Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegetáriánusok: van egyáltalán...

Vegetáriánusok: van egyáltalán olyan zöldség vagy gyümölcs, ami elfogadható mértékben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat?

Figyelt kérdés
Én testépítő vagyok, tehát eszem húst, komplex módon étkezem. De az étrendembe akarok iktatni több zöldséget, gyümölcsöt és megdöbbenve tapasztalom, hogy 100g zöldség kb az 1/10-ét tartalmazza bizonyos vitaminoknak és persze nem az összesnek. Gondoltam megkérdezek pár hozzáértő növény-evőt:), hogy melyek azok a zöldségek, amelyek magasabb ásványi anyag vagy vitamin tartalmúak?
2013. jún. 2. 11:36
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A brokkoli A- és C- és K-vitaminban igen gazdag, de folsav, kálium, kalcium, élelmi rost és foszfortartalma is jelentős.
2013. jún. 2. 11:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

répában A vitamin van sok, pl.

vastartalmú növények: búzacsíra, zabpehely, napraforgómag, bab, borsó, lencse, spenót, köles, petrezselyem.

c vitamin: citrusfélék

olajos magok, pl. e vitamin.

2013. jún. 2. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 lencsefőzelék ***** válasza:
100%

Rendkívül magas a C-vitamin tartalma a homoktövisnek (10-szerese a citroménak) pl.


A dióról ezt írják:

Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25%-a fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont. Külön figyelmet érdemel magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi anyag tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük.

A dió olajának olajsav-összetétele:

Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76%-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14%-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav).


A cékláról ezt lehet tudni:

Magas az A-, B-, C, E-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, nátrium, pektin, folsav és vas tartalma. Vízhajtó, méregtelenítő, stresszűző és fiatalító hatású.


Édesburgonya:

C- és B-vitamin forrásként is jelentős, illóolaj tartalma pedig sajátos ízt kölcsönöz, amely azonban nem kellemetlen. Magas a karotin tartalma, főleg a sárgahúsú fajtának.


Hajdina:

Tartalmaz: Ca, Cl, Cu, K, Na, S, Zn, B1-6, P vitaminokat…

Kalcium és fluor tartalma magasabb, mint a tönkölyé, ezért áldott állapotban lévőknek is hasznos, fogromlás megelőzésére.

Magnéziumban a leggazdagabb az összes gabona közül.


Köles:

Magnéziumban, szilíciumban, foszforban, fluorban gazdag, a gabonák közül a leggazdagabb foszforban és vasban. Tartalmaz jódot, A-vitamint, B1-6 vitaminokat, E-vitamint.


Quinoa:

A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabadgyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője lehet.) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban illetve foszforban, és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jónéhány gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).


Mungóbab:

B-vitaminokat és C vitamint is tartalmaz. Magas az ásványi anyag tartalma, vastartalma pedig kiemelkedő. Jó fehérjeforrás, mint a legtöbb hüvelyes növény. A kis babszemek csíráztatásra alkalmasak, felhasználása babcsíraként is sokrétű.


Acai berry:

Az acai (ejtsd: ászáj vagy ászái) bogyó vagy acai gyümölcs hatalmas pálmán nő az amazóniai esőerdőben, és olyan, mint egy lila üveggolyó vagy szőlő. Nagyon finom trópusi íze van. Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás. Az amazóniai acai bogyót (melyben 10-szer annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és 2x annyi, mint a kékáfonyában) tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcs­nek a világon.

Lehet, hogy ez a legtökéletesebb étel a világon, mivel tele van tápanyagokkal, beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, étkezési rostot, ami a kutatások szerint elősegíti az emésztési rendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterin-szintet és segít megállítani az idő előtti öregedést. Ugyanezt teszi a bogyóban nagy mennyiségben található E-vitamin is. Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.


További szupergyümölcsök:

[link]

2013. jún. 3. 01:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Arra gondolj, hogy a zöldségek nagy része víz. A vitaminokat és ásványi anyagokat a szárazanyagtartalomra vetítve számold, úgy mindjárt jobb lesz az eredmény.
2013. jún. 3. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

100g csirkemájban 6,5 mg vas vn, aminek a 15%a szívódik fel, vagyis kb 1 mg, 14mg a felnőtt napi szükséglet, vagyis ha csak ebből akarnánk fedezni, napi 1,4 kilót kellene enni belőle!!! gyereknél kb fele a szükséglet.

ezt elmondtam a védőnőnek, amikor mondta, hogy adjak hetente egyszer 1 adag, vagyis kb 50g csirkemájat a gyerekemnek.... nem értette, miért nem adok.....


kókuszreszelékben, lenmagban, szezámmagban, tökmagban is sok hasznos anyag van.

2013. jún. 4. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!