre, húsipari termékekre, gyümölcslevekre, halakra, stb.


2012. jan. 19. 08:56
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Ilyen dolgokból (mint kolbász) sajnos szinte csak házit éri meg venni. Piacokon lehet kapni.

Én azon akadtam ki, hogy a piacon egy tejesnél vettem joghurtot, amit egy kis üzem állít elő, házilag hirdetve magát (itt sokan a Cserpesre gondolnának, de nem, nem az volt, ez egy másik márka), és itthon vettem észre, hogy az összetevők között zselatin is szerepelt. Minek a jó büdös francnak kell egy natúr joghurtba zselatin?!

Viszont azért meg kell védenem a magyar termékeket, mert a külföldiekkel felveszik a versenyt, csak nem mind. A nagy magyar márkákra ezt nem feltétlenül mondanám, de egy-két kistermelőre igaz. Meg gondolj bele... Egy zöldséget mivel kell lekezelni, hogy bírja a szállítást és még jól is nézzen ki, plusz akár több hetet is álljon egy áruházban? Persze ez fajtafüggő is. Én zöldséget gyümölcsöt mindig a piacon vásárolok, olyanoktól, akik a saját termékeiket árulják. Na, azok valami isteniek. A boltokban kapható magyar zöldségek és gyümölcsök sokszor meg sem közelítik ízileg a piacon kaphatóakat, mert azok is nagy mennyiségben lettek előállítva, azokat is lekezelték valami vegyszerrel stb. Vegyél pl. spanyol paradicsomot, magyar paradicsomot boltban, majd a piacon egy nénitől paradicsomot. Ráadásul a piacon ezek a dolgok szezonban olcsóbbak. A házi húskészítmények nem feltétlenül olcsóbbak, valaki rendesen elkéri az árát, de korrekteket is ki lehet fogni. Viszont hentesnél akkor is jobbat fogsz kapni és olcsóbbat mint a bolti előre csomagoltat. Ráadásul a legtöbb helyen még kóstolót is kérhetsz.

A halak meg egy külön kategória. Nagyon nem mindegy, hogy honnan származik az adott hal - folyami vagy tavi, melyik folyóból/tóból jött, a folyónak melyik szakaszáról, stb. Halastó és halastó között is óriási különbség van. A halak minősége még a hipermarketeken belül is változó - pl. a szegedi Tescoba más szállítja a halat mint a szolnokiba, stb. Nálunk a Körösben nagyon finom halakat lehet fogni, volt olyan ismerősöm aki utálta a halat, egyszer rávettem hogy kóstolja meg azt amit a Körösről kaptunk, azóta a körösi halat imádja. (Körös alsó szakaszáról való)

2012. jan. 19. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
*házilag helyett házinak :)
2012. jan. 19. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 doboszoli ***** válasza:

Jómagam is gyártok kolbászt kistermelőként.

Lapockából, ipari szalonnából, és fűszerekből. Semmi idegen anyagot nem tartalmaz, mégsem romlik el több hónapig sem.

Kétezer forintos kilónkénti áron, tisztes hasznot lehet realizálni. A 3400-as ár még extra minőségnél is disznóság, rossznál meg pofátlanság.

A különböző adalékok a tömeges, gyors ipari gyártáshoz szükségesek, de ezek a minőséget rontják.

Próbáld keresni a manufakturális gyártású termékeket,érezhető lesz a különbség.

Ám előtte a gyártóhelyen nem árt körülnézni, mert sok a "garázstuning", embertelen körülmények, és borzasztó higiéniával gyártott termék. MGSZ Hivatal engedélyét a gyártásra, mindenképpen nézd meg.

2012. jan. 19. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
Nekem elfogyott a disznózsírom,és nem volt időm a henteshez elmenni szalonnáért. A boltban akartam venni. Egyetlen fajta zsírt sem találtam,amiben nem lett volna valamilyen adalékanyag. Egyikben még szója is volt.
2012. jan. 19. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

előttem szólónak igaza van, mi is szokunk itthon csinálni, és elál sokáig. bolti is finom, de meg sem közelíti? és hogy miért olyan drága? mert a hozzávalókon kivül még a sok szart is meg kell fizetned amiket irtál hogy beletesznek.

valamint azt hogy munkások dolgoznak vele, az ő bérük is benne van. 27%-os áfa, +30-40% ami a bolt haszna rajta. és máris sajnos ott vagy.

2012. jan. 20. 00:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
meg sem közelíti..ott nincs kérdőjel bocsi. az otthon készitetthez egyik sem mérhető ízben.
2012. jan. 20. 00:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 mustafa33 ***** válasza:

Doboszoli tanácsát ajánlom megfogadni. A hentesboltok saját termékében sem bízok, mert amit már húsnak nem lehet eladni, abból még kolbászt lehet csinálni. Én vettem egy elektromos húsdarálót, belet is lehet kapni, füstölős ismerős is akad. Pedig panelban lakom.

Emlékszem a "békebeli" H... és P.... téliszalámikra. Meg az akkori csabai meg gyulai kolbászokra. Amit nálunk csak "magyarszalámi"-nak mondtak. Igaz a tibi meg a bocicsoki meg a májkrémek akkor még igazi adaléknélküli és szójanélküli Hungaricumok voltak és kincsnek számítottak. Ma viszont adalékmentes régi magyar ízű "téliszalámit" csak a csehek gyártanak UHERÁK (magyarszalámi) néven és kolbász Čabajka néven.

2012. jan. 23. 00:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
Hát te beteg vagy! :D ettél te már magyar ételeket? :D
2012. jan. 29. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 mustafa33 ***** válasza:
Igen, ettem. Annak idején sokat, ma inkább nem eszem. Mit? Szegeden darált spanyol paprikát? Marokkói makói hagymát? Tudodd mi ált a "Különleges vagdalthús" Glóbusz konzerven? Az hogy 87% húsból készült. Nézd meg a main mi áll. Egy lisztérzékeny megehette a magyar felvágottakat, ma olyan alergiás rohamot kapna azoktól, hogy no. De képzeld el, a cseh Kostelecben gyártott "Uherák" (még szép, hogy nevében elismerik magyarnak), nem tartalmaz sem szóját, sem más növényi eredetű "állomány javítót". de valódi nemes penész van rajta, nem csak festett papír. A felvidéki hypermarketekben kapható.
2012. jan. 30. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 mustafa33 ***** válasza:
gondolod, hogy jól esik nekem ezt írni? Nem! De ez van. És a magyar élelmiszer ipar hellyett, én szégyenlem magam ezért.
2012. jan. 30. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!