Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért nem bírja a gyomrom a...

Miért nem bírja a gyomrom a növényi ételeket?

Figyelt kérdés
Vegán akarok lenni.Vagyis még csak tervezem.De pl.a zabpehely felpuffaszt.Amíg azt ettem,napi 3-4x kellett székelni.Tegnap sárgaborsófőzeléket ettem és már estére felpuffadtam.Most meg olyan brutális hasmenésem volt,hogy hihetetlen.Még a wc ülőke aljára is felfröcsögött,nem is értem,hogyan.A bab szintén puffaszt.Más vegán kaja meg nem nagyon van,legalábbis amiben fehérje is van.

2018. jan. 11. 13:57
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
72%
Ez érdekes. Először is egy normaflore kúrát javaslok. A zabpelyhet milyen formában fogyasztod és mennyit naponta? Mi a helyzet a következő ételekkel: kuszkusz, quinva, hajdina, köles, olajos magvak, avokádó, csicseriborsó, vörös lencse, mindenféle rakott, tepsis zöldségek, tofu, tempeh, zab-rizs-mandula tejek?
2018. jan. 11. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
86%

De, rengeteg növényben van fehérje, pl. olajos magvak vagy nagy mennyiségű normál zöldség... De határozottan nehéz azzal, amit írtál. Nincs valami betegséged...? Lehet, hogy ki kéne vizsgálni, vegánnak pedig nem mennék egyelőre, ha egyszer nem tudsz rendesen növényeket enni, még sok állati termékkel is gondot okozhat ez.


A száraz hüvelyesek nem emészthetők könnyen, sokakat puffasztanak. Mi a helyzet a zöldborsóval? Az könnyedebb, de még mindig elég fehérjedús (amúgyis többet lehet belőle enni, ami kiegyensúlyozhatja a dolgokat). Rengeteg fehérjét vihetsz be vele, ha bírod. Persze más is kell, hisz önmagában nem komplett.

Mi a helyzet a többi gabonával, pl. a rizzsel? Értem, hogy a zab fehérjedúsabb, de ha az nem működik...

A többi zöldséget bírod?

2018. jan. 11. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
64%
nem mindenkinek való a vegán életmód
2018. jan. 11. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
44%
Nyugodj meg, bírja, csak be kell tartani bizonyos szabályokat. A száraz hüvelyesek esetében állítólag sokat segít, ha főzés után átpasszírozod és a magvak héjától megszabadulsz. A malomipari termékeknél gondolni kell arra, hogy ezek nem sterilizált állapotúak, tehát ahogy a nyers feldogozás során keletkeznek, tárolódnak, ami történik velük (pl. belepetézik az élelmiszermoly stb.), arra tekintettel kell lenni és egy otthoni sterilizálási műveletet kell beiktatni. Ha zabpelyhet, búzakorpát nem úgy használod fel, ahogy kiöntöd a zacskóból, hanem megfőzöd valamiben (hogy a felületén levő mikroorganizmusok elpusztuljanak), vagy jénai üvegedényben beteszed a sütőbe fél órára 150°C-ra és úgy kevered bele valamibe, akkor a kellemetlen puffadás, gázképződés elmarad.
2018. jan. 11. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
87%
Jókat mondtak az előttem lévők úgyhogy nem ismétlem. Csak le akartam írni hogy nekem is furcsa volt a hasam az első 2 hétben, aztán már semmi bajom nem volt. Szerintem ez minden nagyobb életmód váltásnál elő fordul.
2018. jan. 11. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
66%

Gyakrabban kell fogyasztani őket. Azért puffadsz mert eddig ritkán erted és a gyomrod nem termeli a megfelel emésztéshez szükséges enzimeket. Minél többet eszel belőle annál problémamenteseb lesz.

Lehet banális példa de sokan pl szörnyülködnek rajta az angolok hogy tudnak annyi babot enni akár reggelire vagy szoptatáskor is gond nélkül. Hát pont úgy hogy gyerekkoruktól ehhez alkalmazkodik a gyomruk és termeli a megfelelő enzimeket.

