Munka gyerek után? Pocaklakóval kirúghatnak?
Sziasztok! GYEDem lejárt júniusban, most GYESen vagyok, de visszamennék dolgozni. Azonban a júliusi törvények (ki lehet rúgni a gyerek 3 éves kora előtt is) miatt nem engednek vissza:
azt mondják, hogy kiírhatom magam betegszabira 2013jan1-ig, majd utána közös megegyezéssel eltávozunk, azaz mielőtt még lejárna a GYES.
Csakhogy 13. hetes terhes vagyok és jan. végén szülnék...
Mit csináljak?
1, vissza megyek dolgozni, lemondom a GYES, 28ezer helyett kapok 110ezer 70%-át januárig, utána semmit tőlük, de a GYED, TGYÁS alapja az a kb. 75ezer FT lesz
2, Maradok fél évet GYES-en de akkor az új babához a GYED, TGYÁS nagyon kevés lesz, hiszen nincs meg a 180 ledolgozott nap se (mennyi lesz?)
3, Visszamegyek dolgozni, mert nem rúghatnak ki az első trimeszter után és maradok állományban?
Nem akarok "élősködni" a munkahelyemen, de tiszta sor, hogy terhesen nem fogok semmilyen munkát találni és ha lejár a GYES akkor sem, szóval amíg lehet próbálnám kihúzni..
Be ne dőlj!
Menj vissza, pontosabban kezd el a felgyülemlő szabikat tölteni, majd jelentsd be, hogy terhes vagy. Ha letöltötted a szabikat menj el táppénzre, és utána ugyanúgy mint az első babánál. megint védett vagy, majd ha a kicsi 2-3 éves lesz, újra kezdheted!
Ne írj alá semmit és ne hagyd magad elküldeni, Kötelesek visszavenni még az új törvény mellett is!
2. válaszoló:
GYES alatt talán valóban nem rúghatnak ki, de GYES mellett, részmunkaidőben nem kötelezhetőek visszavételre. Azaz (ezt el is mondták) elvárják, hogy azt lemondjam, továbbá írjam alá már most a közös felmondást jan 1-el. Így kiadják a szabit és elküldenek betegállományba. Munkára ugyanis nincs szükség, létszámcsökkentés van 25 helyett most 21-en dolgoznak.
Én viszont attól is félek, hogy ha lemondom a GYESt, egyszerűen kirúgnak a megállapodást meg elfelejthetem, ugyan mit tehetek ellenük?
Első dolgod legyen, hogy bejelented a terhességet,még mielőtt bármit is csinálnál, ugyanis ha megszakítod a fizetés nélküli szabit, onnantól nem vagy védett, viszont ha igazolhatóan bejelented a terhességedet, akkor az vagy.
Semmilyen megegyezést ne írj alá.
Mivel ennyire elutasítóak, én a táppénzt javaslom. Ha 110 ezer a bruttód, akkor annak 60%- a lesz a táppénz, levonás belőle 16% (adókedvezmény igénybevételével minimális a levonás)
A gyed és a tgyás alapja nem lesz a táppénzed, mert egyik ellátás nem alapja a másiknak. Ha táppénz miatt nincsen 180 bérezett napod, akkor a gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapja lesz (ez a tgyás, a tgyást meg 180 bérezett nap híján a szerződéses béred alapján állapítják majd meg - vagyis mind a tgyás, mind a gyed alapod a 110 ezer bruttó lesz.
A lényeg, hogy semmit ne írj alá, mert nincsen rá szükség. Igaz, ha dolgoznál többet kapnál, de annyira nem sokkal, hogy megérje hagynod, hogy kikészítsenek.
8 órában 110 után 70 körül kapnál meg, (vagy adókedvezménnyel 80) a táppénz meg adókedvezménnyel 64 ezer körül lenne. Plusz megmaradna a munkaviszonyod.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Egészségem és mindkét gyermekem védelmében úgy döntöttem végülis, hogy maradok GYES-en. Nem lenne kötelező, de e-mail-ben be is jelentettem, hogy a GYES vége előtt fél évvel szülés lesz. Szabikat meg halmozom tovább :)
Vagy kell valamilyen tanúzott nyilatkozat-forma? Esetleg nyomtassam ki az e-mailt pecsételtessem/írassam alá ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!