Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen bizonyíték alapján...

Milyen bizonyíték alapján ismerné el egy hívő, hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés
Gyakran elhangzik a kérdés hívőktől, "mit csinálna egy ateista, ha megjelenne előtte Isten?", vagy hasonló megfogalmazásban. Azonban nem tudom elképzelni, ennek fordítottját. Már csak azért is érdekes kérdés, mert sok hívő Isten létére úgy is tekint, mint egy olyan hipotézis, mely a világról alkotható legplauzibilisebb elméletet képezi. A falszifikálhatóság igénye ugyanakkor azt jelenti, hogy lennie kell olyan esetnek, mely a hipotézis egyértelműen cáfolja. Van ilyen Isten léte esetében?

2015. okt. 15. 18:37
1 2 3 4
 1/34 Molyember ***** válasza:
100%
Az ateisták meg pont az istennélküliséget tartják a legplauzibilisebbnek, ez még semmit sem mond a két elméletről. A falszifikálhatóság "igénye" meg nem jelenti, hogy az elmélet falszikálható. Akkor most van értelme a kérdésednek?
2015. okt. 15. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/34 Roland G. ***** válasza:
100%

Szia!


Sokféle hívő van,vallásosak bigottak bármely felekezetről van is szó.Azonban sokan vannak akik személyesen megtapasztalták Isten jelenlétét,és más eddig a tudomány által megmagyarázhatatlan eseményeket,élményeket.Gondolok itt csodás gyógyulásokra például.A napokban egy orvosilag menthetetlen kisgyermekért imádkozott egy hozzám közel álló rokonom,és pár nap alatt kiengedték a kórházból,pedig semmi esélyt nem adtak a túlélésére az orvosok,s azt mondták,hogy ilyennel még nem találkoztak a praxisuk során.Egy hívő attól hívő,hogy találkozott Istennel,bármennyire bolondságnak tűnik ez az ateisták számára.

A kérdés számomra értelmetlen,mert már meggyőződtem Isten létéről.Nincs bizonyíték ami ezt cáfolhatná!


Tudom,hogy ezért most lepontoznak vagy lehülyéznek,de nem tudok mást írni,mint amit számtalanszor átéltem és megtapasztaltam személyesen.

2015. okt. 15. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/34 anonim ***** válasza:
Objektívan válaszolva nincs ilyen.
2015. okt. 15. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/34 A kérdező kommentje:

Akkor világossá tegyem: egy ateista nem hisz Istenben. Hogy miért teszi, másodlagos, sok oka lehet rá. A hívők néha felteszik a kérdést: hinnél-e Istenben, ha megjelenne előtted, ha látnál egy csodás gyógyulást, ha belegondolsz abba, mi történik a jó és rossz emberekkel haláluk után stb.

Egyes hívők úgy gondolják, az ateizmus olyan téveszme, amely a kellő bizonyság hiányát jelenti, de könnyedén felszámolható volna bizonyság által. Vagy a bizonyságot nevezhetjük bizonytéknak is, mindegy. Az a kérdésem, vajon megfordítható-e a kérdés, és van olyan bizonyíték, ami alapján egy hivőnek el kellene ismernie, hogy nincs Isten. Vagy esetleg azt kell mondanunk, hogy Isten egy olyan jól sikerült hipotézis, amely még elméletben is cáfolhatatlan, mert minden elméletben beleilleszthető.

Nyilvánvalóan elsősorban nem hívőktől várható az ilyen gondolat, ahogy egy ateistában is ritkán merül fel, hogy ha esetleg megjelenne neki Isten, akkor onnantól kezdve hívő lenne. Nem is természetes ebbe belegondolnunk, hiszen én sem kezdek tervezgetni arra az esetre, ha történetesen kdierülne, hogy valójában nő vagyok. Ugyanakkor itt most az istenhit olyan mélységére gondolok, amely nem az egyszerűen személyes részvételt jelent, hanem intellektuális vitában is megállja a helyét.


