Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » A kagylós ételeket hogyan...

A kagylós ételeket hogyan kell elfogyasztani?

Figyelt kérdés
Pl. a kagylós tésztákat vagy leveseket, ahol a kagyló héjastul van az ételben... lehet, hülye a kérdés, de csak én vagyok ilyen pesti, hogy számomra ez taszító? Olyan, mintha a diós sütiben benne lenne a dióhéj is... Hogy lehet ízlésesen megenni az ilyen fogásokat?

2015. márc. 18. 21:49
 1/9 anonim ***** válasza:
89%
Ezeket nem lehet szépen enni :) Szokták úgy, hogy egy kagylóhéjjal mint csipesszel kiszedegeted a húst a többiből, én villával szoktam kipiszkálni. Külön tálat meg kapsz mindig, ahová szemetelhetsz. És a citromos kéztörlő is jön általában, fel vannak készülve a kézzel evésre, bárhol. Én szeretem a kagylót :)
2015. márc. 19. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
51%
Ezeket kézzel kell enni. Ezért szoktak adni előkét? vagy minek hívják amit a nyakadba aggatsz. Vagy nagy szalvétát hogy beburkold magad. Aztán a végén általában langyos citromos vizet tálalnak, amiben kvázi megmosod a kezed. Esetleg citromos kéztörlőt, vagy forró kéztörlő lepedőt. Ezt így kell enni.
2015. márc. 19. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
89%

A franciák úgy eszik, ahogy az első válaszoló írta.

Az első kagylóból villával kiszeded a belsejét, és ezt a kagylóhéjat (ha jobbkezes vagy) a jobbkezed hüvelyk-, mutató- és középső ujja közé fogva mintegy csipesznek használod, úgy szeded ki a többiből a kagylót.

Hamar belejön az ember. :)

2015. márc. 20. 00:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Értem, köszi a válaszokat! Vicces módon, azt sokszor láttam, hogy hogyan készítik ezeket az ételeket, de azt még sosem, hogy hogyan eszik meg:) Most már ki fogom próbálni.
2015. márc. 20. 09:10
 5/9 anonim ***** válasza:
76%

Ok, Olaszországban élek. Itt nem cicóznak, fogják a kagylóhéjat kézzel, és villával kiszedik a belsejét és megeszik. A kagylóhéját pedig kiteszik egy külön tálra. Citromos kéztörlőt nem mindenhol adnak, de nem is kell, mert nem kenik össze magukat annyira... A citromos öblítés a hal- és kagylószag eltüntetésére szolgál, de megteszi egy szappanos kézmosás is.


Ami viszont nagy szabály, hogy azt a kagylót, ami főzés közben nem nyílik ki, nem szabad kifeszegetni és megenni.

Azt egyszerűen ki kell dobni. Ha mégis lecsúszna egy - és érzed az utóízén, hogy nem volt jó, akkor az étkezés befejezésével érdemes egy erősebb alkoholos itallal leöblíteni...


Kagylót SOHA nem szolgálnak fel nyersen. Amit nyersen szolgálnak fel az az osztriga. Ezért osztrigát ott érdemes fogyasztani,a hol azt frissen hozzák az óceánból. Magyar gyomornak megterhelő lehet, mert szokatlanul magas a fehérje tartalma.


Egyébként kagylót (nem fagyasztottat természetesen) és osztrigát az ősi szabály szerint nem szabad(na) az úgynevezett "r"-es hónapokban fogyasztani.

2015. márc. 20. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
86%

"Kagylót SOHA nem szolgálnak fel nyersen."


Talán a Földközi Tenger partjain így van, Bretagne-ban, Normandiában stb. azonban nem. Én ugyan jobban szeretem főzve, de vannak olyan kagylófajták, amelyek nyersen is ehetők.

Ami az 'r' betűs hónapokat illeti, ez régen valóban így volt, manapság azonban ez idejét múlta. Azelőtt attól függően lehetett vagy nem lehetett osztrigát és kagylót enni, hogy mikor volt a megtermékenyítési időszak, ma már telepek vannak, ahol ezt szabályozzák.

Abban viszont igazad van, hogy ezek mind frissen jók.

2015. márc. 20. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
86%

Ja, és még valamit.

Ezeket pontosan az 'r' betűs hónapokban kellett fogyasztani (február, március, április, szeptember, október, november és december), és a nyári hónapokban nem.

Nyilván Te is így gondoltad! :)

2015. márc. 20. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a válaszokat!
2015. márc. 21. 18:11
 9/9 anonim ***** válasza:
simán kézzel. valaki említette hogy a magyar bendőnek megterhelő, ezt alá támasztom. Pár éve az egyetemről Hong Kong-ba voltunk, és sétáltunk az utcékon, piacokon, közben megkóstoltunk mindent, halakat, kagylót, sült férgeket meg szinte mindent, párszor meg is jegyeztem hogy csak óvatosan mert baj lesz a nagy falásból :) Finnyás egyikőnk sem volt, gyenge gyomrú azonban rajtam kívül mindenki, apám, mikor a piac közepén visszaköszöntek a Hong Kong-i specialitások, mondjuk voltak előjelei mert egyik-másik olyat böffentett hogy az felért egy fingással.
2015. márc. 28. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!