Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Egyirányú utca - parkolásra...

Egyirányú utca - parkolásra kijelölt hely - mégis "várakozni tilos"?

Figyelt kérdés

következő kérdésem lenne, még éppen veszekedésben vagyok a közterület-felügyelettel:


Van egy egyirányú uca, amelynél a behajtásnál rögtön az elején csak JOBB OLDALON ki van téve a P tábla, felfestve a parkolóhelyek a burkolatra mindkét oldalon, és a tábla alá pedig az, hogy hétköznapokon csak max 2 órát lehet várakozni. DE SEMMI MÁS!


Na én szépen az egyirányú utca bal oldalára beparkoltam teljesen szabályosan egy felfestett helyre, megyek vissza fél óra múlva, és ott a cetli, hogy "Ön tiltott helyen várakozik". Hát én azt hittem, valami tréfa, de nem az.


A kérdések amelyek felmerültek bennem:


1, egyirányú utcában a jobb oldalra kihelyezett tábla mindkét oldalra vonatkozik?

2, Ha igen, akkor én vagy akár ők mégis honnan tudják, hogy mikortól meddig az a két óra?

3, Csak olyan tanács-szinten az egyik mellettem levő autóstól hallom akit szintén megbüntettek, hogy kis műanyag órácskát kellene használni és azt kitenni a szélvédőhöz, na igen ám, csakhogy erre semmi se utal. Ha feltesszük, hogy a bal oldalra is érvényes a jobb oldalon levő tábla, akkor is, semmi nem utal arra, hogy ilyen kis órácska-műanyagot kellene használni.


Szerintetek ez jól van így? Igazuk van? Tehát két oldalról is zavar a dolog, lehet, hogy én nem vagyok tisztában a kresz-szel, de ez a jobb oldali kihelyezés, a másik pedig, hogy miért nem jelölik akkor azt is, hogy tegyek ki ilyen kis órácskát vagy rajzoljam a kocsira alkoholos filccel, hogy mikor hagytam ott?


Nem tudom, ez valahogy abszurd ...


És egy harmadik aggályom:

Mi az, hogy "tiltott helyen várakozik" ? Dehogy várakoztam tiltott helyen, rendes kijelölt parkoló volt, teljesen szabályosan várakoztam a helyet illetően mindenképpen. Ennyi erővel akkor ugyanez miatt akár gyorshajtásért is hagyhattak volna ott kis cetlit ...


Ebbe nem lehet jogilag belekötni, hogy nem helyénvaló dolog miatt jelentenek fel? Azért nem mindegy az a 10-es nekem sajnos... (ahogy hallom, annyi)


Hát nem tudom, sok éve vezetek már, de most elbizonytalanodtam. Lehet, hogy ebben az "óra-dologban" tudatlan vagyok, na de elég meredek más miatt feljelenteni, mint amit "elkövettem". Fel se tudom fogni.


Köszönöm a tanácsot, aki esetleg ezzel tisztában van.


2009. márc. 28. 08:14
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
Olcsóbb lesz valószínűleg, mint ha a KRESZ rendelkezését megsértve, a rendőrség büntetett volna meg. Az ugyan is 30 ezer Ft. lenne, mivel ennél az összegnél kezdődik, 2008. május 1.-től, a szabályszegési bírság. (Remélhetőleg a Közterület-felügyelet, nem adja át az ügyet a rendőrségnek)
2009. márc. 29. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/27 A kérdező kommentje:

Oké köszi szépen utolsó neked is, na de még mindig nemtom akkor egyáltalán hibáztam-e.


alapvetően két kérdés ami most mozog bennem:

-parkolási övezetes tábla esetén elég csak a jobb oldalra kitenni, és akkro is érvényes a bal oldalon is?

-honnan a fenéből kellene akár nekik akár nekem tudni, mikor járt le az a két óra, amit kírtak a jobb oldalra? ha erre nincs jelzés, akkor mégis mit tegyek? ezt nem lehet megtámadni?


Végül egy utolsó de engem nagyon idegesítő dolog:

Mi az hogy "tiltott helyen várakozott" papírt tesznek ki, amikor én aztán a lehető legszabályosabb helyen várakoztam? Már akár csak emiatt nem lehet jogilag bele kötni, hogy miért nem emberülés miatt tettek ki cetlit, hiszen nem az van írva , amit valóban "elkövettem", márha elkövettem ... egyszerűen olvasgattam mindent, de nem tudom ezt tisztába tenni.


Csak mert ha ebbe jogilag bele lehet kötni, én szívesen elveszekszem velük, azért nem 10 ft -ról van szó ...


Szóval továbbra is elég nagy a sötétség számomra, és minél jobban próbálom olvasgatni a kresz vonatkozó pontjait, az istennek se jövök rá, most akkor itt mi is van.

