Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Szokások, etikett

A kérdés

Kinek jár az ülőhely a buszon, villamoson?

Alapvetően azt nevelik belénk, hogy az idősebbeknek, mert már gyengék. Esetleg a nagyon kicsi gyerekeknek (még nem iskolás korú, max. 5 éves).


De én hajnalban kelek, bemegyek a munkahelyre, ott vagyok kb. 10 órát, és nagyon fáradt vagyok. + Teljes árat fizetek a buszjegyért, és adjam át a helyet? Tudom, hogy a nyugdíjasok is annak idején fizettek adót stb., de akkor sem érzem teljesen igazságosnak.

Mivel nem akarok még este 6kor külön lemenni a városba bevásárolni, esetenként még nagy táskákat, szatyrokat is cipelek. A gerincem már így tropa.

Nő is vagyok, magas a fájdalomküszöböm, de minden hónapban 2 nap meg tudnék halni. (Ezt meg persze kívülről senki se látja.)

Ja és amúgy ájulós is vagyok, sok állástól simán összeesek. Általában ájulás előtt fél perccel tudom, hogy annyira rosszul vagyok, akkor meg már késő.


De adjam át az időseknek, mert az az illem, pedig ők nem sietnek sehova, nem fizetnek (már) az utazásért, nem menstruálnak. Sokszor nincs is csomagjuk, én meg ott szenvedek 3 táskával.


Értem az alapgondolatot, de nem minden esetben érzem igazságosnak. Sajnos nem minden látható kívülről (ájulás, menstruáció, hánykor keltél/hány órát dolgozol, gerinc stb.) 23N 2019. jan. 4. 10:47  Privát üzenet  

A válaszok
Hivatalosan annak, aki elfoglalja. Erre jön rá a személyes udvariasság, belátás, empátia stb.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont 2019. jan. 4. 10:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem te ülsz egyedül a buszon. Nyilván nem egy nagy csomagokkal utazónak illik felállni, és átadni a helyét. Én sem szoktam felugrani, ha pl. rosszul vagyok, gyenge vagyok, vagy nehéz a cuccom. Megteszi más. De ha normális állapotban vagyok, akkor átadom a helyen időseknek és kismamáknak is. De annak is, aki nem idős, de látszik, hogy rosszul van, vagy pl. be vagy gipszelve az egyik keze, akkor nyilván látszik, hogy nem tud normálisan kapaszkodni.

Nyugi, nem mindig tőled várja mindenki, hogy átadd a helyed :)

Ja, és ezért nem kell utálni az időseket. Nehezebben mozognak, könnyebben elesnek, stb.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/9Időpont 2019. jan. 4. 11:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Vannak a közlekedési eszközökön kiemelt helyek, mozgáskorlátozottnak, idős embernek.

Ezek jelezve vannak, itt, úgymond kötelező átadni a helyet egy felszálló jogosultnak.

Más esetben "nem jár" valamiféle kötelező erővel, marad az illem.

Mint ahogy a parkolóban is, na ott el sem foglalhatod, mert drága bünti lesz.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont 2019. jan. 4. 11:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Akkor nem adod át és kész.


Én iskolába napi 3 órát utaztam hulla fáradtan.

Nagy ritkán átadtam a helyem azt a guta ütögetett, mikor pár megálló után leszállt a nyanya más leült én meg álhattam azon a buszon még fél órát a tömegben...

Le is szoktam róla.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont 2019. jan. 4. 11:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Amikor középiskolába jártam,leszívott aggyal,dögnehéz iskola-megy egyéb táskával mindig álltam,sokszor féllábon,olyan sokan voltak az iskolai járaton.Közben hallgattam,ahogy a nyugdíjas nénik azt beszélik,hogy konkrétan 2 kiló krumpliért ültek buszra,mert Miskolcon olcsóbb volt,mint náluk.Idő mint a tenger,busz ingyen.

Amikor terhes voltam,számtalanszor nem adták át nekem a helyet,hozzáteszem,nem is fogadtam volna el,mert sokkal fittebbnek éreztem magam,mint előtte bármikor,plusz ha már nagy volt a hasam,rosszabb volt felállni,így állva maradtam.

De azért vicces volt nézni,ahogy próbáltak az ülő emberek nem tudomást venni a hasamról. :)

Én,ha úgy látom,hogy nehezen áll a néni,vagy tényleg nagyon öreg,vagy terhes,vagy kisgyerekkel van,akkor felállok.De jártam már úgy,hogy a hölgy kikérte magának,hogy ő még nem olyan öreg,hogy át kelljen neki adni a helyet.

Meg aztán már bocsánat,de némelyik idős(általában nő)is megéri a pénzét.Állni nem bír a buszon,mert addig ficereg,meg sóhajtozik,míg át nem adja valaki a helyét,közben meg a piacon órákat állnak egyhelyben pletykálkodni.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont 2019. jan. 4. 12:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nehéz kérdés, sok igazság van abban amit a többiek leírtak. Én ha buszon, villamoson, vonaton utazok, akkor mindig azokra a helyekre ülök le, ami a menetiránynak hátrafelé van. Meglátásom szerint sokan nem szeretnek/tudnak így utazni, engem viszont egyáltalán nem zavar.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont 2019. jan. 4. 12:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kövezzetek meg, de idős embernél nem a korát tippelem meg, hanem az alábbi faktorokból találom ki hogy átadom-e a helyem:

-Mennyire stabilan áll a lábán? Bottal jár-e? Milyen a tartása?

