Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mennyivel nehezebb a la carte...

Mennyivel nehezebb a la carte étteremben dolgozni a nagyüzemi(menzás) konyhához képest?

Figyelt kérdés
Menzásban dolgozom szerintem az nagyon laza,viszont sajnos ez a fizetésen is meglátszik.

2020. jún. 1. 08:40
 1/3 anonim ***** válasza:
74%
Ég és föld, iskolamenzán reggel 6-tól dolgoztam 2-ig, de a konkrét munkavégzésem volt 1 óra. Étteremben pedig hajtás van. Ott végig dolgozni kell. Pincérek-szakácsok-kisegítők egymást anyázzák végig. Főnökök is bolondok. Kopasz vagyok, de a főnök tőlem akarta levonni az étel árát, mert hajszál volt benne. Fel is mondtam.
2020. jún. 3. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Ez egyáltalán nem ettől függ!


Mindkét verzióban van lazább, és keményebb hely.

"Menzás" (pult kiszolgálás, önkiszolgáló, munkahelyi étkeztetés, stb) is van olyan kemény, hogy 3 perc után sírva menekülsz.

Igaz, hogy az ilyen helyeken gyakoribb a 8-9 órás műszak, de az heti 5-ször minimum, és az a 8-9 óra (pont azért, mert jobban lehet kalkulálni a forgalmat, ezért dolgozóból is annyit vesznek fel, amennyi éppen elég)

az simán lehet olyan brutál, hogy műszak végére összeesel mint a szar, mert parkettán nyomod végig mint egy állat.


A la carte konyha is lehet keményebb is, lazább is, mindenféle van, forgalomtól függ.

De ott kicsit rapszodikusabb a forgalom, és mivel a legtöbb dolog akkor készül el, egy akkor van a legtöbb munka amikor vendég van.

Viszont amikor meg nincs vendég, de készételek felfőzve, minden egyéb előkészülve, akkor nincs munka, csak várod, jöjjenek a vendégek, pl induljon a vacsora.

Ott inkább jellemző a napi minimum 12 óra, mert nyitástól zárásig ott kell lenni, és igen ritka, hogy 2 műszak lenne. Úgyhogy sok esetben 14-15 óra is lehet 1 műszak.

Viszont ilyenből havonta van mondjuk 15 nap (pl klasszik 2-2-zés) vagy ha csak 11-12 óra a műszak, akkor havi 16-18 nap.

Szóval általában hosszabbak a műszakok, de azon belül inkább rohamok vannak, de néha van egy kis pause.


Amúgy én 28 éve tolom, voltam már mindenféle helyen. Egy normálisan működő a la carte konyha egyáltalán nem nehezebb mint egy átlag menza, ahol hajszálra ki van számolva minden (az alkalmazotti létszám is) és a műszak minden egyes másodpercében másfél ember helyett dolgozol.


Másabb.

Egy "menzán" (nevezzük így mondjuk az önkiszolgálókat is, hasonló a működés) azt kell összeszervezned, hogy ha pl 11-re késznek kell lenni 20 féle kajának, mit hogyan, mi után, mivel egyszerre, legózod ki, hogy minden meglegyen.

Egy a la catre étteremben meg inkább a rendeléseket, blokkokat tartod fejben, azokat fésülöd össze, (persze tudni kell mit mivel lehet, vagy érdemes "összeolvasni") vagy ha te vagy elől (a leader) akkor azt szervezed le, kontrollálod, hogy 1-1 rendeléshez aránylag minden egyszerre készüljön el, ne az legyen, hogy pl egy asztal egyik fele rég kész van, de nem tudod kiadni, mert a másik fele még sehol nincs.


De ezt így általánosítani, hogy egyik vagy másik nehezebb lenne, egészen biztos, hogy nem lehet!

28 év távlatából 1 dolgot tudok biztosra mondani:

Ez az egész szakma úgy ahogy van kemény. Szerencsés kivételek lehetnek, de Magyarországon hosszútávon az se fenntartható, mert ha egy hely nagyon laza, ott pénz se lesz előbb utóbb, nincsenek csodák.

Ha meg olyan helyre mész, hogy lóvéval is haladni akarsz, akkor tökmindegy mi az, üzemi, vagy szálloda, vagy csárda, vagy hidegkonyha , vagy kitelepülések... bárhol ki tudják hajtani a beledet, ez a munkaadóknak sehol nem okoz problémát.

2020. jún. 3. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
74%

"Kopasz vagyok, de a főnök tőlem akarta levonni az étel árát, mert hajszál volt benne."

:DDD

2020. jún. 4. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!