2009. márc. 29. 19:38
 13/27 anonim ***** válasza:
91%
Igen, elég az egyik oldalra kitenni.Ezt mindenképp.Mivel azt mondod a felsorolt eshetőségeimből egyiket sem követted el, akkor nem büntethet meg.
2009. márc. 30. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/27 A kérdező kommentje:

Oké, köszi szépen, d eakkor mégiscsak elkövettem :-(

Mármint ha elég csak az egyik oldalra kitrenni, akkor a jobb oldalon kint volt, tehát akkor mégse tudok veszekedni velük.

Ha csak nem abba, hogy miért olyan cetlit tesznek ki, azaz miért olyan miatt büntetnek meg amit nem követtem el? Miért nem "Ön túllépte a megengedett várakozási időtartamot" vagy tudom is én ...

Hát ma bemegyek hozzájuk, meglátjuk ...

2009. márc. 30. 08:40
 15/27 anonim ***** válasza:
93%

Tájékoztatásul a téma olvasóinak csak annyit, hogy a 11:47, és a 11:49-es válasz az új KRESZ szabályai szerint hibás, hamis.

Ha nem akarnak az ilyen szabálysértésért bírságot fizetni, jobb, ha elfelejtik!

2009. márc. 30. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/27 anonim ***** válasza:
65%

KRESZ 15 §

c) „Korlátozott várakozási övezet” (61/a. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton „Korlátozott várakozási övezet vége” (61/b. ábra) tábláig a várakozás a 113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett időtartamig, illetőleg feltételekkel engedélyezett.


KRESZ 17 §

e/2. „Várakozási övezet (zóna)” (112/d. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás megengedett vagy - 113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett módon - a „Várakozási övezet (zóna) vége” (112/e. ábra) jelzőtábláig a várakozás feltételekhez kötött.

A táblák fényképe megtalálható a KRESZ 1-69 § (első válaszadó hivatkozása) között.

Ha ezek a fentebb említett táblák voltak, és nem volt a szélvédő mögé kitéve az óra, jogos a bírság!

Ha csak sima parkoló hely tábla volt, akkor nem jogos!

Még annyit: Egyirányú úton a kihelyezett jelzőtábla hatálya, mind a két oldalra vonatkozik!

2009. márc. 30. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/27 anonim ***** válasza:
91%
Hát akkor sajnos bejött a tipp.Legközelebb jól nézd meg azt a P betűt:)
2009. márc. 30. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/27 anonim ***** válasza:
93%
És még annyit szeretnék, hogy abban az esetben mikor az úttest bal szélén álló jármű széle és a jobb oldali járdasziget között minimum 5,5 méter távolság van, akkor a megállni tilos tábla arra az oldalra érvényes, amelyiken elhelyezik!
2009. márc. 30. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/27 anonim ***** válasza:
81%

És itt a jogszabályi hiv: 10. § (1) A közúti jelzőtáblák a járművezetők részére


(6) A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték.

2009. márc. 30. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, voltam bent náluk személyesen, és hála istennek még nem küldték el sehova a képet ill. a feljelentésüket, sikerült megegyeznünk. De azért megkérdeztem mégis hogyan van ez, ott egyértelműen azt hajtogatta az ürge, hogy márpedig mindkét oldalra vonatkozik, tök mindegy melyik oldalon van kint a tábla, és valóban az a különbség a sima P és a várakozóövezetes P tábléa között, hogy az amúgy szürke P alá ki van írva kisebb betűkkel, hogy "parkolóövezet", azaz a táblától kezdve mindkét oldalon érvényes.


Na hát okosodtam, de végül is kellemesen elcsevegtünk egy fél órát, aztán nagylelkűen elengedték a dolgot, "majd legközelebb jobban figyeljen". Na most ők állítják, hogy nekem úgy genetikailag születésemnél fogva tudnom kellene azt, hogy ilyne kis műanyag állítgathatós órát kell ilyen esetekben használnom az idő megjelölésére, hogy mikor hagytam ott a kocsit, és akkor onnan indul a két óra.

Na most ebben is van ám egy ravaszság!

Azt mondja, hog yállítgatni tilos, azaz nem lehet 2x 2 órát maradni pl, de arra nem tudott válaszolni, hog yha egy nap nekem 2x is ugyanott van dolgom és teszek egy kört majd ismét vissza megyek és ugyan oda leparkolok, akkro ezt mégis hogy az istenben tudják ők megkülönböztetni.

Tehát akkort letisztult sok minden, de ez meg egy jogilag érdekes kérdés, hiszen ha csak nem veszi kamerára, hogy én csak azért szaladok oda az autóhoz, hogy állítsak azon a műanyag kis órácskán, akkor ugyan hogyan bizonyítja, hogy pl. nem mentem el 10 percre majd újra visszajöttem? Ez továbbra is marad talány, de lényeg, hogy megúsztam amivel riogattak itt akár 30 ezer is stb ....

Köszi mindenkinek!

(és meg kell jegyeznem, majdnem nyugaton éreztem magam, ugyanis az ügyintéző a végén még meg is köszönte, hogy befáradtam hozzájuk, na ilyesmivel is 10 év alatt 1x találkozik az ember a hatóságok részéről úgymond)

2009. márc. 30. 14:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!