Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Dackorszak 2,5 évesnél,...

Dackorszak 2,5 évesnél, lassan ellehetetleníti a hétköznapokat. Hogy kezeljem?

Figyelt kérdés

Elég sokat olvasgattam utána a témának, de kimondottan erre aproblémára, ami nálunk alegsúlyosabb, nem nagyon találtam véleményeket.

Nem arról van szó, amikor a boltban hisztizik mondjuk valamiért, vagy itthon...azt képes vagyok ignorálni, megmagyarázni neki stb., max. hisztizik kicsit ésabbahygja. Nem szokta megkapni azt, amiért balhét csinál. Vagy ha éppen itthon jön rá a hiszti, akkor beküldöm a szobájába, vagy megvárom amíg elmúlik :)


A legrosszabb, hogy mindig az ellenkezőjét akarja "csakazért is" mint amit mondok, sőt, amit ő maga akar. Pl. Éhes vagy? Kérsz almát? -Igen. Megpucolom az almát - Nem kérek. Elteszem az almát. Már hiszti. - Kérek almát. stb. Az elindulás itthonról egy rémálom, és ez főleg olyankor kezelhetetlen, amikor időre megyünk valahova, vagy mostanában reggel a bölcsibe menet kitalálja, hogy ő nem megy sehova, nem hajandó felöltözni, földhö veri magát, hogy nem megy bölcsibe...nekem meg be kell érni a munkahelyre, és nincs idő a "nyugalomra" vagy az ignorálására, hanem menni kell.

Aztán mostanában nem hajlandó mással lenni. Éppen bölcsi szünet van, így itthon van, de nekem sajnos olyan munkám van, hogy határidős, így ha munka van, csinálni kell. Apukámvagy anyukám ilyenkor besegít, hogy elviszik itthonról, hogy tudjak dolgozi. Eddig semmi gond nem volt ezzel, most persze nem hajlandó elmenni. Rosszullátig sír, üvölt, toporzékol, rúgkapál, nem öltözik, kicsavarja magát a kezünkből. Próbálok következetes lenni, és ilyenkor nincs mese, menni kell, vagy nekem kell elmennem.


Próbálnám ilyenkor megbeszélni vele adolgokat - eddig ez nagyon jól működött - de se nem lát se nem hall. Szinte észre sem veszi, hogy beszélek hozzá, próbálom nyugtatni, nem néz a szemembe...szóval kezelhetetlenné válik teljesen.


Egyre türelmetlenebb vagyok most már az ilyen helyzetekben a tehetetlenségtől, azt érzem, bárhogy próbálom kezelni, hatástalan. Utálom, hogy már többször el kellett rángatnom ide vagy oda...múltkor a játszótérről húztam végig magam után a szinte földön fetrngő üvöltő gyereket, mert egyik kezemben a bevásárlószatyrok ésa biciklije, felvenni nem tudom ő meg nem volt hajlandó jönni. Már az sem jön be, hogy akkor én megyek és otthagyom, majd jön utánam, mert akkor is ot marad üvöltve, de nem jön.


Szívesen várnék tapasztalatokat, véleményeket, mit lehet főleg ilyen kényszerheyzetekben kezdeni a hisztivel, ami nem valami megszerzésére irányul, csupán az én akaratom ellenére.2015. júl. 10. 00:03
 1/8 anonim ***** válasza:

Segíts neki azonosítani az érzelmeit. Ha mérges, akkor mondd el neki, hogy látom, most mérges vagy, mert nem kapod meg X dolgot. Ez azonnal nem fog segíteni, de idővel megtanulja nevén nevezni az érzelmeit és így kezelni is jobban tudja.


Amúgy két verzió is van, kinél melyik működik:

1. Amikor hisztizik, akkor megöleled és nyugodt hangon beszélsz hozzá, amíg le nem nyugszik.

2. Tükörként pontosan leutánzod a viselkedését. A hanghordozását, a mozdulatait. Ettől általában annyira ledöbbennek a gyerekek, hogy elfelejtik, hogy egy hiszti közepén vannak és máris kibillentetted.

