Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A muszlimok egész pontosan...

A muszlimok egész pontosan hogyan állították össze a Koránt?

Figyelt kérdés

Ahogy utána olvastam ismerem ezt a eléggé homályos történetét miszerint Gábriel arkangyal adta át teljes egészében, de pontosan hogy alakult ki? Ugye a keresztények a Bibliát úgy hozták létre, hogy egy az egyben lefordították latinra a zsidó szövegeket, plusz hozzatoldották az evangéliumot és a leveleket, és szinte mindegyikből tudjuk vagy sejtjük ki írta, sőt a legtöbb meg is van nevezve.

Ez így volt a Koránnal is lefordították arabra a zsidó könyveket, vagy hogy kerültek bele ezek az iratok ami a Bibliaban is ott vannak? Kik írták és rakták össze ha nem volt egyháza a muszlimoknak, kik terjesztették el egyáltalán hogyan nem lett sok verziója ha nem voltak egyetemes zsinatok?febr. 10. 17:04
1 2 3 4 5 6 7
 11/67 anonim ***** válasza:
100%

" A millió Korán kéziratból találtak egyet ami eltér, amire behazudják a keresztények hogy több Korán létezett :)"

Hol van ez a sok millió kézirat, ami mind teljesen megegyezik és Mohamed idejéből származik? Tehát amit nem halála után írtak.

febr. 11. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/67 anonim ***** válasza:
100%

Hogyan keletkezett a Korán? Erre több ötlet is van. De, ha az eredeti Mohamedes történetnél maradunk, akkor a legegyszerűbb válasz az, hogy Mohamed nem volt egy írástudatlan analfabéta 40 éves korában, ahogy azt a legtöbb muszlim állítja és egyszerűen összeolvasott egy csomó korabeli művet, ami fellelhető volt, valamint hallgatta őket. Arab verseket, Tórát, Újszövetséget, eretnek iratokat, legendákat... valamint hallomásból ismerte a helyi történeteket és ezeket elmondta az araboknak, azok leírták és ennyi. Később a sok feljegyzést összeszedték halála után és Mohamed barátai összeszerkesztették és ez lett a Korán.

Kerekedő volt, de nem tudott írni-olvasni? Nem ismert más nyelvet az arabon kívül? Nem hallotta soha a más vallások képviselőit beszélni, miközben keresztül-kasul járta az arab félszigetet a karavánokkal és addigra pl. keresztényekkel volt tele a térség, Mekkában és Medinában zsidók éltek, a perzsák pedig a zoroasztrizmusban hittek, akik a fő kereskedelmi partnereik voltak az araboknak? Ugyan már.

Nem véletlenül ragaszkodik sok muszlim, ahhoz az állításhoz, hogy Mohamed írástudatlan volt, mivel ha kiveszük ezt a képletből, akkor már felmerül a gyanú, hogy nem egyszerűen csak egy olvasott ember volt, aki a már meglévő történeteket mondta el a saját szája íze szerint, ahogy ehhez hasonlót már rengetegen csináltak a történelem során? A Koránban azok az arabok, akik nem hittek neki, konkrétan ezzel vádolják. Csak a régiek történetét meséli el, volt egy tanítója, aki tanította, vagy esetleg nem is ő írta ezeket a szövegeket csak tovább mondja nekik. Ez konkrétan a Koránban benne lévő vádak, amire ő kb. annyit mond, hogy nem igaz. Írjatok jobbat, ha nem hiszitek, hogy isteni kinyilatkoztatás. És ez nem vicc, nem túlzás, tényleg ez áll benne.

febr. 11. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/67 anonim ***** válasza:
18%

"Hol van ez a sok millió kézirat, ami mind teljesen megegyezik és Mohamed idejéből származik? Tehát amit nem halála után írtak."


