Ebben a szituációban ki lett volna a hibás? (fürge motoros elsőbbségadása)
Narancssárga: én a kocsival
Kék: egy motoros akinek a macisajtnál elsőbbséget kell adnia
Én a ház előtti útpadkáról indexszel indulok el, de mikor a kocsi fele az úttesten van hirtelen észreveszem, hogy a motoros már mellettem és általa kitérő manőverrel (én pedig befékezek reflexből), de sikerül elkerülni az ütközés.
Nagy lelkiismeretesen bocsánatot kérek, ha elsodrom, akkor nyilván rendőrt hívok, mert személyi sérülés esélyes és elismerem a felelősségem.
Ugyanakkor mi van (és ez esetben 100 biztos hogy így történt mert baromi figyelmes szoktam lenni igaz ma fáradtabban indultam el), ha a motoros a kikanyarodást nagy tempóval végzi el. Nyilván megteheti egy fürge motorral (nagyköbcentis robogó) én pedig hiába nézek bele a holttérbe csak annyit látok, hogy a macisajt táblánál elsőbbséget ad (ok, mehetek), de mire elindulok addigra már egyből ott van mellettem?

válasza:Szerintem téged hoztak volna ki hibásnak.
Rád ez vonatkozik:
"Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni."
Rá ez vonatkozik:
"„Elsőbbségadás kötelező”; a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton érkező jármű részére."
Eleve, az ő elsőbbségadási kötelezettsége az útkereszteződésre vonatkozik. A rajz alapján te már a kereszteződés után hajtottál fel az útra.

válasza:Majd lehurrognak itt, mert mindent is kéne előre látnod. Neked a saját utcádban levő forgalomnak kell elsőbbséget adnod. Ha te előbb elkezdesz az útpadkáról lehajtani, akkor szerintem neked van elsőbbséged. Ha a motoros ér előbb az utcádra, akkor meg neki.
Honnan tudnád merre megy a motoros, ha még az elsőbbség adás előtt van, miért kéne neki elsőbbséget adni. Ha van egy fasor mondjuk és nem látsz be az alsóbb rendű útba, akkor nem indulhatsz el a házad elől, mert bármikor jöhet egy fürge motoros?
Kamera a megoldás, mert másként egy ilyet nem lehet eldönteni. Na meg kiszámíthatóan kell közlekedni, és akkor a fürge motorosnak is van esélye kikerülni, mert néha elég szarul jönnek ki a dolgok.

válasza:

válasza:"Majd lehurrognak itt, mert mindent is kéne előre látnod."
Ha ebben a helyzetben nem látod az utadra kanyarodó motorost, akkor nagy a baj.
"Ha te előbb elkezdesz az útpadkáról lehajtani, akkor szerintem neked van elsőbbséged."
Az elsőbbségadás nem úgy működik, hogy azé, aki előbb ér oda. A motorosnak csak a kereszteződésbe érkező járműveknek kell elsőbbséget adni. Az autó nem is érinti a kereszteződést.

válasza:> "Ha ebben a helyzetben nem látod az utadra kanyarodó motorost, akkor nagy a baj."
Okoskám, ülj már be az ábrán látható autóba. Nézz el teljesen balra. Gondolom tudsz merőleges vonalat rajzolni az ábrára ahol a sofőr ül. Tehát, mit látsz ott? A melletted lévő házat. Nézz bele a tükörbe, mit látsz? A mögötted lévő ürességet. A motorost LEGJOBB esetben is csak perifériásan látod, de úgy az életben nem veszed észre, főleg ha abban a pár tized mp.-ben pont nem is mozog, amikor te gyorsan elnézel balra. Lehet erre is nyomni a pirosat.

válasza:#5 Okoskám, az útpadkáról indulásnál nem csak úgy tessék-lássék perifériásan kéne szétnézni, hanem úgy normálisan.
A rajz alapján a sofőr elég hosszan belátja a betorkolló utat, egyúttal az azon érkező (és rövidesen az ő útjába kerülő) motorost is.
De tegyük fel, hogy mégsem, azaz az autó a rajzhoz képest egy kicsit előrébb található, az utcasarkon meg mondjuk egészen a sarokig kiterjed egy magas épület, szóval az egész kereszteződés beláthatatlan. Ekkor valóban más a helyzet, a motoros szabály szerint nem rongyolhatna be, részben mert nem fog tudni elsőbbséget adni az úton érkezők számára, másrészt egy esetleg jelentkező akadály előtt nem fog tudni megállni (avagy nem megyünk be vakon egy kanyarba). De a rajz alapján nem ez a helyzet.

