Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Elváltunk a férjemmel. Közös...

Elváltunk a férjemmel. Közös gyermekünk felett én kaptam meg a kizárólagos jogi felügyeleti jogot. Beírathatom a gyermeket új iskolába az apjának engedélye nélkül?

Figyelt kérdés

Mivel új lakhelyünk 30 km-re van a fiam jelenlegi iskolájától így szeretném a gyereket a lakhelyünkön lévő iskolába íratni.Mivel kizárólagos jogi felügyeletet kaptam így elvileg beírathatom az apja hozzájárulása/aláírása nélkül is, viszont a törvény és a bíró is a bontópernél azt mondta, hogy a gyermek életét befolyásoló fontos kérdésekben (úgy mint pl. iskolaválasztás) közösen kell dönteni továbbra is.Csak nem írathatom be a gyereket az új iskolába az apja engedélye nélkül? Sajnos ha nem írathatom be, nem fogom tudni megoldani a gyermek iskolába vitelét ilyen távolságra, úgy hogy a munkahelyemre még időbe be is érjek. Rettentő korán kellene kelnünk+ sok pénz, idő....


Kérem csak az írjon választ aki tényleg tudja vagy hasonló problémája volt a közelmúltban.


2019. márc. 20. 06:44
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
92%

Ha kizárólagos felügyeleti jogot kaptál, akkor nem kell az apa engedélye semmihez, lévén az ő szülői jogait megszunettte a bíróság. Ilyen viszont rendkívül ritkán történik, így kizartnak tartom, hogy azt kaptál. Pláne, hogy a bíró szavai is azt támasztják alá, simán csak nálad lett elhelyezve a gyerek.

Van olyan iskola, ahol elfogadják a gywrmekelheylezeserol szóló ítéletet, van ahol ragaszkodnak a másik szülő engedélyéhez. Törvény szerint kell azh engedély. De ha apa ezt nem akarja, akkor indíthatsz egy pert, kimondottan erre a problémára kérve a kizárólagos döntési jogot. Ha jól meg tudod indokolni miért kell az iskolaváltás, megkapod az engedelyt

2019. márc. 20. 06:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/41 anonim ***** válasza:
10%
Beirathatod. A közös döntés csak egy célzás volt arra, hogy nem csak a tied a gyerek és ne zárd ki az apukát.
2019. márc. 20. 06:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/41 anonim ***** válasza:
83%

2!


Nem célzás. A törvény szerint kell az engedelye. Kivéve a kizárólagos felügyeleti jogot, de mivel a kérdezőnek egyértelműen nem az van, így neki kell az engedély

2019. márc. 20. 06:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/41 anonim ***** válasza:
21%
Együtt élünk a gyerek apjával, de a kutya nem kérdezte, hogy ő hol van, amikor iskolába irattam :o egyedül a NEK laphoz kellett ő is, mint szülő.
2019. márc. 20. 08:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/41 anonim ***** válasza:
58%

egyébiránt nem értem. elköltözik az anya a gyermekkel másik városba, logikus, és életszerű, hogy a helyi, körzetes, közeli iskolába iratja át. Ez nem olyan, hogy csakazértsem oda viszem, ahova az apjával adtuk, hanem itt élünk, ide jár iskolába.

Komolyan elgondolkodtam azon, hogy ha az apa nem egyezik bele, akkor majd minden reggel elmegy a gyerekért, elviszi iskolába majd du onnan haza? vagy hogyan működik az ilyen? és ha az ország másik végébe költözik a gyerekkel a szülő, akkor sem irathatja be a helyi suliba apuka nélkül? (és ha apukát nem érdekli, vagy direkt ki akar szúrni vele?) de hát iskolába csak kell járni, az meg egyértelmű, hogy a régibe nem fog összejönni.


Tudom, nem hasznos a válaszom, de most nagyon kíváncsi lettem...

2019. márc. 20. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/41 anonim ***** válasza:
70%

Nem hinnem, hogy teljes szülői felügyeleti joggal rendelkezel. Igen ritkán kerül erre sor. Ha a gyermekelhelyezesről szóló ítéletben nem szerepel az "apa szülői felügyeleti jogát megszüntetem " mondat, akkor szükséges a beleegyezése.


Mi szerepel az ítéleten? Bár ha a bíró azt mondta, hogy közösen kell dönteni, akkor az apa felügyeleti jogát aligha szüntették meg.

2019. márc. 20. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/41 anonim ***** válasza:
100%

5!


Előszöris nem minden iskola kéri. Nálunk pl apuka lelépett meg a szülés előtt -volt apasagi- és bölcsibe, oviba nem kellett a beiratkozáshoz. Iskolába igen. Mivel abszolút nulla kapcsolat nem volt vele, akkor én kértem egy sürgős engedélyt a beíratáshoz, utána pedig gyermekelhelyezési pert kellett inditanom. Miután apuka baxott a tárgyaláson megjelenni és csak egy levelet küldött, hogy nem érdekli a gyereke, így megkaptam a kizárólagos felügyeleti jogot. Nálunk olyan, mintha sosem létezett volna, semmihez nem kell az engedélye.

Ha simán csak elhelyezik a gyereket az egyik szülőnél, akkor a másiknak azért joga marad beleszólni a dolgokba: ilye pl a költözés, iskola, névváltoztatás. Ha a különélő szülő ezeket nem akarja, de a gyermeket nevelő jndokolnintudja, hogy ez szükséges, akkor ezekre az esetekre engedelyt kaphat a bíróságtól. Tehát pl anyuka kitalálja, hogy az ország másik végébe akar költözni a gyerekkel, mert csakúgy, azt nem engedik, ha az apa nem akarja. Ellenben ha anya azért akar költözni, mert ott jobb munkalehetőséget tálalt és mondjuk ott élnek a szülei, akik tudjak segíteni, megkapja az engedélyt

2019. márc. 20. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/41 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!


Egyedül gyakorlom a szülői felügyeleti jogokat! A végzésben is benne van!! Viszont a bíró is kihangsúlyozta, hogy ettől függetlenül a gyereket érintő nagy kérdésekben (úgy mint név változtatás, iskolaválasztás stb.) azt meg kell beszéljük.

2019. márc. 20. 09:42
 9/41 anonim ***** válasza:
100%
Olvasd el megegyszer a végzést, mert az a it írsz, nem lehetséges. A kizárólagos felügyeleti jognal nem szólhat bele A másik szülő semmibe, épp eh a lényege ah egésznek.
2019. márc. 20. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/41 anonim ***** válasza:
25%

Ha kizárólagos szülői felügyeleti jogom van, minden ügyben önállóan dönthetek?​Igen, kivéve a gyermek sorsát érintő lényeges kérdéseket, ezek a következők:


a gyermek nevének meghatározása, nevének megváltoztatása,


a gyermek lakóhelyének megválasztása,


a gyermek életpályájának megválasztása.


Ezekben a kérdésekben tehát annak a szülőnek is döntési/beleszólási joga van, aki egyébként nem gyakorol szülői felügyeletet a gyermek felett.


Szóval NEM, nem irathatod be, ha nem tudtok megegyezni, akkor majd gyámhatóság, bíróság dönt helyettetek.

2019. márc. 20. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!