Van olyan kézirat ami a kormeghatározás szerint keletkezhetett Mohamed próféta idejében. Birmingham Quran manuscript néven megtalálod és megegyezik a mai Koránnal. A többi későbbi de nem sokkal. A Biblia esetében viszont évezredek, évszázadok vannak a keletkezés időpontja és a legkorábbi szövegtöredékek között.

febr. 11. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/67 anonim ***** válasza:
25%

"a legegyszerűbb válasz az, hogy Mohamed nem volt egy írástudatlan analfabéta 40 éves korában, ahogy azt a legtöbb muszlim állítja"


Valóban vannak muszlimok akik ezt állítják, de egyáltalán nem általános. Keresztények állítják ezt tényként. Először is erre vonatkozóan nincs egyértelmű forrás. Lehetséges hogy prófétaság előtt írástudatlan volt de ez sem biztos mert kereskedelemmel foglalkozott amihez nem árt tudni írni olvasni. Prófétasága idején viszont biztosan tudnia kellett írni olvasni. A Korán verseit maga diktálta le az írnokoknak amiket aztán ellenőrzött. A Korán kinyilatkoztatása pedig több mint 20 évig tartott. Ennyi idő alatt az is megtanul írni olvasni aki nem akar ha minden nap ezt látja. Tehát kizárt hogy prófétasága alatt ne tudott volna írni olvasni, előtte pedig talán. Egyébként pedig a prófétaság kérdésében nem perdöntő hogy tudott-e írni olvasni."Nem ismert más nyelvet az arabon kívül? Nem hallotta soha a más vallások képviselőit beszélni, miközben keresztül-kasul járta az arab félszigetet a karavánokkal és addigra pl. keresztényekkel volt tele a térség, Mekkában és Medinában zsidók éltek, a perzsák pedig a zoroasztrizmusban hittek, akik a fő kereskedelmi partnereik voltak az araboknak? Ugyan már."


Ezeket ki állítja? :) Muszlimok biztos nem. Mohamed prófétasága előtt kereskedelemmel foglalkozott ahogy sokan Mekkában mivel kereskedő város volt. Tehát ezekkel nem csak Mohamed próféta hanem Mekkában sok ember tisztában volt. Beszélhettek más nyelveket, ismerhették a környező vallásokat, sőt voltak keresztény arabok is. Tehát az hogy Mohamed próféta ismerte ezeket megintcsak nem perdöntő mert kb mindenki más is ismerte ezeket Mekkában."A Koránban azok az arabok, akik nem hittek neki, konkrétan ezzel vádolják. Csak a régiek történetét meséli el,"


Ha jobban elolvastad volna a Koránban akkor látnád hogy azok az arabok nem azzal vádolják hogy innen onnan szedte ezeket a történeteket hanem azzal hogy ezek csak mesék, tehát a Tórában vagy a Bibliában olvasható változat is csak mese. Persze a Korán ezekre megadja a választ."Írjatok jobbat, ha nem hiszitek, hogy isteni kinyilatkoztatás. És ez nem vicc, nem túlzás, tényleg ez áll benne."


Többek között ezt is írja. És menni fog neked? Ha úgy érzed ne fogd vissza magad."egyszerűen összeolvasott egy csomó korabeli művet, ami fellelhető volt, valamint hallgatta őket. Arab verseket, Tórát, Újszövetséget, eretnek iratokat, legendákat... valamint hallomásból ismerte a helyi történeteket és ezeket elmondta az araboknak, azok leírták és ennyi."


Ilyen alapon akkor Jézus összeolvasott egy csomó korabeli művet, Tórát, zsidó írásokat, eretnek iratokat, legendákat és ezeket elmondta a zsidóknak, aki leírták. :) Persze nem így van egyik esetben sem.

febr. 11. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/67 anonim ***** válasza:
60%

"Van olyan kézirat ami a kormeghatározás szerint keletkezhetett Mohamed próféta idejében."

Tehát akkor van egy ilyen szöveg, ami akár akkor is keletkezhetett, de lehet az is évtizedekkel későbbi.

Magyarul nincs semmi bizonyítottan olyan.

febr. 11. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/67 anonim ***** válasza:
25%
Mivel a kormeghatározás nem tudja évre pontosan megmondani, de annyi biztos hogy vagy Mohamed próféta életében íródott vagy ahhoz nagyon közeli időpontban.
febr. 11. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/67 anonim ***** válasza:

Igen, tehát lehet 30 évvel később, s ez is csak egy töredék, nem a teljes Korán.

Mint írtam, nincs semmi bizonyítottan Mohamed idejéből.


Egyébként nem csak izotópos kormeghatározás létezik, sok ókori, középkori írást egyszerűen kelteztek és napra pontosan meghatározható a keletkezés dátuma.

