Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért lett divat a vendéglátós...

Miért lett divat a vendéglátósok részéről ennyire az önsajnáltatás?

Figyelt kérdés
Gondolok itt arra, hogy milyen stresszes, mennyit kell dolgozni, stb. Mégsem képzi magát, tiszteletet nagyon kis százalékuk mutat, persze az adózatlan jövedelmet elvárja borravaló formájában. Kicsit mintha fordítva ülnének a lovon, nem épp a vendég az első?
2018. ápr. 24. 23:25
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Én elmondhatom magamról, hogy tanult ember vagyok, több szakmával, de dolgoztam konyhán.

16 óra munka úgy, hogy pisilni sem mész ki, le se ülsz egész nap, sőt! tempós gyaloglás és kocogás egész nap.

És mi nem kaptunk borravalót se.

A pincéreknek van a legjobb dolguk az étteremben. Meg a pultosnak.


Egyébként ki sajnáltatja magát? Odamegy hozzád valaki étteremben, az öledbe csücsül és elmondja mi bántja?


Ha valaki nincs megelégedve a helyzetével, váltson!

Aki pedig nem dolgozott vendéglátásban, annak pedig ne legyenek előítéletei!

2018. ápr. 24. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Osztom az elő válaszolsó véleményét
2018. ápr. 25. 00:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 anonim ***** válasza:
12%
Borravalot nem adok mindenki kap fizut, ha nem eleg neki akkor keressen mas melot. Felszolgalonak ment akkor tudja, hogy mi a palya, folyton az kesereg akinek jol megy, ez tény. Legutoljára amikor beültem egy étterembe a csaj pincer olyan nyugisan jarkalt mintha csak otthon lenne, az a felszolgalo baja ha maratont fut, nem az enyém.
2018. ápr. 25. 01:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:
91%

[link]


Ebbe pont most futottam bele. Annyival egészíteném ki, hogy az okoknak kb az 1/5-e van leírva.


Egyébként sokan próbálják tovább képezni magukat, de ehhez alapvetően megfelelő képzés kéne, ami nincs. (Az okj-s szarságot hagyjuk)

Ehhez értünk , ebből kéne, hogy megéljünk, csak nem ilyen embertelen körülmények között, és nem dupla annyit dolgozva, ugyanazért a pénzért.


Szóval nem azzal van a baj, ha valaki a szakmában marad, hanem az összes többi körülménnyel.


Az adózatlan jövedelmet hagyjuk, egyrészt a vendéglátósok igen kis %-át érinti, másrészt azok többségének is így van meg a korrekt fizetése, mert a másik oldalról meg pont hogy lehúzzák.


Csak ugye ebbe bele kéne látni!


Nem kívülállóként okosnak lenni!

Értem én, hogy ez "csak" egy kérdés, csak a kérdésed alapból tele van negatív megítéléssel, és a saját, elképzelt válaszaiddal.

Neked kéne kicsit (nem, inkább sokkal) szerényebben kérdezni, ha az okokra vagy kíváncsi! Fingod nincs a belső mechanizmusról, és enélkül ítélkezel!

Az ilyen ember pedig soha, sehol, senkitől nem is fog tiszteletet kapni!

Kicsit mint ha fordítva ülnél a lovon!

A tisztelet nem jön magától, és nem lehet a semmire elvárni!

A vendég az első, persze. Ettől még a parasztokkal, parasztként kell viselkedni! Aki a vendéglátóját alapból lenézni , kutyának nézi, flegmázik, kritizálja a semmit, stb, az ugyanezt fogja visszakapni.

2018. ápr. 25. 05:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
77%

Minden tiszteletem a vendéglátósoké! Nem dolgoztam közvetlenül ebben, de volt lehetőségem belelátni.

Aki meg osztja az észt, az beállhat egy napra, csak mondjuk egy kis menüztetésre. De hogy jobban érezze magát, akkor egy esküvői rendezvényre mondjuk úgy délelőtt 10-től hajnali 4-ig.

Más lesz a véleménye abban biztos vagyok.

