A tapasztalataitokra lennék kíváncsi.. szülés után hogyan zajlik a folyamat a gyakorlatban, lépésről lépésre mi történik, és mikor kerül sor a gyermekágyas osztályra való átszállításra?

válasza:

válasza:Hüvelyi szülésnél rögtön rám tették a babát, kis pihi, aztán ki kellett tolni a méhlepényt, aztán megint pihentünk bő 1 órát, közben varrtak.
Aztán elvitték a babát, megnézték fel tudok-e állni. Aki akarta, beült egy kerekesszékbe és áttolták az osztályra (vagy sétálni is lehetett). Talán egy órán belül már hozták be a szobába a babát is.
A császárt majd leírja akinek abban van tapasztalata.

válasza:Hajnali 2kor kipottyant a fiam. Elvitték fürdeni, mérni. Férjem is ment velük. Elvileg megszültem a lepényt is, de erre nem emlékszem, majd varrtak.
Kb fél óra után visszajöttek, 4ig együtt voltunk hárman. Vagyis jött folyamat egy csecsemős, de össze vesztem vele. Folyamat a melleimet tapogatta, gyűrködte a fiunk szájába. Mondtam, megoldom, de nem értett. Így kicsit bunkó voltam, elküldtem.
4kor elvitték a fiunkat, engem hagytak pihenni, férjem hazament. Mivel nem kellett másnak a hely, 6ig a szülőszobán pihentem. Zuhanyoztam, majd átkísértek osztályra. Áttoltak tolókocsiban, hiába mondtam, tudok járni....
8kor hozták be a gyereket hozzám, onnantól pedig nagyjából 2x ránk néztek naponta és ennyi.

válasza:Kijött a baba, rámtették. Rátették a karszalagot. Kicsit vártak aztán elvágták a köldökzsinórt. Utána meg kellett várni amíg a méhlepény is kijön, utána kezdtek összevarrni. (Első babával volt gátmetszés, másodikkal csak repedtem.) Utána eltakarították a romokat és elvitték a babát megmérni, megfürdetni, ahová mehetett vele a férjem. Utána visszajött a férjem a babával és a szüléstől számított 2 órán keresztül hármasban lehettünk. Közbe talán egyszer bejöttek megnézni a vérzésem. Amikor letelt a két óra jött a szülésznő segíteni felállni. Második babával minden rendben ment, felálltam, elkísért a mosdóba. Ott először pisilnem kellett, utána zuhanyozni. Közben a baba a férjemnél volt. Miután lezuhanyoztam a babát elvitték megvizsgálni, össze kellett pakolni a cuccaink, a szülésznő megkérdezte, hogy át tudok-e sétalni az osztályra (szomszéd folyosó), vagy hozzon kerekesszéket. Mondtam, hogy át tudok sétálni. A szülésznő és a férjem segítettek átvinni a cuccot az osztályra, utána a férjem hazament. Mivel pont műszakváltás és vizit volt kb. 2-3 órát kellett várnom, amire behozták hozzám a babát is (bent a csecsemősöknél vizitelték és inkubátorba is tették egy kicsit, mert nyöszörgött, fázott, kicsit nehezebben alkalmazkodott a kinti léthez).
Első babával nem volt ilyen egyszerű a dolog. Ott amikor 2 órával szülés után fel kellett állni rosszul lettem, majdnem elájultam. Hoztak infúziót. Akkor a férjem hazament, a babát pedig elvitték vizsgálatokra. Lecsöpögött az infúzió, újra meg kellett próbálnom felállni, megint rosszul voltam. Akkor hoztak ágytálat, hogy próbáljak abba pisilni. Nem ment, úgyhogy megkatétereztek. Kaptam még egy infúziót és hagyták pihenni, aludtam. 7 órával a szülés után végül hoztak egy kerekesszéket és áttoltak az osztályra, a szülésznő és a nővérek vitték át a cuccaim. Már este volt, behozták a babát szopizni, aztán kérdezték, hogy elvigyék-e éjszakára. Én mondtam, hogy igen, mert még mindig rosszul voltam, nem tudtam egyedül felállni. Ha pisilnem kellett nyomni kellett a nővérhívót, jött egy ápoló és kikísért pisilni. Hajnalban megint hozták a babát enni, utána már velem volt. Kicsit jobban voltam, de ha felálltam még mindig szédültem, így wc-re menni még mindig segítség kellett. Reggel tudtam először zuhanyozni segítséggel. Hajnalban vettek vért tőlem. Én annyi csillagot még életemben nem láatam vérképen, kb nem volt rajta olyan érték, ami jó lett volna. Sok vért vesztettem, a hemoglobinom volt vészesen alacsony, ezért felajanlották, hogy kaphatok vért, én elfogadtam, két tasak vért kaptam, amitől másnapra jobban lettem és így "normál" időben, két nap után hazamehettem (de csak úgy engedtek haza, hogy a férjem otthon volt velem és közel lakunk a kósrházboz). Utána még kb 2 hétig elég vacakul voltam, egy zuhanyzás fért bele mielőtt elkezdtem szédülni.