Sőt mint írtad, ez egy sok-sok éven át tartó kinyilatkoztatás volt. Egész biztos vagyok benne, hogy az eredeti szövegek tartalmazták a napot is, amikor ez történt. Hiszen csak így logikus.

febr. 11. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/67 anonim ***** válasza:
100%
"Van olyan kézirat ami a kormeghatározás szerint keletkezhetett Mohamed próféta idejében. Birmingham Quran manuscript néven megtalálod és megegyezik a mai Koránnal." Azért azt megjegyzem, hogy a Birmingham töredék, az két darab lap. Szóval kissé félreérthető azt írni, hogy megegyezik a Koránnal. Igen, az a két lap, ami a 18. szóra kb. fele, ha jól emlékszem. Továbbá, ha valaki utána olvas, akkor igen, kormeghatározás szerint keletkezhetett (feltételes módban) Mohamed idejében, de többen is vitatták már ezt, a szöveg formája és egyéb okok miatt.
febr. 11. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/67 anonim ***** válasza:

"6-os, ez a David Wood kb nulla tudással rendelkezik és persze hazudozik. Mutatok egy videót amiben kiállt egy muszlim vallástudóssal vitázni és jól le is járatta magát. Ha ilyen nagy rajongója vagy, nézd végéig:


https://www.youtube.com/watch?v=3k6MBedWTww"


Végig néztem, de te szerintem nem, mert akkor emlékeznél erre a részre. Amit Mohammed Hijab csinált az angolul úgy nevezik, hogy straw man fallacy.


https://www.youtube.com/watch?v=pvB8alwJdYc

febr. 11. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/67 anonim ***** válasza:
59%

"Valóban vannak muszlimok akik ezt állítják, de egyáltalán nem általános."

Ezt nehezen hiszem el. Szerintem te van a kisebbség. Iszlámból doktorált teológusok állítják, hogy írástudatlan volt. Továbbá a filmek, amik készültek róla és kb. az összes előadás, amit hallottam, akár muszlimok beszéltek róla, akár nem. A Korán is hasonlót állít és a kommentárok is így szokták magyarázni. Rajtad kívül, egy embertől hallottam azt, hogy azt mondta, egyesek szerint nem volt írástudatlan és ott is ki volt emelve, hogy az általános nézettel ellentétesen. Ha jól emlékszem Mohammed Hijab is, akinek a videóját linkelted, szintén ezt állítja. Á, nem is kellett soká keresnem: https://www.youtube.com/watch?v=Z7536WxPfpA Elmondja, szóról szóra, amit mondtam. A próféta számára ez nem szégyen, hanem bizonyítja, hogy nem maga találta ki a Koránt.

Nem hiszem, hogy egykönnyen találnál olyat, aki az mellett kardoskodik, hogy tudott írni-olvasni. De, linkeld nyugodtan, én meghallgatom vagy elolvasom. Nekem nem kell elmagyarázni, hogy mennyire logikátlan, hogy nem tudott anlfabéta volt. Ezt azoknak mond, akik szerint ez a Korán hitelessége melletti bizonyíték és az egyik nagy érv.

Engem csak az érdekelne, hogy honnan veszed, hogy a Korán isteni kinyilatkoztatás? 100%-san Isten szava, amihez Mohamed egy árva szót sem tett hozzá?

"Ilyen alapon akkor Jézus összeolvasott egy csomó korabeli művet, Tórát, zsidó írásokat, eretnek iratokat, legendákat és ezeket elmondta a zsidóknak, aki leírták. :) Persze nem így van egyik esetben sem." Persze, hogy nem, mivel az Újszövetség nem a Korán. Nem az a lényege, hogy Jézus odaadott a tanítványainak egy könyvet, amiről azt állította, hogy ezt Isten diktálta. Senki nem feltételezi, hogy Jézus nem ismerte az Ószövetséget. Senki! A kereszténységen belül ez fel sem merülő kérdés. Sosem fogod megérteni, hogy miről beszélek, amíg ezt nem érted meg. Két teljesen más elgondolás a kettő. pl. Jézus egy szóval nem mondta, hogy az Ószövetség meglett hamisítva, hanem ahhoz kapcsolódik a tanítása. Mit gondolsz, mit keres a keresztények Bibliájában a zsidó Ószövetség? Miért nem dobták ki úgy, ahogy a muszlimok kidobták a Bibliát? Miért nem csak egy evangélium van és kész? Ha Jézus muszlim próféta volt, nem ez lett volna a logikus? De, nem, mivel az egész Újszövetség az Ószövetségre épül és Jézus nem úgy tanított, mint Mohamed.

febr. 11. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!