Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Könnyen elkészíthető/olcsó/nem...

Könnyen elkészíthető/olcsó/nem-exotikus vegán receptek?

Figyelt kérdés

Mindhárom feltétel együttes teljesülése esetén a választásaim elég limitáltak, ezzel tisztában vagyok. Vegán alatt természetesen az állati eredetű ételek teljes kizárását értem. Nem >vagyok< vegán, de szeretnék eljutni odáig.


Elsősorban azért kérdezem ezt, és azért itt, mert Magyarországon lakok, nincs sok pénzem, és nem szeretem/tudom a fél napomat főzéssel tölteni. Ezekből következik néhány dolog:


Az angol nyelvű oldalak/receptek számomra totálisan unrealisztikusak. Egyetlen értékelhető recepthez egyszerre használnak a világ legtávolabbi végeiből való összetevőket/egyebeket, amik itt jobb esetben méreg drágák, rossz esetben még csak a neve sem volt soha magyarra fordítva, még magyar wikipédia cikk sincs róla, és messze nem elérhetők (kivéve mondjuk valami budapesti mini zugboltot a város szélén (nem vagyok pesti -- Szeged közelében lakom)). Egy átlag angol nyelvű vegán étrend ilyen ételekkel van feltöltve minden étkezésnél (amihez hasonló csak az a mesterkélt sznobizmus, ami bizonyos testépítő étrendekben található, és azt feltételezi, hogy majd adott illető ebédre lazacot, uzsonnára egy kis darált marhát, estére pedig tonhalat fog enni, természetesen 3 különböző körettel, stb.).


Nem tudom, hogy akik ilyeneket írnak, hol élnek, de személy szerint erre nem tudom alapozni a napi kajámat, különösen hogy se kedvem, se időm, se pénzem nincs misztikus összetevők után rohangálni, és miután megvannak (ha megvannak), a nap további részét recept böngészéssel majd főzéssel tölteni.


Nos, mindezt kellene még összeegyeztetni a különféle lehetséges vitaminhiányok elkerülésével (B12, D, DHA, kálcium, cink (vas?)), és megfelelően magas fehérjebevitellel (súlyzós edzés mellett).


Feltételezem ezzel sokaknak feladtam a leckét. Gondolom érezhető a frusztráció a soraimból; az általánosan fellelhető vegán receptek és ételek tényleg nagyon jól néznek ki a képeken, éppen csak azt nem vagyok hajlandó elhinni, hogy van, aki azokat eszi minden nap, és nem az a munkája. Gondolom vegánok léteznek a valóságban is, és minden nap esznek is valamit, és olyan is akad közöttük, akiknek nem a főzés a munkája vagy legfőbb elfoglaltsága. Nos, tőlük várnék valami felvilágosítást.


23/F

(Ennél jobb módot nem találtam arra, hogy a GYK keretei közt finoman jelezzem, hogy mire ez a látszólagos főzés-fóbia és frusztráció).



2019. febr. 8. 21:30
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Olcsó, minden boltban kapható, egyszerűen elkészíthető.

A sárgaborsó:

Klasszikus sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:

50 dkg sárgaborsó

4 babérlevél

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 dl olaj

1 ek. liszt

1 kk. pirospaprika


Elkészítés:

A sárgaborsót előző nap többször átmossuk és beáztatjuk.


Másnap feltesszük főni kétszer annyi vízbe a babérlevelekkel. Miután leszedtük az összes habját, hozzáadjuk az átzúzott fokhagymagerezdeket és sót. Addig főzzük, amíg puha nem lesz.


Olajjal, liszttel és pirospaprikával rántást készítünk, belereszeljük a hagymát, és az egészet hozzákeverjük a megfőtt sárgaborsóhoz.


Mikor összerottyant, kiszedjük a babérleveleket, és botmixerrel pürésítjük.


[link]

2019. febr. 11. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!