A tapasztalataitokra lennék kíváncsi.. szülés után hogyan zajlik a folyamat a gyakorlatban, lépésről lépésre mi történik, és mikor kerül sor a gyermekágyas osztályra való átszállításra?

válasza:Miután átvittek nem ellenőrizgettek. Reggel és este volt vizit külön az anyáknak, külön a babáknak, ott végigkérdezték a legfontosabb dolgokat (vérzés milyen, van-e valami gond, volt-e széklet, baba szopik rendesen, neki volt-e kakija, van-e pisije.)
Este jöttek fürdetni a babákat. Napközben jött a kórházi védőnő napi kb 2x körbe kédezni, hogy van-e kérdésünk, még egyszer egy szoptatási tanácsadó, hogy van-e kérdés, akinek volt annak segítettek. Aztán jött az anyakönyvvezető anyakönyvezni. Első nap jött a baba fotós fotózni, másnap hozta a fotókat. A babát 2x vitték el vizsgálatra az egyik a hallás volt a másik nem tudom már mi. Mindegyik kb 10 perc volt. Utolsó este jöttek a bcg oltást beadni, utolsó délelőtt még nagy csapattal jött két gyerekorvos a babákat végigvizsgálni. Levetkőztették őket, mindent végignéztek, szemüket is megnézték, és ha minden rendben volt akkor készítették a zárójelentést és lehetett hazamenni. Az anyákat nem vizsgalták.
Vérzés nekem nem volt vészes, felnőtt pelenkát vittem, igazából egy pelenka kibírt volna egy egész napot, de nyilván többször zuhanyoztam egy nap (főleg a gátseb miatt) és olyankor cseréltem. Az első nap volt több vér, utána egy nagyon erős menstruációhoz volt mérhető. Ettől függetlenül szerintem jó volt, hogy pelenkát vittem, kényelmes volt, a gátsebnek puha, és nem kellett attól tartani, hogy átázik vagy félre csúszik. Haza már sima éjszakai betéttel, sima bugyival. (Szerintem az eldobhatóak szörnyűek és pont ugyanannyiba kerülnek mint a kínaiban a normál bugyi. Nem tudom mitől lesz eldobhatóbb a műszálas vacak, mint az ugyanannyiba kerülő pamut bugyi.)

válasza:Hüvelyi szülés után elvitték a babát lemérni (2-3 perc) aztán hozták is vissza és rámfektették. KB 1 órahosszáig tartott az aranyóra. Addig közben meg kellett szülni a méhlepényt és gátat varrt a doki.
Utána elvitték a babát. Ekkor kellett apukának is távoznia. Nekem pedig hoztak ágytálat, hogy próbáljak pisilni. Nem ment természetesen. Utána rám adták a bugyit+betétet. Aztán jöttek a beteghordók és feltoltak az osztályra kerekesszékben a motyómmal együtt. Nem sokkal később hozták is a babát felöltöztetve és onnantól nekem kellett ellátni. Nem pihenhettem, nem aludhattam, a babával kellett foglalkozni rögtön.
A második szülés császár volt:
Ott ahogy kiemelték a babát elvitték lemérni (2-3 perc) aztán visszahozták, odatartották a fejemhez, hogy megnézzem és pusziljam meg. Aztán vitték is el, hiszem zajlott tovább a műtét.
Műtét után azonnal áttoltak a császáros örzőbe. Infúzión kaptam fájdalomcsillapítót. A nővérke itatott. Nem emelhettem meg a fejemet órákig. KB 3-4 órával a műtét után hozták a babát és rámfektették, de csak rövid időre, mivel még nem tudtam mozogni. Aztán megint elvitték. Műtét után 7 órával állítottak fel és járkálni kellett az ágy körül. Este már hozták a babát, hogy lássam el.
Szóval itt sem kíméltek.
Kapcsolódó kérdések:
Sterilizálás szempontjából kérdezem.
A babát fürdetik vagy csak megtörölgetik?Gondolom ha nagyon véres pl a feje azt azért lemossák nem? Milyen vizsgálatok vannak olyankor a babának?Az ott történik a kórteremben vagy elviszik a csecsemősök és majd visszatolják ha vége a vizsgálatnak? Éjszaka égnie...
Első babámat a Jáhn Ferencben szültem, vegül fájásgyengeség miatt császár lett, 41. Héten ballonos oxis indítás után. Mindenki nagyon rendes volt és a bent töltött idő is, azonban maga a szülés azért volt rossz élmény, mert ha bár tudták, hogy császár lesz mégis még 8...
Megmondom őszintén elég örökmozgó típus vagyok, nem tudom elképzelni 1 hétig se hogy feküdjek csak. Ti mit csináltatok ebben az időszakban? Azért kicsit sétálni, boltba menni szabad, csak ne erőltessem meg magam?
Sajnos nem veszik fel a telefont, az anyuka nem valaszol, nyilván most alszik, tesóm vinné délután a gyereket, de nem tudjuk, elinduljon-e majd vagy ne. Folyamatosan próbáljuk, addig is, van esetleg friss tapasztalat erről?
Én úgy tudom, bárhol is olvasok utána, könyvekben, cikkekben, illetve szültem már egy gyermeket, hogy a gyermekágy során pihenni kell. Legalább 1 hétig szinte csak feküdni ajánlott (kicsi átmozgató mozgással) aztán még 2 hétig kb főleg ülni, feküdni, kíméletesen élni....
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!