válasza:> "A rajz alapján a sofőr elég hosszan belátja a betorkolló utat"
Az éles látás becsült területét vastag pirossal jelöltem az ábrán:
Ez akkor, ha teljesen 90 fokban elfordítod a fejedet balra.
Ha még tovább fordítod a fejedet, akkor a B) oszlopot látod magad előtt.
Még tovább elfordulva már a nyakadat is kitöröd. Vadászpilóták szoktak ennyire erősen hátranézni, amikor figyelemmel kell követni a hátuk mögé besodrodó ellenfelet.
De mielőtt ezzel jönnél, még soha nem láttam olyat hogy bárki is kihajolt volna az ablakon, hogy elnézzel srégen hátra indulás előtt. Vagy hogy össze-vissza hajolgasson a műszerfal felé, csakhogy egy jelentéktelen kis utcába belásson a B) oszlop takarásától.
Ad 2) Induláskor eleve nincs is forgalmi viszonyod a merőleges utcából érkező járművel szemben. Eleve ott kezdődik minden, hogy nem számítasz arra, hogy elsőbbséget kell adnod az onnan kikanyarodó járműnek induláskor. De így, hogy a kereszteződésnél előbbrébb állsz az autóval, tőled balra egy ház látható, mégis miért néznél be a srégen mögötted lévő utcába, amibe talán be sem látsz?
De az a motoros is megérne egy misét, aki képes belerongyolni egy előtte lévő autóba. Hát nem látja, hogy pont el fog indulni, irányjelez, jár a motorja, fordul a kormány, mocorog a sofőr az ülésben? Az egész szituáció egy abnormális nonsense. Ilyen a gyakorlatban nincsen. Nem véletlenül írtam, hogy már az ábra is egy nagy hülyeség, mert azok a nyomvonalak sem tudnak létezni a gyakorlatban.
> "De tegyük fel, hogy mégsem, azaz az autó a rajzhoz képest egy kicsit előrébb található"
A rajzon nem az utcával szemben áll az autó, hanem előrrébb. Nem kell ezt feltételezni, mert eleve ez látható a rajzon.
> "az utcasarkon meg mondjuk egészen a sarokig kiterjed egy magas épület, szóval az egész kereszteződés beláthatatlan"
Na, tök jó, akkor ezek szerint egyetértünk.
> "De a rajz alapján nem ez a helyzet."
A rajz elemzése jó volt, de ez a következtetés nem tudom hogy lett belőle.

válasza:

válasza:"Ez akkor, ha teljesen 90 fokban elfordítod a fejedet balra."
Szóval ha 110 foknál a kocsid felé biciklizik egy kiskölyök, akkor te elütöd, mert csak 90 fokig tudsz elfordulni? Bazzeg, ne vezess.
Ezek szerint oktatásnál nálad kimaradt az a rész, hogy szükség esetén a törzsedet is fordítod, hogy megfelelően körülnézhess.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Autópálya, előzès után belső sávból sorolok jobbra. gyorsító sávból, sorol be balra egy másik autó. Ha egyszerre van a sávváltás, ès a sáv közepènèl van egy baleset akkor ki a hibás... (Vèlemènyem szerint èn, gondolván a jobb oldalról èrkezőnek van elsőbbsèg,...
Legyen "A" autó, ami mögött én megyek követési távolságot betartatva. "B" autó a másik sávból besorol elém, majd hírtelen fékezésre kényszerül (okkal). Mivel még nem alakult ki újra a követési távolság, összeütközünk. Kinek a hibájából történt az ütközés? Ha nincs...
Adott egy T kereszteződés, én kanyarodnék ki jobbra az utcából, szétnézek: balról nem jön senki, jobbról ketten, de ez ugye nem befolyásolja az én kikanyarodásomat, ezért elindulok, eközben jobbról a hátsó autó elkezdi megelőzni az előtte haladót, kvázi szembe...
V=fcmchU8aMiw&lc=z12ejjtyxkutvfhxn04cjttoxvufijeowv40k.1499369958187724&ytbChannel=Zoli%20KontaJól figyeld meg, hogy hol fékezik a kerékpáros, s hogy ki kinek menne neki ha nem fékezne vagy ha fékezne.trollok és KRESZ -t nem ismerők kedves emberek vagy troll emberek...
Szóval vasárnap óta ezen gondolkodom.. Mentem 50-es tempóval a városba, elém kanyarodott egy csoda autó, és 35-40-el battyogott, míg én kicsit siettem. üres volt a placc, arra gondoltam ,hogy a zebra előtt megelőzöm. Aztán egy furcsa hang miatt nem tettem, mintha...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!