Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Szerintetek is rossz így...

Szerintetek is rossz így "küzdeni a cigi ellen"?

Figyelt kérdés

17 éves fiam van, lassan 18.

Kiderült, hogy dohányzik. Nem sokat, napi 2-3 szálat (dehát a legtöbb dohányos így kezdni, nem?). Eddig kapott szünetben 2500 forintot hetente, iskolaidőben 5000-et (de ebédet és reggelit is ebből vett).

Mikor kibukott, hogy dohányzik, akkor mndtam neki, hogy én nem fogom megtiltani, hiszen nem is tudom, ha akar dohányozni fog. De tőlem nem kap egy forintot sem többet. Itthon lesz kaja nyáron, ha akar enni, ehet, Ha elmegy valahova kirándulni (szerencsére sokat járnak barátokkal), akkor csomagolok neki - nasit is veszek (ropi, chips, stb), de pénzt nem kap.

Bulikra nem kap pénzt, ha házibuliba megy, akkor én megveszem az üveg innivalót, amit visz.

Az iskolába csomagolok neki majd szintén. Ha valami kell neki (tusfürdő, ruha, borotva stb) én megveszem.

Szerintetek is értelmetlen ez? Mit kéne csinálnom? Nem fogom hagyni, hogy a pénzünket dohányra költse. Felőle dohányozzon, ha ennyire ez a heppje (bár nem értem, hogy mi tetszik neki benne), de finanszírozza akkor magának. (A mukával keresett pénzét ~ heti 1000 ft átlagosan, van amikor egy hét alatt 5000, van amikor 3 hétig semmi. Ezt a pénzt félreteszi mindig, nem akarom, hogy ehhez nyúljon, mert jó lesz majd később... Tanácstalan vagyok.)

Remélem érthető, amit írtam.

2016. júl. 1. 14:18
1 2 3
 11/23 anonim válasza:
59%
Én is dohányoztam ennyi idősen. Mindezt úgy, hogy anya csomagolta az enni- és innivalót a suliba. Ebédet otthon ettem. Hétköznap zsebpénzt nem kaptam. Hétvégén kaptam 1000 ft-ot bulikra. Ennyi volt, többet nem tudott adni. Megoldottam. (Többek között a bátyámnak vállaltam el minden csip-csup dolgot, apróért.) A hétköznapi dohányzást is, úgy, hogy munkám csak nyáron volt. Volt olyan ismerősöm, aki ilyen esetben meglopta a szüleit. Ez szerintem rosszabb, mint ha csak "simán" dohányozna.
2016. júl. 1. 18:35
 12/23 anonim ***** válasza:
55%
Én szintén 18 évesen kezdtem el dohányozni. A szüleim ugyanezt a taktikát követték, hátha le fogok szokni. De a nagyszüleim ugyanúgy adtak pénzt, megvolt nyáron a magam kis keresete, és a barátaim is adtak egy-két szálat. Ezután visszakaptam a zsebpénzt, mert látták, hogy felesleges keperkedni, nem érnek vele el semmit! Magától kell leszoknia, már szinte felnőtt, nem lehet ilyen korban mindent eldönteni helyette és befolyásolni csak azért mert nem tartod helyesnek amit csinál.
2016. júl. 2. 07:01
 13/23 anonim ***** válasza:
52%
szerintem ezzel csak rontasz a helyzeten..nagy valószínűséggel magától abba fogja hagyni és elmúlik ez az időszaka
2016. júl. 2. 09:00
 14/23 A kérdező kommentje:

Nem leszoktatni akarom, hanem nem nézem jó szemmel, hogy a kemény munkával megkeresett pénzünket (amiért a férjem és én dolgozunk, nem a kisfiam) ilyen értelmetlen hülyeségekre költi. Ezt nem vagyok hajlandó szponzorálni.

Mondom, felőlem dhányozzon, tudom, hogy nem tudom megakadályozni, de akkor saját maga keresse meg a rá a pénzt. Ha cigizni elég felnőttnek érzi magát...

(Mondjuk azt sejtem, hogy az ugyanígy dohányzó kamaszoknak nem tetszik ez a módszer..)

2016. júl. 2. 11:43
 15/23 anonim válasza:
69%
11-es vagyok. Nem kamasz. Férjezett nő, anya. Nem értem, hogy minek kérdezel, ha nem fogadod el a neked nem tetsző választ.
2016. júl. 2. 12:34
 16/23 A kérdező kommentje:
Pont nem rd gondoltm 11-es. És elfogadom a véleményeket, gy szóval sem mondtam, hogy nem fogadom el. Nem kell minden magadra venni meg megsértődni.
2016. júl. 2. 13:14
 17/23 anonim ***** válasza:
69%
Rosszul csinálod kérdező. Ha nagyfiú dohányozni, akkor ne anyuci vegye meg neki a piát a buliba, a ropit, a nasit meg csomagolj neki még reggeli is, hanem emelje meg a seggét és oldja meg magának. Ne is haragudj, de totálisan hülyének vagy nézve. Ha napi 2-3 szálat szív (állítása szerint, gondolom én), az úgy kb heti 2 doboz cigi. Heti 2 ezer forint, annyit a hülye is meg tud keresni. Ruhát, tisztálodási cuccokat, ilyeneket gondolom ugyanúgy megveszed neki, ennyi erővel már tényleg fizethetnéd a cigit is.
2016. júl. 2. 17:08
 18/23 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy ettől nem fog leszokni, a dohányzás nagyon gyorsan függőséget okoz. De én sem adnék rá pénzt. De nem csinálnám, hogy többé nem adnék neki pénzt. Adnék, de megkérném, hogy ezt ne cigire költse. Biztos én vagyok túl naiv, de bízom benne annyira, hogyha megígéri akkor nem is fogja
2016. júl. 3. 17:05
 19/23 anonim ***** válasza:
51%

"Mondjuk azt sejtem, hogy az ugyanígy dohányzó kamaszoknak nem tetszik ez a módszer..)"

gondolom rám céloztál kérdező :) 30 multam....erről ennyit :) de ha te hazudozásba akarod kényszeríteni a gyereked akkor hajrá

2016. júl. 3. 17:12
 20/23 anonim ***** válasza:
Leszokni úgysem fog, ha nem akar, de jó ötlet lenne, ha kevesebb pénzt adnál neki. Vagy csak arra, amire szüksége van. Miért nem megy dolgozni? Aztán a saját keresetét már eldöntheti mire költi.
2016. júl. 3. 19:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!