Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Elektromos rollerrel hol...

Elektromos rollerrel hol szabályos a közlekedés?

Figyelt kérdés
Egyesek szerint ha a 300 kilowattot nem haladja meg a motor teljesítménye, lehet használni gyalogos-és kerèkpár úton, ill. autóút szélén ott, ahol ezek nincsenek meg. Mások szerint kerékpáros úton nem használható, mert nem minősül annak, járdán sem, mert az kizárólag a gyalogosoké, közúton pedig szinten nem, mert az a kerékpárosoké-ill. kerekes székeseké -ha nincs külön kijelölt kerékpáros, ill. gyalogos út. Minél több oldalon és fórumon keresek rá erre a témakörre, annál kevésbé egyértelmű a dolog. Tud valaki ebben tanácsot adni nekem?

2019. jún. 10. 06:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
42%

Ez a sportszer most lett divatos hirtelen, vagy egy valaki tolja be szüntelen? Ez sportszer a KRESZ alapján sem járdán, sem kerékpárúton nem közlekedhet vele senki, úton semmiképpen. Egyébként a sima rollerrel sem.

Ha sok oldalon sokfélét olvastál már, amelyek egymásnak ellent mondanak, akkor miben reménykedsz itt?

2019. jún. 10. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
52%

Játszótéren.

A járdán rollerezők idegesítőek, ne csináld, ha nem akarod hogy hátba vágjon valaki, amikor elsuttyansz mellette.

2019. jún. 10. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
46%

1-es, valószínűleg tőled látom állandóan azt a választ erre a valóban visszatérő kèrdésre, hogy ez egy sportszer és a KRESZ alapján sehol nem hasznàlhatnád. Ezzel nekem az a problémám, hogy a KRESZ sehol sem említ sportszereket és ezért gondolom úgy, hogy a helyes megközelítés a következő lenne:

1. Meg kell határozni, hogy az adott eszköz (itt az elektromos roller) megfelel-e a jármű definíciójának - KRESZ I. függelèk II. értelmében igen, hiszen közúti szállítóeszközről van szó, lévén embert szállít és a gyermek kocsival és talicskával ellentétben nincs kivételként említve. Tehát igen, jármű.

2. Ezután megnézzük a kerékpàr definícióját ugyanitt és azt találjuk, valóban emberi erővel hajtott, minimum kétkerekű jármű, amelyet max 300W teljesítményű motor segit. Tehàt kerékpár.


Innentől kezdve semmi keresnivalója a rollernek vagy elektromos rollernek a járdán. Megjegyzem: menetdinamikai tulajdonsagai miatt sem a gyalogosok között cikázva kellene ezeket használni.


Más kérdés hogy a vonatkozó műszaki előírásoknak (pl világítás) mennyiben felel meg egy, a kereskedelemben kapható átlagos roller, de ez nem befolyásolja a forgalmi szempontból történő kategorizálást.

2019. jún. 10. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 Alex Fly ***** válasza:
61%

@3: majdnem jó. Segítek: "a KRESZ sehol sem említ sportszereket és ezért gondolom úgy, hogy a helyes megközelítés a következő lenne:" a KRESZ függeléke felsorolja a közlekedésben használható járműveket. Ha a sportszerek nem szerepelnek benne, akkor azokkal nem vehetsz részt a közúti forgalomban. Mi ebben olyan bonyolult?

De ha ez nem elég, akkor ott van a jó öreg KÖHÉM-rendelet a forgalomban részt vevő járművek műszaki feltételeiről, amely minden járműre megadja azon követelményeket, amelyeknek meg kell felelnie ahhoz, hogy részt vehess vele a közlekedésben. Ha az adott eszköz megfelel ezeknekb akkor használható a forgalomban. Ha nem, akkor nem. Mielőtt elkezdenéd keresni a játékodat, elárulom hogy a roller nem szerepel benne -ergo nem létezik olyan követelményrendszer, melynek teljesülése esetén szabályosan részt vehetnél vele a közúti forgalomban.

Esetleg kihasználhatod azt a kiskaput, hogy mivel a sportszered nem jármű, így ezt használva nem vagy járművezető. Szóval elgurulhatsz a járdán, a gyalogosforgalom zavarása nélkül...

2019. jún. 10. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
54%

#4: több rolleres kérdésben is nyilatkoztál már hasonlóan, de azt sosem mondtad még el, hogy szerinted miért nem felel meg a roller a kerékpár definíciójának...


Amúgy meg én látok egy trendet az új közlekedési eszközök kapcsán. Az elektromos roller csak egy a sok közül, Budapest utcáin is már rendszeresen látok pl. elektromos unicikliket (úttesten!) közlekedni, de láttam már elektromos gördeszkát is, és persze sok rollert. Még nem nagyon van közös nevük, láttam már PLEV-nek (Personal Light Electric Vehicle) hívni őket, de én úgy érzem, hogy valamiféle közlekedési forradalom kezdetét látjuk. Ami ha így van, kicsit feleslegesnek érződik azon rugózni, hogy a roller a jelenlegi KRESZ szerint ez vagy az, mert úgyis teljesen új szabályozást kell majd kitalálni az új eszközökre. Az egykerekű járművek biztosan nem illeszkednek semmilyen jelenlegi definícióra.

2019. jún. 12. 09:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

#4: "a) Jármû: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erõvel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejébõl 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minõsül jármûnek. Az ilyen eszközökkel közlekedõ személyek gyalogosoknak minõsülnek."


Legközelebb olvasd el a KRESZ-t, mielőtt hivatkozol rá... Igenis lehet közlekedni rollerrel és nem sportszer, hanem jármű (a nem elektromos változat pedig "gyalogos").

2019. jún. 12. 19:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
#6: Az általad linkelt szöveg alapján a nem elektromos roller is járműnek számít.
2019. jún. 12. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
Olvasd el mégegyszer a kritériumot: "sík úton önerejébõl".
2019. jún. 12. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

"A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erõvel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejébõl 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minõsül jármûnek."


Ez a mondat azt írja le, hogy mi nem minősül járműnek. Nézzük sorjában:


- a mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erõvel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejébõl 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes


Ezek közül szerintem egyik sem roller.


- a gyermekkocsi


Szintén nem roller.


- a talicska


Ez sem roller.


Amibe esetleg még bele lehet kapaszkodni, hogy az első mondat szerint közúti szállító vagy vontató eszközök minősülnek járműnek, az pedig szerintem vitatható, hogy egy roller mennyire lehet közútra tervezett eszköz. Ez számomra már szürke zóna, én ebben a tekintetben nem mondanék biztosat.

2019. jún. 12. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 Alex Fly ***** válasza:
27%

@6: az idézett pont alapján még mindig nem az. És ha a rollert kerékpárként akarja valaki definiálni, akkor a nyuszimotoros kisgyerek és a banyatankos öregasszony is járművezetőnek minősülne.

A lényeg az ötödik kommentben található: jelenleg nincs olyan jogszabályi környezet, amelynek alapján az ilyen eszközök részt vehetnének a közúti forgalomban. A többi csak szerecsenmosdatás.

2019. jún. 12. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!