2015. júl. 10. 00:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Nekem az előző két verzióból egyik sem jött be. Nem tudom nyugtatni, mert ellök magától, inkább földhöz veri magát, minthogy hozzám bújjon. Ha meg utánzom, akkor mindig egy oktávval próbál túlüvölteni.

Én bennhagyom a szobában, had hisztizzen, addig elmosogatok, elpakolok, egyszer csak azt veszem észre, hogy csend van, s játszik.

Ha pedig nem akar jönni valahová, nem érdekel mennyi idős, bekötöm a babakocsiba, s indulás. Menet közben kihisztizheti magát.

2015. júl. 10. 02:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Nálunk is ugyanez volt és dettó 2 és fél évesen tetőzött (a kisebbiknél már "alig várom", mert ő már most egy évesen hisztisebb és sokkal sikítósabb hangja van). Emlékszem, mi is jöttünk úgy haza, hogy közben majd egy óráig teli torokból üvöltötte: "Csúnya vagy anya!", mert nem vittem ölben őt is meg futóbiciklit is... és miközben egy gestaponak éreztem magam, tiszta kapkodás, újratervezés meg bírkózás volt minden nap. Szerintem azon kívül, hogy próbálsz higgadt maradni, és egy hisztinél sem leereszkedni a szintjére, hanem észben tartani, hogy ez is elmúlik, nem tehetsz túl sokat. Ez sajnos ezzel az életkorral jár, most tanulja kezelni a frusztrációkat, és ezért hasznos, amit első írt: guggolj le mellé szemmagasságban és mindig fogalmazd meg neki, hogy most "mérges/szomorú/csalódott vagy, mert..." - nem biztos, hogy épp át fog menni az üzenet, de ha párszor beválik, már segít a túlélésben és tán felgyorsíthatja a dolgokat. Észvesztésnél megpróbálhatod szorosan megölelni is vagy megitatni vagy ha van bármi nyugtatója (cumi, rongyi...), a kezébe nyomni. Meggárgyulás ellen meg mindig számolj tízig és próbáld kívülről látni magatokat - és ha mégse kérte az almát, hát így járt, edd meg te.
2015. júl. 10. 05:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
0%

Én az elmondottak alapján nem érzem ezt "legsúlyosabbnak" vagy "ellehetetleníti a hétköznapokat". Inkább téged gondollak türelmetlenebbnek, 2 - 2,5 éves korban még nem mindig tudja kezelni az érzelmeit, ebben még segíteni kell neki, ő sem tudja hogyan fékezze magát.

"Nem szokta megkapni azt, amiért balhét csinál", mi baj történhetne ha néha engednél is neki?

2015. júl. 10. 05:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Nekem két lányom van, és gyerekkel dolgoztam régen, németországban családinapközi vezetöin is végeztem, ami számomra egy óriási segítség a gyereknevelésben, mert hihetetlenül kitért a dackorszakos nevelésre.


Elsö lányomnál is 1 évesen kezdödött és most 4,5 éves korára már elég keveset hisztizik. Nála nagyon jól bejöttek a tanultak, tapasztaltak, lehetett használni, habár ö is földönfetrengös volt, de legalább rövid ideig tartottak a hiszti idöszakok, és kezelhetöek voltak.


Második lányom viszont mint a kérdezö gyereke. Nála is a mélypont 2 éves kora után jött. Rettenetesen lefárasztott, volt egy kb 2 hónapos intenzív szakasz, akkor napi 5x is földhözvágta magát olyan szitukban mint amit a kérdezö ír. Tehetetlen voltam, ekkor vele nem lehetett beszélni, és annyira rug kapált hogy felvenni sem lehetett. Nekem a csigolyáim tönkre mentek benne, utánna lelkileg és testileg is kezelésre szorultam.

Pl boltban azért kezd el hisztizni, mert én mondom neki, hogy megyünk a kenyerek fele, ö meg elindult direkt más merre. Mondom neki, hogy akkor mutasdmeg mit akarsz... ekkor megint más fele rohan el, semmit nem akar csak rohangálni, mikor beleraknám a bevásárlo kocsiba akkor fejjel lefele kezd el onnan kilógni, ami iszonyat veszélyes és közben üvölt persze.