2018. ápr. 25. 06:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim válasza:
82%
Büszkének lenni arra h nem adsz borravalót iszonyat nagy parasztság de hát egy magyartól nem is lehetne mást várni. :) Oké ne adj, de ne hangoztasd ....
2018. ápr. 25. 06:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 anonim ***** válasza:
80%
Ne adj borravalót, de akkor menj gyorsétterembe. Ahol nem lehet extra kívánság, pl “Én nem ezt a köretet kérem hozzá, én meleg ásványvizet kérek, én ezt szeretném, én azt szeretném.... -magyar mentalitás
2018. ápr. 25. 06:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 anonim ***** válasza:
80%

"Kedves" kérdezö: biztos van lehetöséged rá, hogy fél évre elmenj a vendéglátóiparba dolgozni, de minden kibúvó nélkül (ha fáradt vagy, nem irathatod ki magad táppénzre, nem hagyhatod abba fél év elött, stb) és UTÁNA térjünk vissza a kérdésedre!


TIpikusan az az ember vagy, akinek fogalma sincs a valóságról, de azért okoskodik!

2018. ápr. 25. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:
9%
Nagyon ritkan jarok etterembe mivel eleg rosszul főznek a környéken, meg azert a kajaert sem vagyok hajlando kiadni penzt nemh a nagykepű pincereknek adjak valamit. Általaban kartyaval fizetek, hogy ne is forduljon meg a fejebe, hogy kevesebbet adjon vissza.Engem sem fizetnek jobban vagy rosszabbul a meloba megkapom a fixet es kesz, nekem eleg. Ők is havonta megkapjak a fizut, mert pincerek ki nem szja le magasrol, tanultak volna jobban ment volna ügyvédnek, vagy programozónak de mivel nem tette igy csak erre futotta neki ez van. Inkább adok egy hajlektalannak vagy kettőnek mint egy nyomi pincernek.
2018. ápr. 25. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:
88%

Van néhány vendéglátós ismerősöm, így sikerült betekintést nyernem a kulisszák mögé. Megállapítottam ,hogy amit legutoljára vállalnék, az az éttermezés. Amikor te beülsz kényelmesen, fogalmad sincs, hogy mi játszódik közben reggeltől estig egy éttermes világban, hogy te nyugodtan, időben és megfelelően megkaphasd a zabádat, és az egész háttérről ne érzékelj semmit. "mégsem képezi magát"? Ha te alja munkának tartod, akkor ne is járj étterembe. Én egy jó vendéglőben akkor érzem jól magam, ha kölcsönös a tisztelet, nem ennék olyan helyen, ahol nem érdemlik ki. A vendéglősök, a felszolgálótól a főszakácsig a hivatásukat végzik azért hogy te jól érezd magad. De ők is emberek, és nem marionett bábuk.

Hogy megértsd, összehasonlítom neked a zenészekkel: Amikor befizetsz egy nagy volumenű koncertre, elvárod, hogy megfelelő show-t kapj a pénzedért, és kap is, mert azt érzed a zenészek neked játszanak, és végig mosolyogják az estét. Neked! De fogalmad sincs mi munka és előkészület van a háttérben, és hányszor van az amikor nekik is rossz napjuk van, de a fő cél, hogy te jól érezd magad. A közönség nem érzékelhet semmit a stresszből, mosolyogni kell ha törik, ha szakad.

Így van ez az étteremben is. Többnyire már hajnalok hajnalán bemennek, hogy délre meglegyen a menü, és kb. éjfélkor mennek haza, miután meg volt a standolás és egyéb műveletek ami még zárás után történik, amikor te már otthon pihegsz az ágyban a bezabálás után. A szolgáltatásért igen is jár a tisztelet. Merj egyszer úgy elmenni a fodrászodhoz, hogy lealázod!

#3 hozzászóló: Neked meg kívánom, hogy egyszer ülj be telt házas étterembe, és járkáljon a felszolgáló komótosan. Egyből rájössz, hogy az nem csak az ő baja.

2018. ápr. 25. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!