válasza:Sürgősségi császárom volt, nem tudom így is érdekel-e, de leírom.
Császár után odahozták egy puszi erejéig, aztán még vartak addig megmérték, megmosdatták. A férjem vele lehetett ez idő alatt, foghatta is amíg rendbe raktak. Utána áttoltak az őrzőbe, ott tölthettük hármasban az aranyórát(bár én napok óta nem aludtam, így elaludtam a kimerültségtől.) Aztán a babát elvitték a csecsemősök, nekem 6 órát kellett feküdnöm, majd zuhanyzás után átmentem(vagy áttoltak, nem emlékszem) a gyerekágyas osztályra. Oda a férjem nem engedték be, de a nővérek az ajtóból bevitték a bőröndöm. Aztán onnantól velem volt végig a lányom, csak fürdetni, vizsgálatokra vitték el/toltam el.

válasza:Megszületett a lányom, rám tették, együtt bújtunk amíg megszületett a méhlepény (nagyjából ezen a ponton vágták el a köldökzsinórt is), aztán arrébb vitték két lépést, még a szülőszobán belül, hogy megmérjék meg ilyesmi, és visszakaptam a kezembe. ~2 órán keresztül voltunk még ott a szülőszobán, szépen békén hagytak minket, aztán jöttek a gurulós kocsival, engem elkísértek pisilni így menet közben, majd mentünk a gyermekágyas osztályra. A gyerek csak a hallásvizsgálat idejére került ki a férjem vagy az én látóteréből.
A második babánál annyi variálás volt, hogy neki mekóniumos volt a magzatvize, így mikor kipottyant, egyből már ott várta a neonatológus csoport. Itt nem vártak a köldökzsinórral, azonnal elvágták, megvizsgálták a babát, megmosdatták kicsit és meg is mérték ezen a ponton, aztán kaptam a mellkasomra. Nem volt több 2-3 percnél, és végig mellettem voltak a szülőszobában. Utána vele is megvolt a békés 2 óra, és onnantól kezdve őt is csak a hallásvizsgálat idejére kellett szem elől vesztenem.

válasza:Éjfélkor otthon elfolyt a magzatvíz zuhatagszerűen. Mrntő bevitt, másnap 11-ig vajúdtam,de nem indult be a tágulás egyáltalán,így 11:40-re meglett sürgősségi császárral. Ugyanis az oxitocintól vészesen leesett a baba szívhangja 3x egymás után.
22 óráig fektettek, oxigénhiányos voltam órákig az őrzőben. Aranyóra egyáltalán nem volt, olyan állapotban voltam, hogy a férjem azt hitte,ott maradok.. lekékülve stb.
4-5 órán át ott lehetett velem a férjem az őrzőben.
Mikor elmúlt a kékség, akkor elküldték a férjemet.
22-kor állítottak fel, 3 napig csak szoptatni hozták a babát,a kórházban ez a protokoll a császárosoknál. Amúgy olyan szobában voltam,ahol egész nap benn van a baba az anyával. Elfelejtettem a nevét.
Kedden szültem, szombaton engedték haza
Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon sokat segítettek. 🤍 Arra még kíváncsi lennék, hogy utána hogyan teltek az első napok a gyakorlatban.
Milyen időközönként ellenőriztek titeket miután átvittek? Mit néztek ilyenkor pontosan? A baba vizsgálatai hogyan következtek sorban az első és második napon? Illetve a gyermekágyas vérzés/betétcsere nagyjából milyen volt az elején? Mennyi számított még normálisnak?
Köszönöm, ha ezt is megosztjátok.
Kapcsolódó kérdések:
Sterilizálás szempontjából kérdezem.
A babát fürdetik vagy csak megtörölgetik?Gondolom ha nagyon véres pl a feje azt azért lemossák nem? Milyen vizsgálatok vannak olyankor a babának?Az ott történik a kórteremben vagy elviszik a csecsemősök és majd visszatolják ha vége a vizsgálatnak? Éjszaka égnie...
Első babámat a Jáhn Ferencben szültem, vegül fájásgyengeség miatt császár lett, 41. Héten ballonos oxis indítás után. Mindenki nagyon rendes volt és a bent töltött idő is, azonban maga a szülés azért volt rossz élmény, mert ha bár tudták, hogy császár lesz mégis még 8...
Megmondom őszintén elég örökmozgó típus vagyok, nem tudom elképzelni 1 hétig se hogy feküdjek csak. Ti mit csináltatok ebben az időszakban? Azért kicsit sétálni, boltba menni szabad, csak ne erőltessem meg magam?
Sajnos nem veszik fel a telefont, az anyuka nem valaszol, nyilván most alszik, tesóm vinné délután a gyereket, de nem tudjuk, elinduljon-e majd vagy ne. Folyamatosan próbáljuk, addig is, van esetleg friss tapasztalat erről?
Én úgy tudom, bárhol is olvasok utána, könyvekben, cikkekben, illetve szültem már egy gyermeket, hogy a gyermekágy során pihenni kell. Legalább 1 hétig szinte csak feküdni ajánlott (kicsi átmozgató mozgással) aztán még 2 hétig kb főleg ülni, feküdni, kíméletesen élni....
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!