Bárhol képes volt a semmiért elvágni magát. Megnyugtatni semmivel nem lehetett.

Elmult, most már csak ritkán jön vissza max 1-3 napig tart. Most 3 éves.

Múltkor az orvoshoz kellett menni 3 éves státuszra, annyira üvöltött, hogy új idöpontot kellett megbeszélni az orvossal, mert a polóját nem tudtuk levenni róla, hogy a mérlegre álljon.


Kitartás, azt gondolom, hogy azért a normális neveléssel ez elmúlik, és ha vissza is tér, nem lesz állandó.

2015. júl. 10. 06:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Kisebbik lányomnál is a 2,5 éves kor volt a legnehezebb. Nem evett, nem aludt, mindentől félt és folyamatosan visított. Nálunk is volt hogy a visító gyereket rángattam haza a játszótérről. Most a fiam 2,5 éves, ő is hirtelen nagyon anyás lett, és kicsit hisztisebb is. Úgy tudom, 2-2,5 éves koruk körül van egy időszak, amikor megint nagyon anyásak lesznek. Hosszú távon megoldás lehet, hogy mikor veled van, akkor engeded hogy teljesen "rád cuppanjon", sokat ölelgeted, kevesebbet játszótereztek, többet játszotok kettesben.

A jön-nem jön, öltözik-nem öltözikre nincs ötletem, de például ha majdnem mindegy hogy valamit megcsinál vagy nem (pl. megeszi-e az almát), akkor nálunk megoldás volt, hogy kiraktam a tányérjába az almát, és nem foglalkoztam vele, megeszi-e vagy nem. Kicsit hisztizett, aztán mikor látta hogy nem figyelem, megette.

2015. júl. 10. 07:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
0%
A kérdezőnek inkább pszichológus kell, ha ennyit nem bír megoldani, a gyerekre ráragad a türelmetlenség, stressz.
2015. júl. 11. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Nalunk sem jott ba az elso altal ajanlott modszer egyike sem. :(


Olvasva teged, pedig szerintem a lanyom sem egy matyohimzes, es jeee szinten 2 es fel eves ;) megis azt erzem, hogy nalunk nem ennyire gaz a helyzet.


Boltba milyen gyakran jarsz vele? En miota neki bolcsi van, nem viszem magammal! Van hogy egyutt ugrunk be valamiert, 1 dolgot valaszthat, ha meggodnolja magat, akkor az elso dolgot visszatesszuk Nalunk masfel evesen volt, hogy egy neni allt a bevasarlokocsi mellett a penztarnal, mert mondta, hogy fel, hogy ki fog esni a gyerek, aki kinjaban tekergozott ossze-vissza :D Ha kisbevasarlas van huzos kosarat viszunk, o huzza, segit. Ezzel ertunk mi el sokat, hogy O csinalhatja. O pakolhat bele stb. Igy sokszor el is felejt maganak venni valamit...mondjuk a boltok gondosokdnak rola, hogy ne tortenjen meg gyakran azzal, hogy a peztarhoz tesznek minden edesseget :((


Itthoni hisztinel o is a fejet a foldhoz vagja, szobajaba nem lehet bekuldeni, mert jon utanam orditva, es csapkodja magat a foldhoz. Nehez ignoralni, ha ott van a seggemben :/ Erre sok okosat en sem tudok :(


Erdekes amugy, hogy nalunk idegen kornyezetben, igy a jatszon is, egy angyal :O Nalunk itthon van pokol, ami sokkal jobb, mintha nem igy lenne.


...bocsanat, hogy sok okosat nem tudok irni, de mondom nalunk is epp ez a korszak tart, es ahogy irod, lehet lesz ez meg igy se :( Van egy konyv: Ugy beszelj, hogy erdekelje, hallgasd ugy, hogy elmeselje. Nezz utana, jo tippek van benne, hogy frusztracio kezelesere mik valhatnak be. ;)

2015. júl. 14. 23:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!