#2: tényleg érdekes a történet erről a csodálatos és váratlan gyógyulásról. Vajon akkor is ugyanilyen áhítat övezné a történetet, ha történetesen egy teljesen egészséges ember, váratlan és megmagyarázhatatlan módon meghalna?

2015. okt. 15. 19:25
 5/34 Roland G. ***** válasza:
47%
Természetesen nem kedves kérdező,mivel nem tudok mindenre válaszolni.Egyet tudok:Isten létezik.
2015. okt. 15. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/34 anonim ***** válasza:
44%
A hívőknek nem tudnád sehogy sem bizonyítani, hogy nincs Isten. Ahogy az ateistáknak sem azt, hogy van.
2015. okt. 15. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/34 anonim ***** válasza:
66%

Én nem hiszek anyádban, mert nem ismerem és ha én nem ismerem, akkor nincs is.

Na kb ilyen a logikátok. Ismerem. Tapasztaltam és hallottam. Velem van minden nap és beszélgetünk is, ugyan áruld már el, hogy miért kellene neked engem meggyőzni, miközben a te ismereted hiányos?

2015. okt. 15. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/34 A kérdező kommentje:

"Na kb ilyen a logikátok."


- Nem tudsz rólam semmit, és máris beskatulyáznál. Ha jobban elolvasod a kérdésem, rájöhetsz, hogy lehetek akár ateista, keresztény vagy zsidó is. A kérdésem EGYÁLTALÁN NEM arról szólt, hogyan lehet meggyőzni egy hívőt arról, hogy nincs Isten, de ezt már nem rom le még egyszer.

Nincs is értelme bármi többet írni olyannak, aki ilyen indulatosan áll neki egy intellektuális vitának. Kicsit több szeretetre volna szükség.

2015. okt. 15. 20:42
 9/34 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező! Mivel Isten léte nem vizsgálható empirikus úton, így a hívők csak a hitükre hagyatkozhatnak. Mivel ez a hit általában nagyon erős, így még ha sok bizonyíték is mutat például arra, hogy pl. a világ önmagától alakult ki, akkor sem fog megrendülni, mert még mindig lehet abban hinni, hogy Isten direkt teremtette úgy a világot, hogy minden az önszerveződésre mutasson, hogy az emberek hitét próbára tegye. De a létére amúgy sem hozható fel cáfolat, max. a Róla alkotott teológiai feltevéseket lehet falszifikálni.
2015. okt. 15. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/34 anonim ***** válasza:
47%

Isten léte csak a hitetlenek számára nem vizsgálható empirikus úton, mert süketek és vakok a szellemi dolgokra, azaz nincs megfelelő érzékük a szellemi dolgok érzékelésére, és abból indulnak ki, hogy másnak sincs. Amit valóban nem lehet, Istent bevinni a laboratóriumba, és ott vizsgálgatni. Érzékelni azonban nemhogy lehet, de aki nem érzékeli, az soha nem volt bibliai értelemben hívő.


Ebbe a kontextusba helyezve a kérdést, azzal analóg, mintha egy születése óta vak ember kérdezné, hogy egy látó ember milyen bizonyítékok alapján ismerné be, hogy színek nincsenek, és a térlátás merő kitaláció? Jó kérdés. Legfeljebb akkor, ha kiszúrnák a szemét, és ezután hagyná magát meggyőzni, hogy amit azelőtt tapasztalt, csupán illúzió. De az az ember sem igazán érti a dolgot, aki egy vaknak magyarázza a színeket, vagy a térlátást. Látó szemekre van szüksége, hogy ő is lásson. A hit nem más, mint a láthatatlan - de nagyon is létező - látása. Egy hitetlen ezzel kapcsolatban két dolgot tehet: vagy elfogadja, hogy némelyek olyan képességgel is rendelkeznek, amivel ők nem - de a hiánya esetén beszerezhető -, vagy az egészet hülyeségnek titulálják és meg sem próbálják. Ön választ, hogy melyik verzió értelmesebb a másiknál.

2015. okt. 15. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!