13 hónapos lányom még nem jár önállóan. Aggódjak? Ez baj? Hány hónapos koráig kell, hogy elinduljon egyedül?

Szia!
Végre valaki, akinek még nem jár egyedül a babája! :) Ne érts félre, csak mi is ebben a cipőben "járunk", pedig a környezetünkben már mennek egyedül ennyi idősen. :(
Nekem is ennyi idős a kislányom, Ő is kapaszkodva rohangál, és 8 hónapos volt, mikor felállt a kiságyban. Én már tettem fel ezzel kapcsolatban kérdést, íme, ha érdekel:
www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..
Egy barátnőmnek panaszkodtam e-mailben, aki szakember, Ő a következőt írta:
"Nem gond, hiszen az idegrendszer érése fogja majd megoldani a dolgot, és inkább számomra még öröm is hogy szépen fokozatosan alakul ki ... baba járása, és jó sokat volt lehetősége mászni!!!Hidd el ez sokkal egészségesebb, mint akik mászás nélkül 11 hósan már mennek. A részképességek, finom idegrendszeri kapcsolatok sokkal jobbak azoknál a babáknál akik nem siették el az önálló járást. Úgyhogy ne aggódj: EZ ÍGY VAN JÓL!!!ÉS ÍGY OKÉ!Sőt még az olvasástanulásban is hatalmas jelentőséggel fog majd bírni, hogy ...baba úgymond nem kapkodja el a dolgot. Ez így jó."
Remélem picit tudtam segíteni!
13hós anyuka

Az fiam is 13 hónapos múlt, és 10 hónapos korától jár kapaszkodva. Amit a 12:17-es válaszoló írt, azzal szinte teljesen azonosat mondott nekünk egy ortopéd főorvos, 3 gyerekes apuka. Minél többet mászik, annál jobb, és hosszú távon egyáltalán nem jó a gerincének, ha már pl. 10 hónaposan maga jár.
Egyébként az átlag magyar gyerek 14.5 hónaposan kezd el járni, de másfél éves korig "kell" elindulni. Addig a te kislányod is el fog. Azt pedig, hogy ki mikor kezdett el járni, kétéves korukban már senkit nem érdekel majd (sőt, még előbb sem). Légy türelmes vele, biztosan nagyon ügyes!
igazából a férjem nagymamája stresszel azzal, hoyg mikor fog már járni a dédunokája! a lányomnak van egy unokanővére, ő már 11 hónaposan futott! a dédi szerint, és állandóan ahhoz dédunokához hasonlítja az én lányomat.
tök idegesít!

2.vagyok. Az első kommented mintha én írtam volna.:) A minap a játszótéren tőlem is megdöbbenve kérdezte egy anyuka, h mééééég neeeem jááááár?! A rendesebb anyukák rá is szóltak...
Én már nem aggódom emiatt, tényleg nem. Eljön még az Ő idejük is, és stabilabbak lesznek, mint a többiek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!