Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy római katólikus ember...

Egy római katólikus ember járhat a Golgota Keresztény Gyülekezetbe?

Figyelt kérdés
15/L vagyok, és római katólikus. Elkezdtem járni a Golgotába, de anya mindig azzal jön, hogy ez egy baptista szekta, és hogy nem akarja,hogy magába szzippantson. Tényleg egy baptista szekta? Római katóliusként járhatok oda?
2011. szept. 10. 13:36
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
50%
Ha római katolikus vagy, mit keresel ott? Nem lehet egyszerre több vallást követni.
2011. szept. 10. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 anonim ***** válasza:
79%

Anyukád fejében is van egy kis zavar, meg a Tiédben is.

1. A Golgota nem Baptista.

2. A Baptista Egyház nem szekta, hanem egy történelmi egyház, csak nálunk nem volt olyan elterjedt, inkább Amerikában.

3. A Golgota viszont azért inkább szekta-jellegű, mert elég kicsi, de ettől függetlenül nem egy agymosós hely, csak a mérete miatt szektás talán. Egyébként karizmatikus keresztény.

4. Egy katolikus BÁRHOVA járhat, senki nem tiltja neki (az Egyház sem!) , csak fennáll a veszélye, hogy katolikus-ellenes tanításokkal találkozik és ha nem elég erős a hite, akkor eltávolodhat az Egyháztól.


Tehát a kérdés az, hogy Te magad elég erősnek érzed-e a hitedet ahhoz, hogy más keresztény felekezetek gyülekezeteibe is eljárj. Ha igen, menj csak!

A másik kérdés az, hogy számít-e Neked annyira a katolikus hit, akarsz-e benne maradni. Ha úgy érzed, Neked mindegy, hogy milyen tanításban találod meg Istent, csak megtaláld, akkor megintcsak menj csak, hiszen akkor eddig sem voltál igazán katolikus.

Én katolikus vagyok, de szívesen elmegyek bármilyen keresztény egyházhoz, mivel nekem nem az számít, ami elválaszt, hanem ami összeköt. Nem vitatkozom azokon a dolgokon, amikben támadják a Katolikus Egyházat, de nagy örömmel veszek részt minden olyasmiben, ami közös: Jézus szeretetében, dicsőítésében.

2011. szept. 10. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/23 Sághegyi Csaba ***** válasza:
87%

Nos, illetékes vagyok, Golgotás vagyok 16 éve. Amit rólunk tudni kell, az az, hogy teológiánk szinte megegyezik a baptistákkal. Eleve egy baptista lelkész kérte meg a külföldi Golgotásokat 20 évvel ezelőtt, hogy missziózzanak Magyarországon, mert látta, hogy Isten mennyire használja, de közben más egyházak munkáját nem keresztezi. Különbség köztünk, és a baptisták között főleg a külsőségekben van, könnyűzenés dicsőítés, és multikultúrális közeg, én például keresztény rocker vagyok. Nem vagyunk olyan értelemben karizmatikusok, mint mondjuk a Hit gyülekezete. Nyitottak vagyunk Istennek bármiféle aktivitására, de nem élményeket keresünk, hanem Istent, magát.

A baptista egyház pedig valóban több száz éves egyház, bár korához képest Magyarországon fiatalnak mondható.


Kedves kérdező: én azt javaslom, hogy igyekezz tisztelni anyukádat. Lehet, hogy tévesek az ismeretei, de ne feledd, hogy téged félt. Ha az ellenkezésre teszed a hangsúlyt, akkor abból nem lehet jó dolog.

Mivel fiatalkorú vagy, ezért szerintem kérd meg anyukádat, ha el szeretnél menni Golgiba is. Nekem könnyebb dolgom volt, mivel ateisták voltunk. Aztán elkezdtem gyülibe járni, anyám meg elkezdett félteni. Aztán elhívtam őt is, és ő meg megtért.

Kérj bölcsességet erre, és legyél nagyon szelíd. Interneten is tarthatod velünk a kapcsolatot, ha nem engednek el.

Isten áldjon.

