Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közlekedés » Közlekedésbiztonság

A kérdés

Ha valaki az utcán, a ház előtt elesik, és összetöri magát mert nem volt a hó ellapátolva, miért a ház tulaját büntetik?

Mivel az ott már közterület, munkavégzés szempontjából a tulajnak ott semmi keresnivalója. Ennyi erővel 6 utcával arrébb is kötelezhetnék munkavégzésre. A másik, ha autóval balesetezek bármilyen okból, simán rámhúzzák hogy nem út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedtem. Ugyanez miért nem áll a g,alogosra a járdán?

  jan. 10. 00:30  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Valamit félreérthettél, mert ha összetöri magát valaki a ház előtt a hóban, akkor nem büntetnek meg senkit.


Ha a pórul járt emberünk feljelentést tesz, akkor három lehetőség van:


1.) A ház lakójának kellett volna eltakarítania maga elől a havat.

2.) Az illetékes közterületeseknek kellett volna elvégeznie a hómentesítést.

3.) A pórul járt emberünk magának köszönheti a baj, mert a hó/jég nem éri el azt a mennyiséget, hogy takarítani kellett volna.


Azt, hogy kinek kell takarítania, azt önkormányzati rendeletek szabályozzák. Nálunk a külvárosban pl. mindenki maga takarítja a havat (nyáron ennek megfelelően ugyanúgy mindenki maga vágja a füvet is), de a városban már az önkormányzat gondoskodik róla. Ha nem tudod mi a szabályozás felétek, akkor érdeklődj utána!A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont jan. 10. 00:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ahol a helyi önkormányzati rendelet az ingatlanhasználót kötelezi a téli síkosságmentesítésre, ott az ingatlan használójának van egy törvényi kötelezettsége. Ha ezt nem teljesíti, akkor ugye csúszós marad a járda. Ha azon valaki elesik, akkor az eset korulmenyeitol függően terhelheti az ingatlan használóját is felelősség terhelHETi, hiszen törvényes kötelezettségenek elmulasztásából adódik kára másnak.


Az megint egy másik kérdés, hogy mennyire életszerű a kora délután kezdődő havazás esetén a munkahelyről hazarohanni, lapátolni, szórni, vissza a melóba, majd esetleg még egyszer hazamenni, szórni, vissza a melóba..


A közúti közlekedéssel nem érdemes párhuzamot vonni, mert abban csak bizonyos alkalmassági feltételek esetén lehet részt venni, míg a járdán a bizonytalan járású nénikének is végig kell tipegnir, hogy eljusson a számára kulcsfontosságú orvosi rendelésre, ha esik a hó, ha nem.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont jan. 10. 06:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem helyi rendelet, hanem országos. Konkrétan:

5/2004. (I. 28.) GKM rendelet

a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól

"3.2.2. A járda, a gyalogút, valamint a kerékpárút tisztántartása

...

b) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), valamint a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok eltávolításáról."

[link]


Ez egy legalább 100 éves dolog amúgy, de valószínűleg még régebbi, mi szerint a járda rendben tartása a lakó feladata.

Ha ő nem csinálja, akkor ki? Az egész falu vagy város járdáin eltakarítatlanul lenne ott a hó és jég tavaszig, vagy ameddig el nem olvad?

Nyilván, ha valaki menthető okokból nem takarította el egy rövidebb ideig, pl. mert nap közben dolgozott, akkor nem fogják megbüntetni, ha elesik ott valaki. De ha valaki napokig nem takarítja el, és nem is bíz meg senkit a hótakarítással, akkor bizony az ő felelőssége, ha ott bárki elesik, és baja esik. Adott esetben egész komoly kártérítést ki lehet vasalni a lakóból, ha a balesetet szenvedő illető nem tud munkába járni, és emiatt egyrészt kevesebb pénzt kap (a táppénz már csak 60 %), másrészt meg pénzbe kerül a kezelés, az orvosságok.A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont jan. 10. 17:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Nem helyi rendelet, hanem országos."

Amit a helyi önkormányzat felülbírálhat (átvállalhatja a takarítást)...A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont jan. 10. 17:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

És akkor mi van, ha a hólapátolás közben én töröm kezem-lábam? Nem önszántamból mentem oda DOLGOZNI, hanem mert az önkormányzat KÖTELEZETT! Ebben az esetben ugye én sem tudok dolgozni, táppénzre kerülök, kevesebb pénzt kapok. Ki téríti meg nekem az okozott kárt?

# 5/11Időpont jan. 10. 21:01 Privát üzenet
Senki nem kötelezett rá, az önkormányzat csak előírta a számodra. Te döntöd el, hogy mikor takarítod el és hogyan. Hagyjuk ezt a hülyeséget...

A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont jan. 10. 21:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Egyáltalán nem hülyeség. Az meg mind1 hogy előírja vagy kötelez. A végeredmény ugyanaz. Egyébként meg akkor a járda közterület vagy nem? Vagy ahogy és amikor az önkormányzat érdeke úgy kívánja?

# 7/11Időpont jan. 10. 21:53 Privát üzenet
Kérdező, ismerve a hóeltakarítás, mint feladat nagyságát, te hogyan is oldanád meg hatékonyabban? Menjen a hadsereg havat lapátolni Marika néni háza elé, a te házad előtt meg a Bambi óvoda nevelői hányják el a havat, mint közalkalmazottak? Vagy mindenki keritse le magának az előkertet, közlekedni majd valahogy csak fogunk?

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont jan. 10. 22:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hasonlót akartam írni, mint a #8-as... Ha már úgyis lapátol az ember, akkor mibe telik ház előtt letolni a havat azon a pár négyzetméteren? Kb. egy perces munkáról beszélünk. Vagy ha ennyire nem képes, akkor miért költözött kertes házba? Csak a saját telkének a szépsége számít, ami a közvetlen környezetében van az nyugodtan maradhat szemétdomb? Én nem szívesen laknék egy ilyen utcában, ahol az ott lakók így gondolkodnak.


Különben annak meg van az oka, hogy az önkormányzat nem vállalja át mindenhol a takarítást. Nálunk is csak a belvárosban, a frekventáltabb helyeken takarít a városüzemeltető (az önkormányzat megbízásából/megrendeléséből), a külvárosi és kevésbé frekventált helyekre egyszerűen nincsen kapacitás. Erre az lett volna a megoldás, hogy jó, akkor megadóztatják a lakókat és lesz pénz létszám bővítésre, a többség pedig arra szavazott, hogy akkor inkább továbbra is maga takarítja a havat télen és vágja a füvet nyáron. És van, ahol erről meg sem kérdezik a lakókat! Szerinted akkor most melyik a jobb?A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont jan. 10. 22:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Íme egy panelproli aki valahogy kertes házba került és büdös neki a munka..

A válasz 57%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont jan. 11. 08:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Milyen következménye lehet annak, ha valaki parkolásnál összetöri más autóját, majd elhajt a helyszínről, és később elkapják emiatt?
Ha valaki összetöri az autómat és beismeri a biztosító a javítás után vagy előtt fizet?
Mi a teendő akkor, ha az eladásra kínált autómat a vevő a próbaúton összetöri a saját hibájából?
Ha valaki ittasan vezet, és nekimegy egy valaminek, ergo összetöri a kocsit, a biztosítónak nem kell kifizetnie?
Ha valaki összetöri a saját hibájából az autót, azt kár a körülményekre fogni nem?
Ha valaki megtévesztően vezet, és a másik emiatt összetöri a kocsiját, ki a hibás?

Kérdések a Közlekedés rovatbólKérdések a Közlekedésbiztonság rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!