Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen büntetést kaphatok, ha...

Milyen büntetést kaphatok, ha elkapnak lejárt műszakival?

Figyelt kérdés
Nem áll szándékomban, csak érdekel. Hallottam olyat hogy akár a forgalmit el elvehetik, de olyat is hallottam már csak hogy pénzbüntetést kapott az illető.
2017. nov. 5. 15:30
 1/6 A kérdező kommentje:
Ja igen, személyautóról van szó.
2017. nov. 5. 15:30
 2/6 anonim ***** válasza:
Keményet , többször annyit mint egy vizsga . Intéztesd el inkább vagy ha több inden rossz a gépen javíttasd meg . Az életed és másé sem piti ügy .
2017. nov. 5. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
7%
Levehetik akár a rendszámot is helyben. Forgalmit is elvehetik. A pénzbüntetés pedig alap.
2017. nov. 5. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Továbbra sem értem, miért a rendőrtől kapható csekk miatt rettegnek az ehhez hasonló kérdést feltevők.

"Békebeli" lebukás esetén, a lejárat időtartamától függően össze lehet szedni néhány tízezres büntetést, de azt miért nem kérdezitek meg, mi van akkor, ha a lejárt müszakis autóval balesetet okoz valaki... az a nagy szívás, ha több százezres, vagy milliós károkozás után a biztosító a lejárt müszakira hivatkozva nem hajlandó rendezni a kárt.

2017. nov. 5. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
Mint mondtam, nem áll szándékomban, csak érdekel.
2017. nov. 5. 17:08
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

• Nem veszik el a helyszínen sem a forgalmi engedélyt, sem a rendszámtáblákat.


A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 21. fejezete (96. § - 99. §) tartalmazza azokat az eseteket, amikor sor kerül a rendszámtábla érvénytelenítésére és a forgalmi engedély helyszíni elvételére.

A lejárt műszaki érvényesség nincs köztük.

[link]


• A pénzbírság bizonyára messze nem többszöröse a műszaki vizsga díjának.


Ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de hat hónapot nem haladta meg, a helyszíni bírság kötelezően megszabott mértéke 20 000 Ft. ← 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról 4. melléklet 1. sorszám.

[link]


A három hónapnál kevesebb ideje lejárt esetére nincs kötelezően megállapított bírságösszeg; arra a Szabálysértési Törvény (2012. évi II. tv.) általános helyszíni bírságösszeg határai érvényesek: 5 000 – 50 000 Ft.

[link] 99. § (2)

De, aránytalan lenne, például 5 hét esetén akárcsak 20-ezer Ft közeli bírságot megállapítani, ha 5 hónapra, sőt többre, 20-ezer Ft.


A műszaki vizsga hatósági ára M₁ kategóriájú (~személy~)gépkocsi esetén 16 290 Ft. ← 91/2004. (VI. 29.) GKM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével, továbbá a gépjárműfenntartó tevékenységgel kapcsolatos egyes közlekedési hatósági eljárások díjáról 1. számú melléklet I. fejezet 4.3. pont.

[link]


• A KGFB törvény (2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról) 34. §-a tartalmazza azokat az eseteket, amikor a biztosító, Nemzeti Iroda, vagy a kártalanítási számla kezelője visszkeresettel élhet a vezetővel, illetve az üzembentartóval szemben.

A lejárt műszaki érvényesség nincs ezek között.

Az üzembentartótól lehet követelni a kifizetett kárszámla összegét (legfeljebb 1,5 millió Ft összeghatárig), ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta. Ilyen állapot lehet érvényes műszaki esetén is, és egyáltalán nem biztos, hogy fennáll lejárt műszaki esetén. Ez, a hivatkozáshoz, külön szakértői vizsgálatot igényel; önmagában a műszaki lejárat ténye nem jelent követelési alapot a kár üzembentartó általi megtéríttetésére.

2017. nov. 5. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!