2011. szept. 10. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 anonim ***** válasza:
32%
Elvileg járhatsz, de nagyon nem javaslom. lehet jobban fog tetszeni az a kötetlen-beszélgetős esemény, ahol könnyűzenéket énekeltek, meg családias a légkör, de ne ez legyen a mérvadó. Arra gondolj, hogy vajon melyik egyház lehet az igazabb? A 2000 éve töretlenül fennálló, mindenféle csapást túlélő Katolikus Egyház, vagypedig egy néhány éve alakult szekta, amihez hasonló rengeteg van az országban.
2011. szept. 10. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 anonim ***** válasza:
59%

Igaza van az előző válaszolónak, a Golgi nem baptista; teljesen önálló, független közösség. Viszont nem szekta, sem a definíció értelmében, sem a létszám miatt. Amerikából indult a szolgálat, a Calvary Chapel, Chuck Smith pásztorral az élen; főleg hippik felé szolgáltak, hatalmas növekedések voltak, sok fiatal élete teljesen megváltozott Jézus Krisztus által. A karizmatikusság is igaz, de nem szélsőségesen. Chuck pásztor írt is egy könyvet Karizma vagy karizmánia címmel, ebben jól érzékelteti a kettő közötti különbséget.


A budapestibe Golgiba jársz? Melyik alkalmakra? Fiataloknak, a korodbelieknek a Vasárnap Este talán a legjobb lehetőség. Gondolom, ismerőssel jársz, nem egyedül.

Anyukád jár templomba, gyakorló katolikus? Vagy úgy általánosságban tart a kisebb gyülekezetektől?

Mindenesetre biztosítsd őt arról, hogy ott rosszat nem tanulsz, sőt, ellenkezőleg. Esetleg hívd el, hogy egyszer nézze meg a saját szemével, hogy ne aggódjon emiatt... :)

2011. szept. 10. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 anonim ***** válasza:

Bocsánat, az előző válaszomban a 15:01-es válaszolóra utaltam, hogy igaza van.


A közben érkezett 15:04-essel nagyon nem tudok egyetérteni semmiben, amit írt; ezért nem szeretném, ha félreértés lenne.

2011. szept. 10. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 A kérdező kommentje:
Nem, nem a budapestibe járok, és általában nem is a vasárnapi alkalmakra hanem az ifi alkalmakra. Úgyhogy az elhet, hogy nem teljesen anyukáámnak való. :D De akkor emgnyuktatok, hogy nem szekta, és nem is baptista. Köszi!
2011. szept. 10. 15:33
 8/23 anonim ***** válasza:
93%

Hát, attól függ, anyukád hány éves... :))


Ismerőssel, baráttal jársz vagy egyedül?

Bárhogy is, előbb-utóbb úgyis hallani fogsz a VE-ről. Szerintem érdemes megnézni azt is, nagyon jók szoktak lenni; ott is inkább fiatalok vannak.

De a vasárnap délelőtti alkalmak meg lehet, hogy tényleg inkább valók anyudnak.


A szekta értelmezéséhez csak annyit, hogy kisebb közösség ugyan, meg le is szokták szektázni, mint itt is láthatod; de a szó valódi értelmét tekintve nem az. Nem fognak semmire sem kényszeríteni, kötelezni; nem élnek kommunában, mint a tényleges szekták, és nem is akarnak elszakítani a családodtól.

2011. szept. 10. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/23 anonim ***** válasza:
90%

Oh, visszaolvasva az első mondat kissé félreérthetőre sikerült, pedig poénnak szántam.


Úgy értettem, hogy nem tudom, a Golgiban van-e korhatár az ifiben, azaz "befér-e" még a csapatba. Ugyanis ismertem olyan közit, ahol az egyik, a nagyifi felső korhatára 35 volt, ha jól emlékszem... :)


Meg különben is, mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát lelkileg. :)

2011. szept. 10. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/23 anonim ***** válasza:
27%

Egyáltalán nem szabad, a baptista teológia alapjaiban ellenkezik a katholikus tanítással. A részleteket, ha szeretnéd tudni, elmesélem magánlevélben.


Egyébként pedig a döntés még a szüleidé, aztán 18 után azt teszel, amit csak szeretnél.


ὁ καθολικος ἵππιος

2011. szept. 10. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!