Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért indexelnek az autóbuszok...

Szelepke kérdése:

Miért indexelnek az autóbuszok megállóból történő elindulás esetén? Ezzel csak megtévesztik a normálisabb autósokat, akik beenged/nék/ ha sávot vált/ana/, nemkis forgalmi katyvaszt okozva.

Figyelt kérdés
2014. máj. 7. 21:48
1 2
 11/19 Zsebvirág ***** válasza:

Az irányjelző igen is fontos!

3 hónapja előttünk ment egy ütődött elég lassan hosszú ideig, nem tudtuk megelőzni, mert veszélyes szakasz volt. Mikor kiértünk egy olyan részre ahol tudtuk előzni, megállt, mi meg boldogan elkezdtük előzni, de meg is bántuk, mert az idióta nem jelezte balra fordulási szándékát, alá szedett kormánnyal bele rohantunk, a kocsi teljes jobboldala össze tört. 155 ezer ft-unk bánta.

2014. máj. 9. 01:03
 12/19 A kérdező kommentje:

Zsebvirág,ami történt veletek azt sajnálom..

De nem ment át neked a lényeg,senki sem kérdőjelezte meg az irányjelzés fontosságát.

A kérdés a sávjukat el nemhagyó,ámde fél percig balraindexelő autóbuszokra vonatkozik...

2014. máj. 9. 08:49
 13/19 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Hol található meg a kérdésedben a félperces dolog? Sehol.

A másik pedig az, hogy ha félpercig indexel, akkor te köteles vagy szépen megvárni azt a félpercet. Ilyen egyszerű a dolog.

Az elindulást, sávváltást, kanyarodást az irányjelző működtetésétől megkezdetnek kell tekinteni.

Ha nem satuznod kell, hogy elenged a buszt, akkor nincs mérlegelési jogod, hogy most engedem, nem engedem. Vársz, míg elindul.

2014. máj. 9. 09:19
 14/19 A kérdező kommentje:
Vár a tököm. Pont ezért írtam ki a kérdést XD
2014. máj. 9. 12:50
 15/19 Zsebvirág ***** válasza:
Akkor úgy jársz mint én csak Te nem egy Opellal hanem egy busszal fogsz ütközni...
2014. máj. 9. 13:08
 16/19 anonim ***** válasza:
Zsebvirág, miért a ti 155 ezer forintotok bánta? Nem volt biztosítása? Ugyanis ilyenkor ő a hibás. Ha jól olvasom mindenféle jelzés nélkül félrehúzódott, aztán szintén nem jelzett és balra tekerte a kormányt. Tehát elétek ment az út széléről. Szóval még arra se lehet fogni, hogy nem tartottatok követési távolságot.
2014. máj. 10. 10:17
 17/19 Zsebvirág ***** válasza:
Én nem vtam ott, aki vezetett azt sajnos át tudták rázni, persze azért a közelből jött pár haver is aki azt állította, hogy látták az irányjelzést (egy bizonyos ,,kisebbség" tagjairól van szó, ha érted mire gondolok). Ráadásul gyorsan elvontatták a kocsinkat 10 km-rel arrébb a helyszínről úgy, hogy még az alváz is meg volt hajolva. Mikor én már megtudtam, nem tudtam rendőrt hívni, mert vissza kellett vna vinni a helyszínre a kocsit ami nem lett vna kivitelezhető. De az is kész csoda volt, hogy megtudták csinálni, majdnem a bontóban kötött ki az autó. Azóta értelemszerűen senkinek nem engedem át a kocsit.
2014. máj. 10. 11:44
 18/19 anonim ***** válasza:

24. § Elindulás

(2) Az elindulást, illetőleg az úttestre való ráhajtást irányjelzéssel [29. § (2) bekezdés] jelezni _kell_.

(3) Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak és trolibusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) - ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető - lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni. Az autóbusz, illetőleg a trolibusz vezetője azonban ilyen esetben is csak akkor indulhat el, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.

= mert kell.

A normális autós tudja, hogy: "a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását" kell csak lehetővé tenni, ergó, ha ő az attól eggyel balra levő sávban közlekedik, nem kell előzékenykednie.

Ha a normális autós elkezdi hinni, hogy az elinduló busz sávot vált, holott csak elindul, ezért nem a buszsofőrnek nem kell indexelnie, hanem neki kell abbahagyni a hívést...

2014. máj. 12. 10:37
 19/19 anonim válasza:
Úristen...még jó hogy indexel, és be is illik engedni, ha mellette vagy már ne, de ha időben látod. Bennem az merült fel hogy a kérdezőnek ki adott jogsit, azzal elbeszélgetnék.
2015. nov. 8. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!