-Mennyi cucc van nála, és mennyi nálam.

-Van-e máshol szabad ülőhely a buszon? (És a tömegtől oda lehet-e férni?)


Ha cuppog meg sóhajtozik az nem érdekel ha amúgy úgy szökdelt fel a buszra mint egy gazella.


Terheseknek, kisgyerekeknek, meg fogyatékkal élőknek persze mindig átadom, ott nem válogatok.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont 2019. jan. 4. 14:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Metionin nevű felhasználó válasza:

Annak aki elfoglalja, a busz ülése ugyanis arra van, hogy ráüljön az ember. Minden más csak lehetőség.

Én annak adom át, akin látom hogy a járásban/állásban korlátozott. Azon belül nem nézek életkort, nemet, ilyesmit. Ugyanez visszafelé: ha valaki nincs rosszul/bír állni, akkor nem állok fel akkor sem ha terhes, akkor sem ha idős, akkor sem ha 5 éves. Persze ha rosszul van és szól, akkor átadom de az ilyen nyissa ki a száját mert az emberek többsége nem azzal van elfoglalva, hogy az ő gondolatait kitalálja.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont 2019. jan. 4. 19:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nekem sok ilyen sztorim van, vegyes, attrocitások idősek, akik szerint én tiszteletlen fiatal lány vagyok és a többi. Állómunkát végzek, nap végén egy megváltással ér fel, ha leülhetek a buszon, és kaptam már én is meg mindent, hogy mégis miért ülök, amikor az és az az idős ember vagy kisgyerekes anyuka meg áll.

A kedvenc történetem egy vállficammal járó kerékpáros esés után esett meg, amikor konkrétan azt is érzed, amikor egy kavicson megy át a busz kereke, nehogy egy bukkanón. Mivel munkába azért jártam, mert nem engedhettem meg magamnak, hogy otthon lebzseljek, és a munkavégzésben meg nem akadályozott a felkötött karom, ezért mentem, csak kerékpár helyett busszal. És elöl ültem, az elsőbbségi helyen, gondoltam, egyszer az életben nekem is kijár. Jött a mamesz ezer szatyorral, és felállított, hogy neki fáj a lába. Én meg csak kapaszkodni nem tudtam, de hát ugye én fiatal vagyok és erős.


Ájulós sztorija egyik barátomnak van. Magas srác, ájulós és szédülős gyerekkora óta. Rá csak simán azt hitték, hogy részeg, amikor egyszer a tömött buszon kérte, hogy hadd üljön le, mert rosszul van. Én is ott voltam, egyikünk sem volt részeg.


Egyébként van még egy dolog, amit nem értek. Teszem azt, délelőtt van, egy napnak olyan szakasza, amikor a buszok majdnem üresek, mert mindenki iskolában, munkahelyen van. A nyugdíjasok persze közlekednek, meg ugye az egyetemisták, mert nekik meg menni kell át a város másik végébe szakmára vagy másik tanszékre. És azok, akiknek a munkabeosztása nem reggel nyolctól délután négyig-ötig tart, hanem később. A buszok majdnem üresek, kényelmes úgy ülni, hogy a táskát magunk mellé tesszük, nem ölbe. (Én a földre amúgy sem tenném le, mert az retkes.) És akkor jön a nyugdíjas bácsi vagy néni, aki mellénk akar ülni, a táskánk helyére, pedig van egy csomó üres hely. És persze, oké, nem a táskámnak veszem a jegyet, de miért probléma, ha magam mellé teszem egy majdnem üres buszon? És mi ez a kényszere az időseknek, hogy mindenképpen valaki mellé akarnak ülni? Kanyarban beléjük akarnak kapaszkodni? Nem mindegyik beszélget, van, amelyik csak ül és mocorog.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont 2019. jan. 7. 23:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit tegyek, ha villamoson vagy buszon beállok (nem ülök le) a babakocsit helyre, és állandóan odajönnek a babakocsisok? Végtelenül szomorú vagyok, még barátnőm sem volt nem hogy...
Vajon miért veszekednek emberek egyetlen ülőhely miatt a tömegközlekedésen (mondjuk buszon, villamoson), miközben kicsit arrébb van másik üres hely, ami ugyanolyan jó? Reggeli kávé helyetti dopping?
Ciki megbámulni a másik ember tetoválását pl. buszon, villamoson, v. utcán /várakozás közben? Tetováltak véleménye érdekel elsősorban - zavaró ha vki megnézi a tetkótokat?
Mi van akkor, ha az ember ül a villamoson és amikor szállna le, akkor egy öregasszony leordítja, amiért nem adta át neki a helyét?
Ha a buszon, villamoson már nincs szabad ülőhely, felajánlhatom-e egy közelben álló lánynak, hogy üljön az ölembe? (fiú vagyok)
Ti át szoktátok adni az idős embereknek a helyet a buszon, villamoson?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Szokások, etikett rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!