Hogyan lehet elkerülni, hogy sávváltásomkor az illető szándékosan rágyorsítson?
Rendszeresen fordul elő, hogy szépen indexelek, "bevárom" a másik sávban (belsőben) mögöttem haladó autót és ahogy elmegy mellettem felvéve az ő tempóját és olykor még jobban a követési távolságot is csökkentve (azért, hogy a mögötte jövő előtt biztosan maradjon távolságom az átsorolás után is) megfontoltan lassan besorolok, hogy ne érje váratlanul Erre gondolok (zöld - én, kék: mögé sorolok, piros: se**embe gyorsít)
De azt tapasztalom, hogy ilyenkor sokszor a mögötte jövő szándékosan rámgyorsít és jobb esetben ledudál, mert után alig marad követési távolság kettőnk között (nyilván mert a barom rágyorsított), rosszabb esetben meg képes lenne belémszállni, leszarva, hogy én indexxel jelzem hogy szeretnék sávot váltani.
Ez akkor veszélyes igazán mikor alapból nagy forgalom van és nincs sok hely két autó között és hiába indexelek nem hajlandó legalább levenni a gázról a lábát, hogy legyen elég helyem átsorolni.
Hogy lehet akkor mégis "taplóbiztosan" bármely esetben sávot váltani biztonságosan?

válasza:

válasza:#2: Jó, de akkor hogy váltsak ilyenkor sávot?
Szélsőséges példa, ha egy villámgyorsan meginduló Tesla/Porsche gyorsít rá mikor én sávot váltok és elsodrom a bal hátsó lökimmel miközben normál autó mögöttem lenne sok-sok méterrel mikor sávot váltok.

válasza:

válasza:Nem gyorsít rá, csak azzal, hogy bevárod a kéket azzal csökken a te sebességed és amikor elkezded a besorolási manővert akkor még a piros távolabb van, de ahogy befejezed az pont elég ahhoz, hogy közel kerüljön hozzád.
Nem szabad tökölni, hanem amint elhatároztad, hogy sávot váltasz úgy húzni is kell be az autót a másik sávba. Akkor kell várni a másikra ha közvetlenül melletted van. Olyankor vagy rágyorsítasz és besorolsz elé vagy elengeded de utána nem szarozol, nem nézegeted a másikat hanem húzod is be és már gyorsítasz is.

válasza:A piros autós előtt büntetőfékezel, majd kiszeded az autóból és félholtra vered.
Sem ő, sem te egy darabig nem fogtok vezetni, így a probléma megszűnik.

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Tehát nem az van, hogy hibázott aztán dudálok és elnézést kér, hanem még neki áll feljebb és mutogat, visszadudál, beleáll a seggembe. Sőt inkább az utóbbi majdnem baleset lett a vége az 4/1 volt amikor elnézést kért a csávó. A másik mellék útról főútra kanyarodott ki...
nem az autóra ugrik, hanem csak egy helyben ugrik egyet
Ha egy ilyen ember pl. vidéken egy vasúti pályát lát, szerintem könnyen előfordulhat, hogy hirtelen villamospályának nézi, és nem számít egy 80-100-120-szal közeledő szerelvényre. Ide tartozik, hogy míg a villamosok gyakorlatilag mindig jobbra tartanak (mondjuk pl. a...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!