Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy írják helyesen,ha több...

Hogy írják helyesen,ha több tagú kötőjeles felsorolás van? Pl. képregény-, magazin- és könyvborítók (jól írtam? egy vesszővel?)

Figyelt kérdés

2023. máj. 19. 11:35
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezt jól.

Kötőjel, majd szóköz nélkül vessző, utána szóköz, következő szó, és így tovább egészen addig, amíg vessző helyett kötőszóval ("és", "továbbá", "illetve", stb) választod el a felsorolás további tagjait.

Amikor jön a kötőszó, akkor ott nem teszel vesszőt, mert nem tagmondatot választasz el a kötőszóval.

2023. máj. 19. 11:50
 2/2 BringaManó ***** válasza:

#1-es majdnem jól mondja, de nem teljesen:

ez a vessző nélküliség nem minden kötőszóra igaz (pl. a "továbbá" és az "illetve" elé felsoroláskor is kell vessző!), csak az "és, s, meg, vagy" kötőszavak elé nem teszünk, vö.: AkH.248.

[link]

az eredeti kérdésre: jól írtad.

2023. máj. 20. 06:36

Kapcsolódó kérdések:

Ezen a kis rövid felsoroláson kívül még hány város neve ismert az ókorban, amit a görög történetírók állatok után neveztek el?

Lükopolisz = Farkasváros,Leontopolisz = Oroszlánváros,Künopolisz = KutyavárosA két utolsó két egyiptomi város görög neve.Az oroszlánok városában Mahesz istent, a harcos oroszlánt tiszteltékFő kultuszhelye a Nílus-delta keleti részén fekvő Taremu városa volt (ma Tell...

Corresponding data and figures vagy az and elé kell vesszőt tenni?

Én úgy tudom angolban a felsorolás és elé kell vessző, nem?

A felsorolásban mikor milyen "jelet" kell rakni az elejére?

TEhát 1) 2) 3) ... (első, második / egyes, kettes PONT ?) vagy 1. 2. 3. (első, második, ... PONT ?)

Hogyan írjam helyesen?

Sokat jelentene, ha magyarázattal (szabályokkal) is tudnátok szolgálni. Nagyon szépen köszönöm! 1. a.) Felesége, Goody kislány kora óta velünk él. b.) Felesége, Goody, kislány kora óta velünk él. 2. a.) A kötetet visszaemlékezések és a krónikákból származó...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!