2018. jan. 11. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
64%

A zabpehely nyers keményítő, hőkezelni kell.

A babféle mindenkit puffaszt.

Minden zöldségben van fehérje, olvasd el az összetevőket. Ha csak karfiolt vagy répát ennél abból sokat kellene, hogy meglegyen a napi 50gr fehérje amennyi kell, de eszel mást is nyilván. A gabonában kb 10%fehérje van, és rengeteg rost, amit ha eddig nem ettél hozzá kell szokjon a szervezeted. Szóval okosan fokozatosan. Olvasd el mindennek az összetevőit.

2018. jan. 11. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nyugi kérdező, nem lesz gond, csak hozzá kell szoknia a gyomrodnak.


A sok okoskodónak üzenem, hogy ez hosszabb hús vagy tejmentes időszakok után ugyanígy van: valaki már helyesen említette, hogy ha nem vagy csak ritkán fogyasztunk valamit, nem termelődnek az adott anyag emésztéséhez szükséges enzimek a szervezetben (minek is...). Ha újra elkezdjük fogyasztani viszont megint termelni kezdi a szervezetünk.


Tehát ha pár évig elhagyjuk a tejet vagy a húst ugyanezt a reakciót váltjuk ki, de ez minden esetben visszafordítható.


Az olyan országokban, ahol rendszeresen esznek hántolatlan gabonatermékeket (zab, stb.) vagy hüvelyeseet (bab, borsó, lencse), ott nincs az embereknek ilyen problémája.


A magyar konyha viszont igen szegényes ebben, így aki ezeket akarja fogyasztani napi rendszerességgel, annak a szervezete ehhez előbb hozzá kell szokjon.


Ugyanígy egy olyan országban, ahol ritkán esznek zsíros húst vagy tejterméket (Ázsia), szintén puffadás, bélgáz és egyéb kellemetlen tünetek jelentkeznek ezek fogyasztásakor.

2018. jan. 12. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

" Más vegán kaja meg nem nagyon van,legalábbis amiben fehérje is van."


Aki vegán szeretne lenne arról azért szokás azt feltételezni, hogy utánajár a tápanyagokkal kapcsolatos kutatásoknak. Fehérje szó szerint mindenben van, a gyümölcsöktől kezdve az algákig. Legtöbb a hüvelyesekben - a babnak is van vagy 50 fajtája - gabonákban, gombákba és magvakban.


" A bab szintén puffaszt "


Egyéni érzékenység esetén a fermentált hüvelyesek fogyasztása segíti az emésztést. De az se mindegy, hogy mit ettél mellette előtte illetve utána. Helyes ételtársításnak nem ártana utána nézni.

2018. jan. 12. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Való igaz, hogy bizonyos dolgoktól el lehet szokni, de nekem elég fura, hogy valaki vegán akar lenni s most olyanokat eszik, amiket eddig egyáltalán nem... De láttam már elég durva életmódváltásokat, úgy látszik, ilyen is van. Lehet, hogy eddig rostszegény volt a kérdező étrendje...?

A nyers zab azért sokak étrendjében van (pl. a nyersvegán konyha is alapoz rá, de sokan a zabkását sem főzik), de lehet, hogy van, akinek problémás így s főzve nem, ezt nem tudom.

Ha a drasztikus váltás nem megy, nyilván fokozatosabban kell csinálni, s megfigyelni, érzékeny-e valamire az ember vagy fokozatosan rendben lesz az étrendváltás.

A hüvelyesek sem puffasztanak mindenkit, akár még hosszas kihagyás után sem, bizonyos mértékig ez is egyedi, de azért sokakat puffasztanak, ez köztudott.

A növényi étrend azoknak nem megy eleinte, érthető módon, akik évekig csak állati eredetű ételt ettek, de feltételezem, a kérdező nem ilyen 180 fokos fordulatot akar (bár láttam már vegát, aki a vegaságát elhagyva egyszerűen lemondott a növényekről, az emberek szinte bármire képesek). Igazából én úgy gondolnám, egy vegánság felé kacsintgató ember minimum egészen közel áll a vegasághoz és sok növényi ételt eszik.

2018. jan. 12. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!