Milyen magyar fordítás van az amerikai őslakos közösségekben élő "medicine man"-re, ami pontos és kifejező, de kulturálisan nem degradáló?
Figyelt kérdés
Amiket találtam;
- Kuruzsló -> Viszont ez egyrészt pejoratív, másrészt pontatlan, mert eurocentrikus és afféle gyógyászatilag működésképtelen csodaszerekkel házaló ügynök. Mint a Sweeney Toddban Pirelli.
- Vajákos -> Ez még inkább eurocentrikus, az általunk ismert boszorkányok pepitában.
- Sámán -> Még ez tűnt a legmegfelelőbbnek, de erről meg azt olvastam, hogy a szibériai eredetű.
febr. 9. 10:19
1/13 anonim válasza:
Én a sámánra gondoltam, könyvekben, filmekben ezt szoktam hallani.
Szerintem jó lehet még a javasember is. Megnéztem, van ilyen szó. Bár eddig csak a javasasszonyt hallottam.
2/13 anonim válasza:
Füvesember? De indiánokkal kapcsolatban hallottam már sámánról...
3/13 anonim válasza:
Én is a sámánra szavazok. Vagy esetleg a gyógyító is jó lehet. (Ilyen indiános szövegkörnyezetben a lőtéri kutya nem fog a fehér köpenyes-sztetoszkópos dokikra gondolni). :-D
4/13 A kérdező kommentje:
A kérdést amúgy az ihlette, hogy a Reservation Dogs c. FX sorozat feliratos változatában meghagyták angolul. :D
febr. 9. 11:36
5/13 anonim válasza:
4: Van valami film is, aminek ez a címe: Medicine Man. 1992-es. Szóval szerintem így is értik az emberek.
6/13 anonim válasza:
„Orvosságos ember” néven szerepelt egy gyerekeknek szóló, az indiánokat bemutató ismeretterjesztő könyvben.
7/13 anonim válasza:
Varázslónak is fordítják az indiánregényekben.
9/13 anonim válasza:
Eszkimó kultúrák esetében a ,,sámán'' szó is elfogadható, mivel a szibériai samanisztikus kultúrákkal rokonítható jellegű az ottani alignalghii / angakoq szerepe.
10/13 anonim válasza:
Utolsó! Miért eszkimó? Azon viszont megsértődhetnek. Inuit! I-nu-it!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!